Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai JAV siūloma pedofiliją įteisinti kaip dar vieną seksualinę orientaciją?

Lietuvos informacinėje erdvėje ėmė sklisti pavasarį JAV supurčiusio skandalo atgarsiai. Minesotos įstatymų kūrėjams siekiant išbraukti pasenusią formuluotę, kuria tapatinamas seksualinis potraukis nepilnamečiams ir lytinė orientacija, kilo melagienų banga. Buvo tvirtinama, neva tokiu būdu siekiama įteisinti pedofiliją. Tačiau tai nėra tiesa.
Protesto akimirkos
Protesto akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vienoje Lietuvos svetainių skelbiama, esą JAV Minesotos valstijos įstatymų leidėjai užsimojo įteisinti pedofiliją kaip seksualinę orientaciją ir tokiu būdu suteikti vaikų tvirkintojams teisinę apsaugą.

Melagienų banga prasidėjo po prieštaringai vertinamo JAV naujienų portalo „Fox news“ publikacijos.

Joje respublikonų atstovai piktinasi, kad šiuo įstatymo projektu būtų iš dalies pakeistas Minesotos Žmogaus teisių įstatymas, kurį valstija apibūdina kaip „vieną griežčiausių pilietinių teisių įstatymų šalyje“.

„Šiuo metu galiojantis Žmogaus teisių įstatymas saugo nuo diskriminacijos dėl seksualinės orientacijos, kuri apibrėžiama kaip „emocinio, fizinio ar seksualinio prisirišimo prie kito asmens, neatsižvelgiant į to asmens lytį, turėjimas arba suvokimas, kad jis turi emocinį, fizinį ar seksualinį prisirišimą, arba turėjimas arba suvokimas, kad jis turi orientaciją į tokį prisirišimą, arba turėjimas arba suvokimas, kad jis turi savivaizdį ar tapatybę, tradiciškai nesusijusią su jo biologiniu vyriškumu ar moteriškumu“, – rašome „Fox news publikacijoje“.

Įstatyme yra išlyga, numatanti, kad „Seksualinė orientacija“ neapima suaugusiųjų fizinio ar seksualinio prisirišimo prie vaikų“, būtent ją ir siūloma pašalinti.

Tačiau tai toli gražu nereiškia, kad nuo šiol pedofilija Minesotoja bus įteisinta ar ginama, kaip tą interpretuoja daugelis pataisų priešininkų JAV ir už šalies ribų.

„Šie „ekspertai“ (ir Minesotos įstatymų leidėjai) pristato pedofiliją kaip seksualinę orientaciją, kuri turi būti saugoma pagal Antidiskriminacinį įstatymą“, – tokia išvada daroma lietuviškoje naujienų portalo publikacijoje (kalba netaisyta).

Kaip viskas vyko?

2023 m. vasarį Minesotos valstijos atstovė Lee Finke, pateikė Atstovų rūmams pataisą HF 1655, dar vadinamą „Pasididžiavimo aktu“ (angl. „Take Pride Act“) – įstatymo projektą, kuriuo siūloma pakeisti šiuo metu galiojančią „seksualinės orientacijos“ apibrėžtį, išbraukiant iš jos sąsajas su pedofilija.

Tačiau tai nereiškia, kad įstatymo projektas apsaugo pedofilus nuo diskriminacijos.

Viena pagrindinių įstatymo projekto įniciatorių, L.Finke žurnalistams iš portalo „USA Today“ paaiškino, kad šis teiginys yra klaidingas.

„Įstatymo projektu siekiama panaikinti pasenusią formuluotę, kuri neteisingai sieja pedofiliją su asmens seksualine orientacija. Niekas neplanuoja keisti įstatymo ar susilpninti jo tokiu būdu, kad sumažėtų galimybės patraukti asmenis baudžiamojon atsakomybėn dėl nusikaltimų prieš vaikus. Žinoma, kad pedofilija nėra seksualinė orientacija – būtent todėl ši formuluotė apskritai neturėjo būti įtraukta į įstatyminę apibrėžtį“, – kalbėjo įstatymo iniciatorė.

Toks jos paaiškinimas buvo publikuotas ir „Fox news“ straipsnyje.

Tą patį balandžio 26 d. per Atstovų rūmų posėdį sakė ir vienas iš įstatymo projekto autorių valstijos atstovas Jamis Beckeris Finas.

Tą pačią dieną į garsiai nuskambėjusį įstatymo projektą buvo įtraukta pataisa, kurioje sakoma: „Suaugusiųjų fizinis ar seksualinis prisirišimas prie vaikų nėra apsaugomas šio skyriaus nuostatomis“.

123RF.com nuotr./Smurtas prieš vaikus
123RF.com nuotr./Smurtas prieš vaikus

Vaikų tvirkintojų negins

Kalifornijos universiteto Deiviso teisės mokyklos teisės profesorius Brianas Soucekas komentare „PolitiFact“ faktų tikrintojams pažymėjo, kad Minesotos įstatymuose apibrėžta seksualinė orientacija yra potraukis kitam asmeniui, nepriklausomai nuo lyties; įstatyme nekalbama apie amžių.

Jis pridūrė, kad nė vienas teismas nėra nusprendęs, jog įstatymas, saugantis žmones nuo diskriminacijos dėl seksualinės orientacijos, apima ir pedofilijos apsaugą.

Pagal Minesotos įstatymus asmuo, seksualiai išnaudojantis vaikus, baudžiamas bauda iki 40 000 JAV dolerių ir laisvės atėmimu iki 30 metų ar daugiau.

15min verdiktas: Trūksta konteksto. Daugybė žmogaus teisių gynėjų organizacijų jau senokai akcentuoja, kad reikėtų nesieti pedofilijos su seksualine orientacija. Tokios sąsajos yra ne tik klaidingos, bet ir nepagrįstai didinama diskriminacijos rizika visiems LGBT+ asmenims. Būtent to ir siekė Minesotos politikai, norėdami išbraukti įžeidžią formuluotę iš įstatyminės apibrėžties. Netiesa, kad tokiu būdu mažamečių tvirkintojai bus apsaugoti įstatymo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas