Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Izraelio veiksmai Gazos Ruože gali būti vadinami genocidu?

Pastaruoju metu informacinėje erdvėje plinta tvirtinimai, esą Izraelis vykdo genocidą Gazos Ruože. Ypač išpopuliarėjo grotažymė #GazaGenocide. Tačiau genocidas yra gana tiksli teisinė sąvoka, todėl neteisinga ją vartoti neapgalvotai.
Izraelio kariai sprogdina „Hamas“ tunelius
Izraelio kariai sprogdina „Hamas“ tunelius / IDF

Socialiniame tinkle „Facebook“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame rodomi žmonės, kaip teigiama, nužudyti per Izraelio gynybos pajėgų įsiveržimą į Gazos Ruožą.

Prie vaizdo įrašo pridėtas komentaras:
„Dar daugiau sielvarto dėl artimųjų 46-ąją dieną, kai Izraelis vykdo genocidą #Gazoje #GazaGenocide“, – tvirtinama žinutėje.

„Genocidas Gazos ruože“, sprendžiant iš teksto, įrašo autoriaus nuomone, yra akivaizdus faktas, kurio nereikia įrodinėti. Tačiau jis nėra toks jau akivaizdus.

„Scanpix“ nuotr./Niurnbergo procesas
„Scanpix“ nuotr./Niurnbergo procesas

Nuo Niurnbergo tribunolo iki JT konvencijos

Genocidas yra palyginti nauja sąvoka. Ją 1944 m. pasiūlė žydų kilmės lenkų teisininkas Raphaelis Lemkinas, o vėliau ji buvo įtraukta į Niurnbergo tarptautinio karinio tribunolo dokumentus.

Tačiau kadangi tuo metu dar nebuvo aiškios visuotinai pripažintos teisinės genocido apibrėžties, ši sąvoka buvo aprašomoji, o ne teisinė.

1944 m. veikale „Ašies valdžia okupuotoje Europoje“ (angl. Axis Rule in Occupied Europe) R.Lemkinas rašė tarptautinės teisės (terorizmo ir tautinių, religinių bei etninių grupių sunaikinimo) klausimais, tuomet jis pirmą kartą pavartojo terminą genocidas, tačiau teisiškai ši sąvoka apibrėžta tik 1946 m. Tarptautinio karo tribunolo Niurnberge kaltinamajame akte.

1945–46 m. Niurnbergo procese R.Lemkinas buvo pagrindinio Jungtinių Amerikos Valstijų kaltintojo Roberto Houghwouto Jacksono padėjėjas.

1947 m. parengė įstatymo dėl baudimo už genocidą projektą, kuris beveik be pakeitimų buvo priimtas Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje kaip 1948 12 09 Konvencija dėl kelio užkirtimo genocido nusikaltimui ir baudimo už jį.

Nuo to laiko šiame dokumente pateiktas „genocido“ sąvokos aiškinimas tapo autoritetingiausiu ir visuotinai pripažintu apibrėžimu.

Šioje Konvencijoje genocidu laikoma toliau išvardyta veika, kuria siekiama visiškai ar iš dalies sunaikinti kokią nors nacionalinę, etninę, rasinę ar religinę grupę, būtent:

a) tos grupės narių žudymas; b) rimtų fizinių ar psichikos sužalojimų darymas tos grupės nariams; c) tyčinis sudarymas tai grupei tokių gyvenimo sąlygų, kuriomis apgalvotai siekiama fiziškai sunaikinti ją visą ar jos dalį; d) priemonių, kuriomis siekiama riboti tai grupei priklausančių žmonių gimstamumą, panaudojimas; e) prievartinis vienos tokios grupės vaikų perdavimas kitai.

Marcin Czerniawski nuotr./ Unsplash nuotr./Genocidas
Marcin Czerniawski nuotr./ Unsplash nuotr./Genocidas

Suplanuotas ir kryptingas teroras

Vertinant įvykius Gazos Ruože, reikia nepamiršti dviejų aspektų.

Visų pirma, 1948 m. Konvencija nenumato jokių kiekybinių kriterijų ar padarytų nusikaltimų sunkumo kriterijų genocidui konstatuoti.

Teoriškai, genocido nusikaltimu gali būti laikomas net kelių žmonių nužudymas (sužeidimas arba išvarymas).

Antrasis aspektas yra tyčios buvimas.

Genocido nusikaltimas yra smurto ar nužudymo aktas, vykdomas sąmoningai siekiant visiškai ar iš dalies sunaikinti nacionalinę, etninę, rasinę ar religinę grupę.

Auganti populiacija

Pasibaigus britų valdymui Palestinoje, sustiprėjo smurtas tarp žydų ir arabų, kuris 1948 m. gegužės mėn. baigėsi karu tarp naujai sukurtos Izraelio valstybės ir jos arabų kaimynų.

Dešimtys tūkstančių palestiniečių rado prieglobstį Gazos Ruože. Įsiveržusi Egipto kariuomenė užėmė siaurą, maždaug 40 km ilgio pakrantės ruožą, besidriekiantį nuo Sinajaus pusiasalio iki į pietus nuo Aškelono. Dėl pabėgėlių antplūdžio Gazos gyventojų skaičius patrigubėjo iki maždaug 200 tūkst.

Izraelio žemėlapis
Izraelio žemėlapis

Šiuo metu Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo gyventojai yra beveik vien Palestinos arabai.

Arabų skaičius Izraelyje, nuo šalies įkūrimo, išaugo nuo 156 tūkt. 1948 metais iki 1,2 mln. 2001 metais.

Izraelio centrinio statistikos biuro duomenimis, 2009 m. rugsėjo mėn. Izraelyje gyveno 7 465 500 gyventojų, iš jų 5 634 300 žydų, 1 513 200 arabų ir 318 000 kitų tautybių.

Worldpopulationreview.com duomenimis, skaičiuojama, kad 2023 m. Gazos Ruože gyvens per 700 tūkst. gyventojų.

1950 m. Gazoje gyveno 63 444 gyventojai. Per praėjusius, 2022 metus, Gazos Ruože jų padaugėjo 22 104 gyventojais, t.y. 2,92 proc. metinis teigiamas pokytis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Apleistos mašinos, kuriomis bandė bėgti „Hamas“ užpulti festivalio dalyviai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Apleistos mašinos, kuriomis bandė bėgti „Hamas“ užpulti festivalio dalyviai

15min verdiktas: trūksta konteksto. Atsižvelgiant į pateiktus skaičius ir tai, kad Izraelyje tebegyvena nemažas skaičius arabų kilmės gyventojų, o taip pat, kad Gazos Ruože daugėja gyventojų, galima vertinti, kad teiginiai apie genocidą pateikiami neatskleidžiant viso konteksto.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas