Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai NATO generalinis sekretorius pripažino, kad V.Putinas buvo teisus?

Socialiniuose tinkluose pasirodė trumpi propagandiniai užrašai, kuriuose teigiama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neturėjo tikslo užgrobti Ukrainos teritorijų. Jo uždavinys tariamai buvo „sustabdyti NATO plėtrą“ – tai esą pripažino pats Šiaurės Atlanto aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Tačiau tikrieji NATO generalinio sekretoriaus žodžiai turėjo kiek kitokią prasmę.
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas / „AP“/„Scanpix“

Sunku būtų paneigti Rusijos siekį užgrobti svetimas teritorijas po to, kai šalies valdžia oficialiai paskelbė apie kelių Ukrainos regionų aneksiją.

Suvertė kaltę NATO

Platinamas žinutes sudaro kelios citatos iš J.Stoltenbergo kalbos, pasakytos 2023 m. rugsėjo 7 d. Europos Parlamente.

Tvirtinama, kad V.Putinas dar 2021 metų rudenį iškėlė sąlygą, pagal kurią jis neįsiverš į Ukrainą.

Šio reikalavimo esmė – garantuoti, kad Ukraina nestos į NATO. Tačiau Aljansas šį reikalavimą neva atmetė. Dėl šios priežasties J.Stoltenbergas vadinamas V. Putino „apologetu“.

Socialiniuose tinkluose platinamos žinutės
Socialiniuose tinkluose platinamos žinutės

Prie paveikslėlio su šiuo tekstu taip pat pridėtas komentaras, kuriame, be kita ko, teigiama:

„Putinas įsiveržė į Ukrainą ne dėl žemių užgrobimo. Jis norėjo sustabdyti NATO plėtrą. Netgi iš anksto pasiūlė sutartį. NATO ją atmetė“.

Perskaičius peršasi išvados, esą V.Putinas pradėjo plataus masto agresiją, nes NATO atsisakė suteikti jam garantijas, kad Ukraina niekada nebus priimta į Aljansą.

Apie ką iš tikrųjų kalbėjo J.Stoltenbergas?

Iš tiesų J.Stoltenbergas savo kalboje užsiminė apie tokius Rusijos reikalavimus, tačiau jis pridūrė, kad tai nebuvo pilnas pageidavimų sąrašas.

„Norėjo, kad pasirašytume tą pažadą, kad niekada neplėsime NATO. Jis norėjo, kad mes pašalintume savo karinę infrastruktūrą visose sąjungininkėse, kurios įstojo į NATO nuo 1997 m., t. y. pusė NATO, visa Vidurio ir Rytų Europa, mes turėtume pašalinti NATO iš šios mūsų Aljanso dalies, įvesdami tam tikrą B arba antros klasės narystę. Mes tai atmetėme“, – kalbėjo Aljanso vadas.

„Reuters“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Kitaip tariant, V.Putinas pareikalavo ne tik atimti iš Ukrainos galimybę įstoti į Aljansą, bet ir primygtinai reikalavo pašalinti visą NATO karinę infrastruktūrą iš „1997 m. sienų“ ir NATO sąjungininkes suskirstyti į „visateises“ ir „antrines“ nares.

Pažymėtina, kad šis J.Stoltenbergo pareiškimas taip pat atitinka oficialius Rusijos vadovybės pareiškimus, kuriuose, be kita ko, reikalaujama, kad NATO „nutrauktų veiklą“ ne tik Rytų Europoje, bet ir Vidurio Azijoje bei Užkaukazėje.

Akivaizdu, kad toks susitarimas prieštarautų 1949 m. Vašingtono (Šiaurės Atlanto) sutarčiai, visų pirma jos 8 ir 10 straipsniams.

8 straipsnyje nurodyta: „Kiekviena Šalis pareiškia, kad jokie galiojantys tarptautiniai įsipareigojimai tarp jos ir bet kurios kitos Šalies ar su bet kuria trečiąja valstybe neprieštarauja šios Sutarties nuostatoms, ir įsipareigoja neprisiimti jokių tarptautinių įsipareigojimų, prieštaraujančių šiai Sutarčiai.“

10 straipsnis skelbia, kad „Šalys vieningu susitarimu gali pakviesti bet kurią kitą Europos valstybę, galinčią remti šios Sutarties principus ir prisidėti prie Šiaurės Atlanto regiono saugumo, prisijungti prie šios Sutarties“, – taigi, NATO narės, o ne Rusija sprendžia, kam prisijungti prie Aljanso.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nato
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nato

Pulti nesiruošė, bet užpuolė

Propagandiniams pareiškimams, esą vienintelis V.Putino tikslas buvo pasipriešinti NATO plėtrai, prieštarauja akivaizdūs faktai ir Rusijos veiksmai.

2022 m. rugsėjo 30 d. vadinamosios Donecko ir Luhansko liaudies respublikos bei okupuotos Ukrainos Chersono ir Zaporižios sričių teritorijos buvo oficialiai aneksuotos Rusijos Federacijos, apie tai paskelbė šalies naujienų agentūra TASS.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Separatistų kontroliuojamo Donecko kasdienybė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Separatistų kontroliuojamo Donecko kasdienybė

15min verdiktas: manipuliacija. Teiginiai, kad vadovas NATO palaiko V.Putiną yra ne tik šališki, bet ir manipuliacinio pobūdžio, iškraipantys tiek realius faktus, tiek J.Stoltenbergo kalboje išsakytas mintis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas