Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai nuotraukose užfiksuotas palestinietis vaidino sužalojimus?

Izraelio ir „Hamas“ karo veiksmai, nuo pat spalio pradžios vyko ne tik tiesiogiai, bet ir informaciniame lauke. Daugybė melagienų, nepatvirtintų pranešimų nuolat skrieja iš abiejų konflikto pusių. Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose ir net pasaulinio lygio žiniasklaidos priemonėse vis pasirodo pasakojimas apie palestinietį aktorių, kuris, kaip pasakojama, vieną dieną vaidina mirštantį ligoninėje, o štai jau kitą sveikutėlis filmuoja „Tiktok“ įrašus. 15min aiškinosi, kiek tiesos yra šiame pasakojime.
Socialiniuose tinkluose platinamose nuotraukose tariamai užfiksuotas palestiniečių tinklaraštininkas
Socialiniuose tinkluose platinamose nuotraukose tariamai užfiksuotas palestiniečių tinklaraštininkas / Ekrano nuotr.

Spalio 26 dieną publikacija apie „Hamas Holivudo“ aktorių pasirodė populiariame pramogų naujienų portale „Toronto Sun“.

Netrukus socialiniame tinkle „Facebook“ žinučių, kad palestiniečių aktorius spėja atlikti ne vieną vaidmenį, atsirado ir lietuvių kalba.

Apie šį veikėją įspėjo ir Ukrainos „Telegram“ kanalai.

Tačiau pradėjus aiškintis, ar nuotraukose ir vaizdo įrašuose vaizduojamas tas pats asmuo ir ar tai – aktorius, šioje istorijoje atsirado netikėtų posūkių.

Suskaičiavo vaidmenis?

Ukrainiečių „Telegram“ kanale „Ukraina 365“, kuriame skelbiamos naujienos apie karą ir kitus įvykius, pasirodė žinutė:

„Izraelio tinklaraštininkai pastebėjo „populiariausią“ palestiniečių aktorių, kuris „Hamas“ propagandiniuose vaizdo įrašuose beveik kasdien atlieka įvairius vaidmenis: prieš dvi savaites jis vaidino kovotoją, paskui paprastą žmogų, besidžiaugiantį Izraelio apšaudymu, o vėliau pateko į atsakomąjį oro smūgį. Vakar jis vaidino sunkiai sužeistą vyrą ligoninėje, o nuo šio ryto – žurnalistą-blogerį“.

Apie tą patį asmenį buvo publikuotas straipsnis Kanados bulvariniame naujienų portale „Toronto Sun“.

Ten jis vadinamas „krizių aktoriumi“ ir pašaipiai vadinamas „Gazos Gielgudu“, taip pateikiant aliuziją į populiarų britų aktorių Johną Gielgudą.

ZUMA press/„Scanpix“ nuotr./Palestina
ZUMA press/„Scanpix“ nuotr./Palestina

Nuo ko viskas prasidėjo?

Socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“) spalio 25 dieną pasirodė „Oli London“ pasivadinusio vartotojo žinutė, kurioje rašoma apie nuotraukose užfiksuotą vaikiną.

„Hamas“ profesionalus raudotojas (angl.Crisis Actor, – aut.) apsimeta Izraelio oro antskrydžio auka – jis guli ligoninės lovoje ir apsimeta esąs kritinės būklės, o du antrojo plano aktoriai laiko jo ranką.

Iš tikrųjų šis vyras yra „Hamas“ muzikantas ir aktorius, vaidinantis įvairiuose šios teroristinės grupuotės vaizdo klipuose“, – tvirtinama žinutėje.

Įrašas sulaukė netikėto populiarumo – iki lapkričio pradžios jį spėjo pamatyti per 5 mln. interneto vartotojų, dar per 14 tūkst. paspaudė mygtuką „dalintis“.

Jau kitą dieną pasirodė publikacija „Toronto Sun“, nepatikrinę informacijos ją ėmė platinti ir garsūs tinklaraštininkai visame pasaulyje.

Kaip buvo iš tiesų?

Atvirkštinės vaizdų paieškos programos dėka, „Instagram“ socialiniame tinkle pavyko rasti vieną iš vaizdo įrašų, kurio ekrano nuotraukos pasklido po socialinius tinklus.

Tai padėjo išaiškinti asmens, kuris pristatomas „palestiniečių tinklaraštininku“, tapatybę.

„Saleh Aljafarawi“ pasivadinęs vyras iš tiesų gyvena Gazos Ruože, yra išplatinęs nemažai vaizdo medžiagos, užfiksuotos prasidėjus karo veiksmams.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinamose nuotraukose tariamai užfiksuotas palestiniečių tinklaraštininkas
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinamose nuotraukose tariamai užfiksuotas palestiniečių tinklaraštininkas

Jis taip pat turi „YouTube“ kanalą, kuriame dalijasi savo muzikos vaizdo įrašais. Skiltyje „Apie“ jis nurodo, kad yra 25 metų palestinietis, gyvenantis Gazoje.

S.Aljafarawi atvaizdas lyginamas su vaikino, užfiksuoto ligoninės patale.

Atidžiau įsižiūrėjus, galima atrasti įrašą iš ligoninės įkėlusio asmens slapyvardį „Tiktok“ platformoje – @Ibraheem1997b ir pagal tai aptikti originalų vaizdą.

Čia nurodyta ir įkėlimo data – šių metų rugpjūčio 19-toji, taigi, filmuota buvo dar iki spalio 7 dieną prasidėjusių karo veiksmų.

Ligoninėje – ne tas pats asmuo

Toliau analizuojant ligoninės įrašą „Tiktok“ platformoje, tarp raktažodžių (angl. keywords) galima atrasti ir įvykio vietos pavadinimą Nur Shams stovyklą.

Ši pabėgėlių stovykla yra šiaurinėje Vakarų Kranto dalyje, maždaug už trijų kilometrų į rytus nuo Tulkarmo miesto.

Palestinos interneto svetainėje „Tarptautinis solidarumo judėjimas“ galima aptikti daugiau sužeisto vaikino iš vaizdo įrašo nuotraukų. Skelbiama, kad tai – 16 metų palestinietis Mohammedas Zendiqas, kuris neteko kojos liepos 24 d. Izraelio pajėgoms įsiveržus į Nur Shamso pabėgėlių stovyklą.

Jaunuolis buvo paguldytas į Izraelio ligoninę, iš kur buvo išleistas rugpjūčio 21 dieną.

„Tiktok“ tinkle galima aptikti ir jo giminaičio paskyrą – M.Zendiqo brolis, pasivadinęs @esam_zandek, įkėlė ir daugiau nuotraukų su sužeistuoju, iš kurių aiškiai matosi, kad jis ir S.Aljafarawis – ne tas pats asmuo.

Ekrano nuotr. /Mohammedas Zendiqas ir Salehas Aljafarawis
Ekrano nuotr. /Mohammedas Zendiqas ir Salehas Aljafarawis

Džiaugėsi Izraelio apšaudymu

Tačiau ligoninės nuotraukos – ne vienintelis dalykas, dėl kurių S.Aljafarawis sulaukė dėmesio. Socialiniuose tinkluose taip pat buvo platinamas kitas memas su jo atvaizdu.

Jame pateikti du vaizdo įrašai – viename jų palestinietis džiaugsmingai kalba, kad „Alachas yra didis“ ir padės „įveikti nelabąjį“, o tada atsuka vaizdo kamerą ir parodo į Izraelio pusę skriejančias „Hamas“ raketas.

Tačiau jau kitame įraše jis užfiksuotas apšaudomoje teritorijoje ir šaukiasi pagalbos.

Ekrano nuotr. /Kairėje nuotraukos pusėje užrašas „Kai „Hamas“ atakuoja Izraelį“, o dešinėje – „Kai Izraelis atakuoja „Hamas“.
Ekrano nuotr. /Kairėje nuotraukos pusėje užrašas „Kai „Hamas“ atakuoja Izraelį“, o dešinėje – „Kai Izraelis atakuoja „Hamas“.

Tai įkvėpė pašaipas socialiniuose tinkluose – kairėje nuotraukos pusėje atsirado užrašas „Kai „Hamas atakuoja Izraelį“, o dešinėje – „Kai Izraelis atakuoja „Hamas“.

Abi šios ekrano nuotraukos paimtos iš tikrų, paties S.Aljafarawio išplatintų vaizdo įrašų.

Aktyvumas socialiniuose tinkluose kelia klausimų

S.Aljafarawio paskyroje „Instagram“ tinkle vaizdo įrašai pradėti dėti tik šių metų spalio 22 dieną, „Youtube“ platformoje stebima ilgalaikė pertrauka – naujausias įrašas paskelbtas net prieš 7 mėnesius.

Įdomu tai, kad jo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ yra toks kiekis vaizdo medžiagos, kad kyla pagrįstų klausimų, ar visų įrašų autorius fiziškai galėtų būti S.Aljafarawis.

Įdomu ir tai, kad vaikino „Facebook“ paskyra išties ilgą laiką nebuvo aktyvi – analizuojant nuotraukas matyti, kad pirmoji įkelta 2017 metais, o štai kita, dabar tapusi pagrindine profilio nuotrauka, buvo įkelta tik šių metų spalio 18 dieną.

Analogiška situacija nutiko ir su „Facebook“ įrašais – 2017 metais sukurtoje paskyroje nevykdyta jokios veiklos iki šių metų spalio 18 dienos, kuomet S.Aljafarawis išplatino gyvą vaizdo įrašą, kuriame tvirtino, kad pateko į Izraelio prieš civilius atidengtą ugnį.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinamose nuotraukose tariamai užfiksuotas palestiniečių tinklaraštininkas
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinamose nuotraukose tariamai užfiksuotas palestiniečių tinklaraštininkas

15min verdiktas: iš dalies melas. S.Aljafarawis nebuvo užfiksuotas ligoninėje, vaizdo įraše kitas asmuo. Nepaisant to, kitame paplitusiame vaizde, kuriame sugretinti įrašai kai palestinietis iš pradžių džiaugiasi apšaudomu Izraelio, o vėliau rauda dėl apšaudomo Gazos Ruožo, išties yra pavaizduotas S.Aljafarawis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas