Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėmesys Imane Khelif neslopsta: skelbia, neva su ja nori kautis Italijos boksininkas

Straipsniai, įrašai socialiniuose tinkluose ir komentarai apie Alžyro boksininkę Imane Khelif nesiliauja. Naujausia internete platinama istorija – esą vienas Italijos boksininkas panoro mesti iššūkį jai, taip greičiausiai ketindamas atsiteisti už eliminuotą tautietę. Bet panašu, kad ši naujiena yra išgalvota – ji aktyviai platinama rusiškoje interneto erdvėje, nors Italijos žiniasklaida nieko panašaus neskelbia.
Imane Khelif
Imane Khelif / Vida Press nuotr.

Pranešė bulgarai

„Italų boksininkas staiga pasijuto moterimi ir jis kausis su alžyriečiu „moterimi“. Respect (angl. pagarba) italui“, – savaitgalį paskelbė viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Žemiau ji pridėjo išsamesnį paaiškinimą rusiškai: „Italų boksininkas Gianmarco Cadrillo (sportininko pavardė iš tiesų yra Cardillo, čia ji parašyta su klaida – red. past.) pasakė, kad štai jau 15 dienų jaučiasi kaip moteris ir nori pakviesti į kovą „boksininkę“ iš Alžyro.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia apie tariamą Italijos boksininko Gianmarco Cardillo norą susikauti su alžyriete Imane Khelif platinama ir Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia apie tariamą Italijos boksininko Gianmarco Cardillo norą susikauti su alžyriete Imane Khelif platinama ir Lietuvoje

Tokią pačią frazę rusų kalba galima rasti viename įraše socialiniame tinkle „Threads“.

Šis sakinys irgi mažai ką paaiškina, bet daugiau informacijos galima rasti portale novinite.com, kurio straipsnio, išversto į prancūzų kalbą, ekrano nuotrauka pasidalijo minėta lietuvė.

Šiame puslapyje rugpjūčio 2 d. tikrai buvo publikuotas rašinys pavadinimu „Po prieštaringos pergalės olimpinėse žaidynėse Italijos boksininkas meta iššūkį I.Khelif“. Ši žinia paskelbta ir portalo paskyroje „X“.

„Italijos bokso čempionas G.Cardillo viešai atskleidė, kad pastarąsias 15 dienų jaučiasi moterimi, ir išreiškė norą kautis su alžyriete I.Khelif.

Šis pranešimas paskelbtas po prieštaringai vertinamos I.Khelif pergalės Paryžiaus olimpinių žaidynių aštuntfinalyje, kur ji vos per 46 sekundes įveikė G.Cardillo tautietę Angelą.

Angela savo sprendimą nutraukti rungtynes, kad išvengtų tolesnių traumų, paaiškino I.Khelif smūgių stiprumu“, – rašoma Bulgarijos portale, pateikiančiame informaciją anglų kalba.

Nėra translytė

Toliau rašinyje pasakojamba apie boksininkų susitikimą ir vėlesnes reakcijas. Kaip žinoma, jų dvikova rugpjūčio 1 d. užtruko vos 46 sek. Nugalėtoja buvo pripažinta I.Khelif. Mat italė Angela Carini, gavusi stiprų smūgį į veidą, atsisakė kovoti toliau.

Iškart po to viešumoje įsiplieskė diskusija dėl alžyrietės galėjimo kovoti prieš moterį ir net pagimdė mitą, neva ji esanti translytė.

Taip pat skaitykite: Smūgis italei Alžyro boksininkę I.Khelif „pavertė“ translyte, bet ji tokia nėra

To priežastis – pernai I.Khelif prieš pat finalą buvo diskvalifikuota Indijoje vykusiame pasaulio moterų bokso čempionate dėl esą didesnio testosterono lygio.

Tarptautinei bokso asociacijai (IBA) vadovaujantis rusas Umaras Kremliovas tuomet aiškino, kad po DNR tyrimų alžyrietės organizme rasta „vyriškų lytinių chromosomų XY“ (moterų chromosomos – XX).

Tačiau bokso varžybas Paryžiaus olimpiadoje organizuoja ne IBA, o pats Tarptautinis olimpinis komitetas, kurio taisyklės yra švelnesnės. Anot jo, visi bokso varžybų dalyviai atitinka dalyvių reglamentą, įskaitant ir medicininį.

Vida Press nuotr./Imane Khelif
Vida Press nuotr./Imane Khelif

I.Khelif visuomet varžėsi moterų kategorijoje. Nėra duomenų, kad ji kada nors būtų identifikavusi save kaip vyrą ar translytį asmenį.

Alžyre, kuriam sportininkė atstovauja, homoseksualumas uždraustas įstatymu. Pakeisti lytį ten nelegalu, translyčiai asmenys nėra teisiškai pripažįstami oficialiuose dokumentuose.

Ir TOK, ir Alžyro olimpinis komitetas nurodo, kad I.Khalef gimė moterimi, tai nurodyta ir jos pase. Alžyro olimpinės rinktinės teigimu, ji yra interlytė, pasižymintis ir vyrui, ir moteriai būdingais lytiniais požymiais.

Juoba nėra jokių oficialių įrodymų, kad I.Khelif turi XY chromosomų. Jokio tyrimo rezultatai nebuvo paviešinti.

Europos Lyčių lygybės instituto teigimu, translytis asmuo save pristato kaip turintį kitą lytinę tapatybę nei toji, kuri buvo priskirta gimus.

Taip pat skaitykite: Alžyro ir Italijos boksininkių kontroversijoje – rusiškos dezinformacijos šešėlis

Interseksualūs žmonės gimsta turėdami lytinių požymių, kurie neatitinka tipinių binarinių vyriško ar moteriško kūno sampratų, apibrėžia Jungtinių Tautų Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras. Tai susiję su lytine anatomija, lytiniais organais, hormonais ar chromosomų modeliais. Ekspertų vertinimu, tokiais gimsta iki 1,7 proc. gyventojų.

Ekrano nuotr. iš 77.lt/Žinia apie tariamą Italijos boksininko Gianmarco Cardillo norą susikauti su alžyriete Imane Khelif platinama ir Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš 77.lt/Žinia apie tariamą Italijos boksininko Gianmarco Cardillo norą susikauti su alžyriete Imane Khelif platinama ir Lietuvoje

Italę tikrai pakvietė į ringą

Žinią apie Italijos čempiono G.Cardillo užmojus suremti pirštines su I.Khelif skelbė ir prorusiški tinklalapiai eadaily.com, news-pravda.com, vaizdo įrašų dalijimosi platformoje „Odysee“.

Beveik visur kaip informacijos šaltinis paminėtas puslapis novinite.com arba nenurodytas joks.

Nei Italijos žiniasklaidoje, nei kitose patikimose žiniasklaidos priemonėse pranešimų, kad G.Cardillo norėtų susikauti su I.Khelif, nėra.

Ekrano nuotr. iš „Threads“/Žinia apie tariamą Italijos boksininko Gianmarco Cardillo norą susikauti su alžyriete Imane Khelif platinama rusiškoje interneto erdvėje
Ekrano nuotr. iš „Threads“/Žinia apie tariamą Italijos boksininko Gianmarco Cardillo norą susikauti su alžyriete Imane Khelif platinama rusiškoje interneto erdvėje

Beje, nepanašu, kad jis būtų nusistatęs prieš tvirtas ir stiprias moteris. „Išskyrus boksą, visur komanduoja mano žmona ir mergaitės“, – šį pavasarį čempionas sakė Italijos žurnalistams.

Vienas informacija apie tariamą G.Cardillo norą stoti prieš I.Khelif pasidalijęs „Threads“ vartotojas taip sureagavo į amerikiečio „YouTube“ žvaigždės, aktoriaus ir boksininko Jake Paulo žodžius, adresuotus Italijos sportininkei.

Jie yra tikri, tai patvirtina paieška internete. J.Paulas socialiniame tinkle „X“ pakvietė A.Carini į savo bokso renginį – susirungti prieš pagrindines kovas.

„Internete, padėk šitam rasti ją“, – išreiškė viltį J.Paulas. Jo įrašas nuo rugpjūčio 1 d. perskaitytas jau 8 mln. kartų.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Italijos ir kitoje patikimoje žiniasklaidoje nėra pranešimų, kad boksininkas G.Cardillo būtų išreiškęs norą susikauti su Alžyro olimpiete I.Khelif.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas