Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Lego“ nesukūrė Gazos griuvėsių rinkinio – iš tiesų dėžutėje tėra bėgių komplektas

Įrašai socialiniuose tinkluose apie karą Izraelyje pasiekė pokštų lygį. Internautai tikina, esą Danijos žaislų kompanija „Lego“ jau spėjo sukurti konstruktorių „Gaza City“, kurį sudaro krūva pilkų kaladėlių – neva apšaudomo miesto griuvėsiai. Bet jis neegzistuoja – platinama pakeista nedidelio bėgių rinkinio dėžutės nuotrauka.
Tikrasis „Lego“ rinkinys, pažymėtas numeriu 7895, ir kompiuteriu pakeista jo dėžutės nuotrauka
Tikrasis „Lego“ rinkinys, pažymėtas numeriu 7895, ir kompiuteriu pakeista jo dėžutės nuotrauka / Ekrano nuotr.

Sukūrė JAV?

Pastarosiomis dienomis įvairiuose socialiniuose tinkluose, forumuose ir tinklalapiuose (čia, čia, čia, čia) pasirodė nuotrauka, kurioje matyti „Lego“ rinkinys „Gaza City“.

Jį sudaro krūva pilkų įvairių dydžių ir formų detalių. Panašu, kad ant dėžutės nupieštas jau sugriuvęs namas. Tai turėtų būti aliuzija į šiuo metu vykstantį Izraelio ir teroristine laikomos grupuotės „Hamas“ karą.

Kai kuriuose tinklalapiuose prie nuotraukos pridėti akivaizdžiai politinę potekstę turintys komentarai. Pavyzdžiui, tinklalapis pravda-en.com su nuoroda į „Telegram“ kanalą „Russian Head“ retoriškai paklausė: „Kas gali išspręsti šį galvosūkį, sukurtą JAV?“ ir čia pat pateikė galimus atsakymo variantus: „Egiptas? Jordanija? Iranas?..“

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Pakeistai „Lego“ rinkinio nuotraukai suteikta politinė potekstė
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Pakeistai „Lego“ rinkinio nuotraukai suteikta politinė potekstė

Sprendžiant iš ant dėžutės nurodytos informacijos, konstruktorius skirtas 5-12 metų vaikams.

Ką tiksliai galima sukurti iš šių kaladėlių, neaišku, mat nuotraukoje ant dėžutės šono matyti tik kaladėlių krūva. Tai – kiek neįprasta, mat šiuose paveikslėliuose rodoma, kaip atrodo surinktas objektas – automobilis, traukinys, namas, gyvūno figūra ar pan. Tik ant kito šono būna aiškiai nupieštos atskiros figūrėlės ir nurodyta, kiek jų yra rinkinyje, bet figūrėlės niekada nebūna tokioje krūvoje.

Griuvėsiai – vietoj bėgių

Paieška internete patvirtina, kad dėžutės atvaizdas nėra autentiškas. Atvirkštinė nuotraukos paieška nuveda į keletą interneto parduotuvių, kur parduodami tie patys (pagal numerį) arba panašūs rinkiniai, bet nė ant vienos dėžutės nėra panašios „griuvėsių“ nuotraukos. Visus šiuos rinkinius sudaro įvairūs bėgiai.

Tuo galima įsitikinti ir paieškojus „Lego“ konstruktoriaus pagal numerį – 7895. Jį nesunkiai galima rasti interneto parduotuvės „Amazon“ tinklalapyje. Čia nurodyta, kad rinkinį sudaro 4 lenkti ir 2 dvigubi (keičiamos krypties) bėgiai.

Ekrano nuotr. iš amazon.de/Tikrasis „Lego“ rinkinys, pažymėtas numeriu 7895
Ekrano nuotr. iš amazon.de/Tikrasis „Lego“ rinkinys, pažymėtas numeriu 7895

Jokių kaladėlių, panašių į miesto „griuvėsius“, nuotraukoje nematyti. Apie jas neužsiminta ir konstruktoriaus aprašyme, kaip ir apie kokias nors sąsajas su Gaza. Be to, nurodyta, kad rinkinys rinkoje pasirodė 2006-aisiais – kone prieš du dešimtmečius.

Palyginus rinkinių nuotraukas akivaizdu, kad „Gaza City“ dėžutė yra beveik identiška bėgių įpakavimui. Jų forma tokia pati, abiejų piešinių tolumoje matyti miestas, sutampa kai kurios (išsikišusios iš krūvos) konstruktoriaus detalės. Ant dėžutės kraštų net likusios tos pačios bėgių nuotraukos.

Toks pat ir rinkinių numeris, nors, jei panašiuose rinkiniuose skiriasi bent kelios detalės, jie žymimi skirtingais numeriais.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Tikrojo „Lego“ rinkinio dėžutė ir pakeista jos nuotrauka. Žaliai pažymėti išlikę elementai, raudonai – pakeistos vietos
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Tikrojo „Lego“ rinkinio dėžutė ir pakeista jos nuotrauka. Žaliai pažymėti išlikę elementai, raudonai – pakeistos vietos

Atvirkštinė paieška nuveda ir į keletą vadinamųjų memų tinklalapių (čia, čia, čia, čia), tad galima spėti, kad kažkas tiesiog pakeitė „Lego“ konstruktoriaus dėžutės nuotrauką, reaguodamas į pastarųjų savaičių aktualijas.

Vieni pirmųjų įrašų su „Gaza City“ rinkinio nuotrauka, kuriuos pavyko rasti, pasirodė spalio 16 d. rusiškuose socialiniuose tinkluose ir tinklalapiuose (čia, čia, čia)

Dviem dienomis anksčiau paaiškėjo, kad Izraelis ruošiasi netrukus įsiveržti į Gazos Ruožą, o dešimtims tūkstančių karių įsakyta užimti Gazos miestą ir sunaikinti dabartinę anklavo vadovybę. Tai, remdamasis trimis aukšto rango Izraelio kariškiais, pranešė JAV dienraštis „The New York Times“.

Galutinis tikslas, anot jų, – sunaikinti aukščiausią „Hamas“, palestiniečių grupuotės, kuri kontroliuoja regioną ir vadovavo teroristiniams išpuoliams Izraelyje, per kuriuos žuvo 1 300 žmonių, politinę bei karinę hierarchiją.

Skandalas dėl „Hamas“ teroristų figūrų

Beje, internete galima rasti ir kitą „Gazos“ rinkinio versiją (čia, čia, čia, čia). Ant dėžutės viršelio – taip pat krūva detalių (tiesa, ne vien pilkų, bet ir smėlio spalvos).

Šis konstruktorius akivaizdžiai netikras. Net neaišku, ar nuotraukoje – dėžutė (nematyti į dėžę panašios erdvinės figūros), ji tikrųjų konstruktorių įpakavimą primena nebent „Lego“ ženklu, žodis „Gaza“ parašytas neįprastu šriftu, nėra rinkinio, skirto žmonėms nuo 18 metų, numerio. Tačiau nurodyta, kad viduje yra 1 492 558 910 801 232 detalės – skaičius greičiausiai yra atsitiktinių skaitmenų kratinys.

Beje, tai – ne pirmas kartas, kai „Lego“ konstruktorių dėžutės imituojamos pagal aktualijas. Pavyzdžiui, prieš pusmetį buvo platinama tariamo rinkinio „Kyjivas“ nuotrauka. Joje – taip pat dėžutė, panaši į žinomo žaislo įpakavimą, o ant jos šono – detalių krūva (esą Ukrainos sostinės griuvėsių),

O neseniai Jungtinėje Karalystėje buvo kilęs skandalas dėl interneto aukcione „eBay“ pasirodžiusių netikrų „Lego“ figūrėlių, atrodančių kaip „Hamas“ teroristai. Aštuonios skirtingos barzdotos figūros su tradiciniais galvos apdangalais, apsiginklavusios kalašnikovais, buvo apibūdintos kaip tinkamos vaikams nuo 5 metų ir parduodamos po 17 svarų.

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. Tokio „Lego“ rinkinio nėra. Internete platinama tikro konstruktoriaus dėžutės nuotrauka, pakeista redagavimo programa.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas