Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai įtakingas medicinos žurnalas pripažino, kad vakcinos sukėlė mirčių perviršį?

Socialiniuose tinkluose ir skiepų priešininkus buriančiose interneto svetainėse pastaruoju metu aktyviai platinama žinutė, neva įtakingas Jungtinės Karalystės medicinos žurnalas „British medical journal“ (BMJ) išplatino publikaciją, pripažįstančią, kad masinė vakcinacija nuo COVID-19 sukėlė mirčių perteklių.
Vakcina
Vakcina / Unsplash nuotr.

Šių metų birželio 5 dieną BMJ išplatino analitinę publikaciją, pavadinimu „Didelis mirtingumo perviršis Vakaruose trejus metus iš eilės nuo pandemijos pradžios“ (angl. High excess death rates in the West for 3 years running since start of pandemic).

Ragina ištirti priežastis

Atviros prieigos žurnale „BMJ Public Health“ paskelbti 47 šalių duomenų analizės rezultatai rodo, kad nuo COVID-19 pandemijos pradžios trejus metus iš eilės Vakaruose šoktelėjo mirtingumo rodikliai.

Nepaisant to, kad buvo įgyvendintos įvairios karantino priemonės, o vėliau tapo prieinami ir skiepai nuo COVID-19.

Pasak mokslininkų, tai kelia „rimtą susirūpinimą“. Tyrėjai ragina vyriausybes ir politikos formuotojus nuodugniai ištirti pagrindines priežastis.

Tyrimo metu buvo siekta įvertinti atsako į COVID-19 pandemijos sukeltą sveikatos krizę veiksmingumą, to rodikliu pasirenkant mirtingumo perviršį.

Tai reiškia žmonių, mirusių dėl bet kokios priežasties daugiau, nei įprastai tikėtasi bet kurią savaitę / mėnesį nuo 2020 m. sausio mėn. iki 2022 m. gruodžio mėn. skaičių.

Buvo analizuojamos 47 Europos, Šiaurės Amerikos, Australijos ir Naujosios Zelandijos šalys.

Klaidingai interpretavo

Jau visai netrukus informacinėje erdvėje pasirodė interpretacijos, esą vakcinacija galėjo prisidėti prie perteklinių mirčių augimo.

Socialiniuose tinkluose pasipylė įrašai, o skiepų priešininkai ėmė džiaugsmingai tvirtinti buvę teisūs.

Naujai paskelbtame tyrime, priešingai nei tvirtinama socialiniuose tinkluose, nėra teigiama, kad vakcinos nuo COVID-19 galėjo paskatinti perteklinių mirčių skaičiaus augimą.

Tą paneigė ir tyrimą paskelbęs medicinos žurnalas.

BMJ išplatino pareiškimą, kuriame „įvairiose žiniasklaidos priemonėse“ pasirodžiusias naujienas apie šią publikaciją pavadino „klaidingais pranešimais“ ir pabrėžė, kad „tyrimas nepagrindžia teiginio, jog vakcinos yra pagrindinis veiksnys, prisidėjęs prie mirčių perviršio augimo“.

123RF.com nuotr./Moteris oro uoste
123RF.com nuotr./Moteris oro uoste

15min verdiktas: melas. BMJ publikuotame tyrime nėra skelbiama, kad perteklinis mirtingumas atsirado dėl vakcinacijos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas