Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ar tikrai JAV pasiūlyta sumažinti karinę pagalbą Ukrainai?

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė žinučių, esą Baltiesiems rūmams pasiūlius sumažinti karinės pagalbos Ukrainai sumą, šalis „krito“ kare su Rusija. Tačiau tokie vertinimai mažų mažiausiai netikslūs.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

Pastaruoju metu Ukrainos pajėgos susiduria su nemenku rusų pasipriešinimu, kuris apima minų laukus, tranšėjas ir kliūtis tankams. Rusija taip pat pradėjo įnirtingai pulti Avdijivkos miestą Donecko srityje.

Užsitęsus karui, Baltuosiuose rūmuose taip pat neramu –respublikonai nesutaria, ar šalis ir toliau turi skirti beveik neribotą paramą Ukrainai.

Tačiau tai toli gražu nereiškia, kad Ukraina „krito“ nelygioje kovoje su Rusija, kaip tvirtinama platinamoje žinutėje.

Spalio pabaigoje JAV paskelbė apie naują 150 mln. USD (142, 28 mln. Eur) vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą.

Didžiausią naujojo paketo dalį sudaro oro gynybos įranga, taip pat raketos,įvairios kitos techninės priežiūros ir logistikos priemonės, nurodė JAV Gynybos departamentas.

Kaip ir dauguma ankstesnių pagalbos paketų Ukrainai, naujoji dalis siunčiama pagal prezidento įgaliojimus, leidžiančius Pentagonui skubiai paimti įrangą ir ginklus iš JAV karinių atsargų ir siųsti juos į Europą.

Pentagonas išplatintame pareiškime nurodė, kad naujausias karinės pagalbos Ukrainai paketas grindžiamas praėjusiais finansiniais metais Kyjivui numatytomis lėšomis.

JAV prezidentas Joe Bidenas laikosi pozicijos, kad pagalba Ukrainai neturėtų mažėti.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV vadovas Joe Bidenas
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV vadovas Joe Bidenas

Dabar J.Bidenas stengiasi nuraminti JAV sąjungininkus, kad Ukrainai bus skirta daugiau lėšų.

„Pažiūrėkite į mane, – pareiškė jis, atsisukęs veidu į Baltųjų rūmų kameras. „Mes tai padarysime. Negaliu patikėti, kad tie, kurie balsavo už paramą Ukrainai – didžioji dauguma Atstovų Rūmuose ir Senate, demokratai ir respublikonai – dėl grynai politinių priežasčių leis, kad Ukrainoje be reikalo žūtų dar daugiau žmonių.“

Praėjusią savaitę vykęs balsavimas Atstovų Rūmuose parodė, kad pagalba Ukrainai gali nebūti tiekiama taip sklandžiai, kaip karo pradžioje.

Beveik pusė Atstovų Rūmų respublikonų balsavo už tai, kad iš gynybos išlaidų įstatymo projekto būtų atimta 300 mln. dolerių Ukrainos kariams mokyti ir ginklams pirkti. Vėliau šie pinigai buvo patvirtinti atskirai, tačiau paramos Ukrainai priešininkai džiaugėsi didėjančiomis savo gretomis.

Reaguodamos į Rusijos invaziją, JAV patvirtino keturis pagalbos Ukrainai etapus, kurių bendra suma siekia apie 113 mlrd. dolerių. Dalis šių pinigų skirta papildyti į fronto linijas išsiųstai JAV karinei įrangai. Rugpjūtį J.Bidenas paragino Kongresą skirti papildomus 24 mlrd. dolerių.

Dabar J.Bidenas siekia skirti beveik 106 mlrd. dolerių (100 mlrd. eurų) Izraeliui, Ukrainai ir kitiems su nacionaliniu saugumu susijusiems poreikiams. Tačiau naujasis Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas sakė, kad Atstovų Rūmų respublikonai pirmiausia sieks atskiro įstatymo skirti 14,5 mlrd. dolerių pagalbą Izraeliui, o dėl J.Bideno administracijos strategijos Ukrainos atžvilgiu jiems reikia daugiau informacijos. Tačiau jis žada neapleisti Ukrainos.

„Negalime leisti Vladimirui Putinui nugalėti Ukrainoje, nes nemanau, kad ten viskas sustos“, – sakė jis televizijai „Fox News“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avdijivka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avdijivka

15min verdiktas: trūksta konteksto. JAV karinė parama Ukrainai nesumažėjo, nepaisant respublikonų pasipriešinimo. Nesutarimai šalies viduje dar nereiškia, kad JAV išvis nustos remti Ukrainą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius