Sportas gyvai

Ar tikrai Kyjivas pristatė viešojo transporto bilietus, skirtus „Pride“ mėnesiui paminėti?

Internete pasirodė paveiksliukas, tariamai vaizduojantis naują Kyjivo viešojo transporto bilietėlių dizainą. Jame matomi du besibučiuojantys vyrai. Internautų teigimu, bilietas sukurtas „Pride“ mėnesio, kuris kasmet minimas birželį, proga. Iš tiesų jis neegzistuoja.
Vingio parke – įspūdingas „LT Pride“ šou
Vingio parke – įspūdingas „LT Pride“ šou / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Susiejo su Vakarų parama Ukrainai

Vienas lietuvis savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo nuotrauka, kurioje neva matomi nauji Kyjivo metro bilietai, skirti „Pride“ (LGBT bendruomenės pasididžiavimo) mėnesiui.

„Kyjivo metro pristatė naują bilietų dizainą, skirtą PRIDE mėnesiui paminėti. Dabar kortelėje vaizduojami besibučiuojantys vyrai.

Neaišku, kodėl tik vyrai, kodėl nėra besibučiuojančių moterų.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Zelia (Volodymyras Zelenskis – red. past.) yra uolus Vakarų „vertybių“ diegėjas, nes priešingu atveju iš Vakarų nustotų lyti milijardais dolerių“, – teigė vyras.

Tokio bilieto nėra

Ukrainos sostinėje besilankantiems turistams sukurta mobilioji programėlė „Kyiv Digital“ (jos pavadinimas ukrainietiškai matyti ant tariamo bilieto su vyrų bučiniu). Programėlėje galima įsigyti bilietų į miesto muziejus, atsisiųsti žemėlapių, sužinoti informaciją apie kultūros renginius, tai pat – įsigyti viešojo transporto bilietų.

„Kyiv Digital“ interneto svetainėje galima rasti tik du viešojo transporto bilietų pavyzdžius.

Vienas yra baltos spalvos, ant jo matomi mėlyni „Kyiv Digital“ logotipo kontūrai. Tai yra vienkartinis bilietas, skirtas keliauti Kyjivo viešuoju transportu.

Vienkartinis Kyjivo viešojo transporto bilietas
Vienkartinis Kyjivo viešojo transporto bilietas

Kitas bilietas yra beveik toks pat, tik jame baltas logotipas matomas mėlyname fone. Tai yra keliautojo kortelė, kurią bilietėliais galima papildyti pakartotinai.

Keliautojo kortelė, kurią papildyti galima pakartotinai
Keliautojo kortelė, kurią papildyti galima pakartotinai

„Kyiv Digital“ puslapyje nėra jokių nuotraukų ar informacijos apie „Pride“ mėnesiui skirtą akciją.

Sakartvelo faktų tikrintojų portalui „Myth Detector“ mobiliosios programėlės atstovas patvirtino, kad toks viešojo transporto bilieto dizainas niekada nebuvo planuotas, o nuotraukoje matoma iliustracija – klastotė.

„Pride“ eitynės planuotos metro

Kyjivo „Pride“ eitynės vyko birželio 16 d. Pirmos tokios eitynės mieste nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios buvo sustabdytos dalyviams nužingsniavus vos kelis metrus, nes buvo baiminamasi dėl saugumo.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Priedanga Kyjivo metro stotyje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Priedanga Kyjivo metro stotyje

Uždarame renginyje buvo taikomos griežtos saugumo priemonės, pavyzdžiui, išankstinė registracija. Tik užsiregistravę dalyviai sužinojo informaciją apie eitynių vietą. Teisėsaugos institucijos taip pat buvo įspėtos pavojaus atveju reaguoti atitinkamai.

Iš pradžių eitynes planuota rengti Kyjivo metro, tačiau dėl saugumo sumetimų tam nepritarus miesto tarybai jos buvo perkeltos į lauką. Taryba teigė, kad miesto metro sistema oro antskrydžių metu veikia kaip priešlėktuvinė slėptuvė ir yra „dvejopos paskirties objektas bei svarbi miesto infrastruktūros dalis“.

15min verdiktas: melas. „Kyiv Digital“ atstovai patvirtino, kad ši nuotrauka yra klastotė. Tokio bilietėlio programėlės internetinėje svetainėje nėra.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius