Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Joe Bideno anūkė pranešė apie prezidento mirtį ir kad jį pakeitė brolis dvynys?

JAV prezidento Joe Bideno sprendimo nebesiekti antros kadencijos neužteko, kad jo kritikai ir sąmokslo teorijų kūrėjai nebeplatintų melagienų apie garbaus amžiaus politiką. Internete sklinda klaidinga informacija, neva J.Bidenas iš tiesų miręs, o viešumoje matomas britų aktorius ar net brolis dvynys.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „AP“/„Scanpix“

Apgavo panašumas

Šio aktoriaus nuotraukomis ir liudijimu, esą tikrasis J.Bidenas iš tiesų yra miręs, prieš kelias dienas pasidalijo vienas „Facebook“ vartotojas.

„J.Biden anūkė 2019 m. pranešė, kad jos senelis mirė. „Mano senelis Joe Bidenas mirė 2019 m. kovo 30 d.“. O nuotraukose – britų aktorius Struanas Rogeris, kuris greičiausiai atlieka jo vaidmenį“, – tvirtino internautas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netiesa, kad vietoj Joe Bideno matome jo antrininką
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netiesa, kad vietoj Joe Bideno matome jo antrininką

Poroje nuotraukų matyti garbaus amžiaus vyras, bent viename kadre itin panašus į JAV vadovą. Tai iš tiesų yra Jungtinės Karalystės aktorius Struanas Rodgeris. Jis yra nusifilmavęs dešimtyse kino ir televizijos filmų bei serialų. Tarp jų – „Vargdieniai“, „Ketverios vestuvės ir vienerios laidotuvės“, „Kalnietis“, „Žvaigždžių dulkės“, „Django“, „Sostų karai“.

Internete galima rasti daugybę jo nuotraukų, kai kuriose aktorius išties primena J.Bideną, juoba kad yra panašaus amžiaus – 77-erių, taip pat ir tose, kurias paskelbė lietuvis.

Paieška internete pagal abiejų vyrų pavardes rodo, kad dėl išorinio panašumo jie lyginami dažnai. S.Rodgeris ne sykį yra pavadintas prezidento antrininku, bet daugiausia juokais. Tiesa, kartais svarstoma, ar J.Bidenas iš tiesų nėra šis aktorius.

Paskelbė kaip satyrą

„Facebook“ vartotojas taip pat pasidalijo 45 sek. trukmės vaizdo įrašu, kuriame matyti jauna moteris, kalbanti apie prezidento brolį dvynį.

Ekrano nuotr. iš „X“/Žinia apie Joe Bideno antrininką buvo paskelbta kaip satyra, bet daugelis apsigavo
Ekrano nuotr. iš „X“/Žinia apie Joe Bideno antrininką buvo paskelbta kaip satyra, bet daugelis apsigavo

„Mano senelis Joe Bidenas turi (brolį) dvynį ir tas dvynys šiuo metu Baltuosiuose rūmuose apsimeta Joe Bidenu, – prastos kokybės klipe aiškina ji. – Deja, mano senelis Joe Bidenas mirė maždaug prieš ketverius metus.

Bet, žinote, jo politinė karjera buvo tikrai ilga, tad mano šeima norėjo išlaikyti šiek tiek galios JAV valdžioje, tad mes tiesiog pakeitėme Joe į jo brolį dvynį Beau.“

Šis vaizdo įrašas įvairiuose socialiniuose tinkluose ir įvairiomis kalbomis plinta jau keletą metų (čia, čia, čia, čia). Jame skelbiama netiesa – JAV prezidentas ne tik nėra miręs, bet ir neturi brolio dvynio. Beau yra jo vyresnio sūnaus, 2015 m. mirusio nuo smegenų vėžio, vardas.

J.Bideno vyriausia anūkė, jo sūnaus Hunterio dukra, tikrai yra vardu Naomi, bet vaizdo įraše matoma ne ji.

VIDEO: Joe Bideno anūkės

Kitų šalių faktų tikrintojai (JAV „USA Today“ ir „PolitiFact“, Ispanijos „EFE Verifica“) išsiaiškino, kad šis vaizdo įrašas originaliai pasirodė „TikTok“ kaip satyra. Klipas 2022 m. birželį buvo publikuotas jaunos moters vardu Kass Theaz paskyroje. Jos aprašyme nurodyta, kad čia skelbiami satyriniai klipai.

Internautė pernai rudenį paskelbė klipą, po kuriuo ji prisistato esanti Kass Theaz, gimusi 1989 m. Filmuke aiškiai matyti jos veidas, tad akivaizdu, kad ji nėra Naomi Biden.

Dabartinis JAV prezidentas yra vyriausias iš keturių Catherine Eugenia ir Josepho Robinette’o Bidenų vaikų. Jis turi seserį Valerie (gim. 1945 m.) ir brolius Jamesą Brianą (gim. 1949 m.) bei Francis Williamą (gim. 1953 m.). Nė vienas nėra iš dvynių, taip pat neskelbiama, kad broliai būtų vadinami Beau.

Sąmokslo teorija, neva J.Bidenas yra miręs ar tiesiog buvo pakeistas antrininku plinta nuo pat jo išrinkimo prezidentu.

Taip pat skaitykite: „Tikėtina, kad 2020 m. būsiu miręs“: ką reiškia šie seniai ištarti Joe Bideno žodžiai?

Taip pat skaitykite: Vėl šaiposi iš Joe Bideno: veidas – pagalbos sergantiesiems demencija reklamoje

Taip pat skaitykite: Prezidentas, popiežius ir sportas: ar Joe Bidenas pavadino Prancišių beisbolininku?

Taip pat skaitykite: „Atakavo smėlio maišas!“ – tai buvo Joe Bideno suklupimo priežastis, ne amžius

Taip pat skaitykite: Vizitas Varšuvoje prasidėjo skaudžiai, bet nukentėjo ne Joe Bidenas

15min verdiktas: melas. Vaizdo įraše matyti ne J.Bideno vyriausia anūkė Naomi. Jame kalba Kass Theaz, kuri šį klipą paskelbė kaip satyrą. JAV prezidento nėra pakeitęs nei britų aktorius, nei brolis dvynys, kurio jis neturi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas