Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Klausas Schwabas suplanavo krizinius įvykius prieš JAV rinkimus?

Prieš JAV prezidento rinkimus, socialinius tinklus užplūdo gausybė melagienų. Viena jų – tvirtinimas, neva Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) įkūrėjas Klausas Schwabas įspėjo žmoniją apie tariamai suplanuotus krizinius įvykius, kurie turėtų sukrėsti pasaulį iki rinkimų dienos. Nors tokios prognozės ir buvo, tačiau kalbos apie „suplanuotus“ incidentus ir K.Schwabas su tuo neturi nieko bendro.
Klausas Schwabas
Klausas Schwabas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Facebook“ tinkle platinamoje žinutėje tvirtinama, neva Pasaulio ekonomikos forumas perspėjo pasaulį apie artėjančius incidentus (kalba netaisyta):

„Pasaulio ekonomikos forumas perspėja, kad nuo dabar iki lapkričio rinkimų bus destabilizuojančių šoko įvykių

Trys įspėjimai apima:

1. Kibernetinė pandemija, kuri yra tyčinė.

2. Naujos pasaulinės ekstremistų grupės atsiradimas.

3. Paspartintos klimato kaitos nelaimės, įskaitant staigų jūros lygio kilimą, kuris panardins salų valstybę.“

Prie žinutės pridedama ekrano nuotrauka iš „The People's voice“ svetainės.

Melagienų skleidėjai

„The People's Voice“ (anksčiau žinoma kaip „NewsPunch“ ir „Your News Wire“) – Los Andžele įsikūrusi amerikiečių melagienų svetainė. 2017 m. „BuzzFeed News“ ataskaitoje nurodoma, kad tais metais „NewsPunch“ buvo antrasis pagal dydį populiarių melagingų istorijų, platinamų „Facebook“, šaltinis.

Europos Sąjungos „East StratCom“ darbo grupė kritikavo „NewsPunch“ už Rusijos propagandos skleidimą.

Prognozės nėra suplanuoti įvykiai

Pasaulio ekonomikos forumo analizę apie galimas ateities krizes iki 2024 m. JAV prezidento rinkimų ir po jų parašė Niujorko universiteto profesorė, besispecializuojanti pasaulinės rizikos ir tendencijų srityje, o ne PEF įkūrėjas K.Schwabas, kaip teigiama „The People's Voice“ antraštėje, kurios ekrano nuotrauka pastaruoju metu itin aktyviai dalijamasi.

Kai kuriuose socialinių tinklų įrašuose net tvirtinama, neva studijoje pateikiami PEF suplanuoti kriziniai įvykiai, tačiau tai nėra tiesa.

Prognozės buvo išdėstytos publikacijoje, pavadintoje „4 pasauliniai pavojai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį po pandemijos“.

Straipsnyje nagrinėjami įvykiai, kurie, kaip buvo prognozuojama pagal daugiametį projektą, gali įvykti šį dešimtmetį, o ne tik prieš 2024 m. lapkritį vyksiančius JAV rinkimus.

Jos autorė – Niujorko universiteto tarptautinių santykių profesorė Maha Hosain Aziz.

M.H.Aziz elektroniniu paštu agentūrai „Reuters“ komentavo, kad jos straipsnis buvo parengtas remiantis kelerius metus trukusiu rizikos prognozavimo projektu, kuriame dalyvavo Niujorko universiteto magistrantūros studentai ir „Wikistrat“ ekspertai.

Tarp išvardytų potencialių grėsmių – besikeičiančios pasaulinės galios struktūros, psichikos sveikatos krizė ir kiti galimi įvykiai.

Asociatyvi nuotr./Ekonomika
Asociatyvi nuotr./Ekonomika

Anot publikacijos autorės, pasaulį taip pat gali sukrėsti tokie įvykiai kaip susikūrusi nauja pasaulinė ekstremistų grupuotė, tyčinė „kibernetinė pandemija“ ir problemos dėl klimato krizės.

Puslapyje esančioje išnašoje rašoma: „Šiame straipsnyje išsakytos mintys yra tik autoriaus, o ne Pasaulio ekonomikos forumo“.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Publikacijoje aiškiai nurodoma, kad tai yra asmeninės autorės mintys, taip pat klaidinga tvirtinti, neva PEF pateikė sąrašą suplanuotų krizinių įvykių, kurie sukrės pasaulį prieš JAV prezidento rinkimus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas