Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Joe Bidenas išsidavė prekiavęs valstybės paslaptimis?

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame skelbiama, esą JAV prezidentas Joe Bidenas, nežinodamas apie tebeįjungtą mikrofoną, netyčia prisipažino „pardavęs nemažai valstybės paslapčių“.
Joe Bidenas sako kalbą
Joe Bidenas sako kalbą / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Rusiškai subtitruotas vaizdo įrašas trunka vos keliolika sekundžių, tačiau jau sulaukė nemažai dėmesio iš J.Bideno nemėgstančių socialinių tinklų veikėjų.

Akivaizdžiai iš konteksto ištraukta ištrauka prasideda nuo JAV vadovo angliškai sakomos frazės: „Aš tiesiog padėkojau. Aš jau pradėjau be jūsų. Ir pardaviau daugybę valstybės paslapčių ir daugybę labai svarbių dalykų, kuriais mes sutarėme pasidalyti.“

Sprendžiant iš vaizdo, šie žodžiai buvo ištarti susitikimo su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi metu.

J.Bidenas ir N.Modi buvo susitikę birželio 22 dieną, kai Indijos atstovas viešėjo Baltuosiuose rūmuose.

Labiausiai „pastebėjo“ rusai

Dezinformaciją apie tariamą JAV prezidento prisipažinimą prekiaujant slapta medžiaga ėmė aktyviai platinti prokremliški „Telegram“ programėlės kanalai ir žiniasklaidos priemonės – leidinys „Komsamolskaja pravda“ ir pravoslavišku televizijos kanalu prisistatanti „Tsargrad“.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Ria novosti“ išplatino publikaciją, kurioje aptariamos tariamai amerikiečių interneto vartotojų reakcijos į J.Bideno ištartą frazę.

Ši taktika žinoma jau senokai – propogandiniai troliai, prisistatantys tam tikros šalies piliečiais rašo komentarus apie tos šalies valdžios institucijų ar politikų veiksmus.

Vėliau šiuos komentarus cituoja valdžiai palankios informacijos priemonės, pristatydami slapyvardžiais pasirašiusių veikėjų nuomonę kaip bendrą tos šalies gyventojų.

Galiausiai, žinutės apie tariamą nepasitenkinimą kitų šalių valdžių sprendimais įdedamos į lūpas aukščiausiems šalies propogandininkams, taip sukuriant taip vadinamą dezinformacijos „karuselę“.

Kaip buvo iš tiesų?

Socialiniuose tinkluose aktyviai platinamas vaizdo įrašas yra tik fragmentas originalaus vaizdo įrašo, birželio 26 d. paskelbto JAV prezidento administracijos „YouTube“ kanale.

Bendra vaizdo įrašo trukmė – 6 minutės ir 45 sekundės, o garsioji J.Bideno frazė ištariama pačioje pradžioje.

Išklausius visą įrašą, galima išgirsti, kaip JAV prezidentas iš karto pareiškia, kad teiginys apie valstybės paslapčių pardavinėjimą tėra pokštas.

„Aš tiesiog padėkojau. Aš jau pradėjau be jūsų. Ir pardaviau daugybę valstybės paslapčių ir daugybę labai svarbių dalykų, kuriais mes sutarėme pasidalyti.

O dabar – juokus į šalį. Žiūrėkite, mes susibūrėme tam, kad kurtume ir vystytume naujas technologijas, kurios pakeis žmonių gyvenimą visame pasaulyje“, – taip skambėjo pilna J.Bideno frazė.

Tai patvirtina ir susitikimo stenograma, kurią galima rasti oficialioje Baltųjų rūmų svetainėje.

Tikėtina, kad JAV prezidentas bandė papokštauti apie dvišalį susitarimą, kurio pavyko pasiekti susitikimo metu.

Anksčiau tą dieną JAV pasirašė susitarimą dėl variklių technologijų perdavimo, Indijai pradedant gaminti savus naikintuvus.

Pagal susitarimą, kurį N.Modi pavadino istoriniu, „General Electric“ drauge su indų valstybine kompanija „Hindustan Aeronautics“ gamins F414 variklius.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad Indija taip pat pirks ypač taiklių apginkluotų bepiločių „MQ-9B SeaGuardian“. 2019 metais Indija nustatė precedentą iš oro smogdama vienai įtariamai ekstremistų stovyklai Pakistano teritorijoje.

Vašingtonas tikisi, kad glaudesni ryšiai gynybos srityje padės atitraukti Indiją nuo Rusijos – pagrindinės ginklų Naujajam Deliui tiekėjos.

Agentūros „dpa“ faktų tikrintojai patikslino, kad iš tiesų J.Bidenas kreipėsi į žurnalistus, kurie į renginį atvyko šiek tiek pavėlavę.

Matyt, būtent jiems buvo skirti žodžiai „aš pradėjau be jūsų“, o tada prezidentas juokaudamas kalbėjo apie tai, ką žiniasklaida praleido.

15min verdiktas: Trūksta konteksto. Vaizo įrašas nukirptas taip, kad atrodo, jog JAV prezidentas prisipažino prekiavęs slapta informacija, tačiau išklausius visą frazę tampa aišku, kad J.Bidenas tiesiog apie tai pajuokavo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas