Sportas gyvai

Ar tikrai Latvijos prezidentas pavadino Sankt Peterburgą „tik Rygos priemiesčiu?“

Įvairiuose socialiniuose tinkluose plinta pranešimai, esą Latvijos Respublikos prezidentas Edgaras Rinkevičius Sankt Peterburgą pavadino „tik Rygos priemiesčiu“. Šis pareiškimas įsiutino daugelį rusakalbių tinklaraštininkų, nors iš tikrųjų E.Rinkevičius to niekada nesakė.
Edgaras Rinkevičius
Edgaras Rinkevičius / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamame pranešime tvirtinama, neva Latvijos prezidentas nebuvo pakviestas į Sankt Peterburgo tarptautinį ekonomikos forumą ir dėl to įsižeidęs sukūrė tokį įrašą socialiniame tinkle X (buv. „Twitter“):

„Kol visas civilizuotas pasaulis susirinko Normandijoje švęsti Europos išlaisvinimo, Sankt Peterburgo tarptautinis ekonomikos forumas vyksta NATO pasienyje. Reikėtų prisiminti, kad Sankt Peterburgas yra tik Rygos priemiestis.“

Prie tekstinės žinutės pridėta ekrano nuotrauka, tariamai užfiksuotas įrašas oficialioje E.Rinkevičiaus paskyroje X tinkle.

Viename iš propagandinių prokremliškų „Youtube“ kanalų tariamam E.Rinkevičiaus įrašui net buvo paskirta ištisa laida.

Jos autorius piktinasi kodėl Sankt Peterburgas yra Rygos priemiestis, jei jis didesnis, kaip yra su Estijos suverenitetu, nes Estija yra tarp Sankt Peterburgo ir Rygos, ir daugelio kitų ne mažiau aktualių klausimų.

Jis taip pat praneša, kad Latvijos prezidentas įrašą neva išplatino 2024 m. birželio 6 d.

Stopkadras/Vladimiras Putinas
Stopkadras/Vladimiras Putinas

Į forumą nesiveržė

Sankt Peterburgo tarptautinis ekonomikos forumas, kartais vadinamas rusiškuoju Davosu, rengiamas kiekvieną birželį.

Forumo metu tradiciškai kalbą sako Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Tačiau dėl pradėto karo Ukrainoje kiekvienais metais tampa vis sunkiau prisikviesti svečių iš užsienio ir tarptautinis forumas dabar yra virtęs dar vienu Rusijos valdžios farsu.

Tarp „garbių“ svečių iš užsienio šiemet į Sankt Peterburgą atvyko ir Talibano bei Rytų Ukrainos separatistų valdžios atstovai.

Latvijos prezidentas nėra viešai deklaravęs savo susidomėjimo šiuo renginiu.

Oficialioje jo paskyroje X tinkle nėra jokių 2024 m. birželio 6 d. publikacijų.

Šaltiniai abejotini

Taip pat nepavyko rasti jokių komentarų apie Sankt Peterburgo tarptautinį ekonomikos forumą ar jokių diskursų apie Sankt Peterburgą kaip „priemiestį“ nei kitomis dienomis, nei kitose oficialiose paskyrose.

Pažymėtina ir tai, kad nėra jokių publikacijų latvių kalba su nuorodomis į šį pareiškimą, išskyrus žinutę alternatyvių naujienų svetainėje Pravda.lv.

Kuris savo ruožtu pateikia nuorodą į pirminį šaltinį – „Telegram“ kanalą „Baltijos šalių antifašistai“.

„Baltijos antifašistai“ nėra paprastas „Telegram“ kanalas.

Latvijos valdžios institucijų teigimu, tai Kremliaus interesams ir prieš Latvijos Respubliką veikianti organizacija, turinti rėmėjų Latvijoje.

Spėjama, kad „antifašistų“ branduolį sudaro į Maskvą persikėlę emigrantai, atvirai remiantys V.Putino režimą.

Remdamiesi visais šiais faktais, netikros žinutės paskelbimą E.Rinkevičiaus vardu galime vertinti kaip dar vieną Rusijos dezinformacinę ataką.

Šiuo atveju buvo pasitelkta standartinė technologija: klastotė paskelbiama propagandiniame „Telegram“ kanale, o vėliau tiražuojama įvairiais kanalais, cituojama žiniasklaidos priemonėse.

Tai, kad žinutė chronologiškai susieta su Sankt Peterburgo ekonomikos forumu, tikriausiai susiję su siekiu sukurti iliuziją, kad šis forumas ES ir NATO suvokiamas kaip tam tikras svarbus ir reikšmingas įvykis, kuris „erzina“ „Rusijos priešus“.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

15min verdiktas: melas. E.Rinkevičiaus pranešimas suklastotas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius