Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tikrai Palangoje jūra į krantą išplovė milžinišką gyvį?

Socialinių tinklų vartotojus vėl apgavo nuotraukos, sukurtos dirbtinio intelekto (DI) pagalba. Į krantą išmesto milžiniško kalmaro vaizdas atrodo taip tikroviškai, kad žaibiškai tapo interneto sensacija. Atsirado net tvirtinančių, neva tai reali, Balio saloje užfiksuota nuotrauka. Tačiau taip nėra.
Palangoje jūra tariamai išplovė į krantą milžinišką gyvį
Palangoje jūra tariamai išplovė į krantą milžinišką gyvį / Ekrano nuotr.

Socialinio tinklo „Facebook“ įraše tvirtinama, kad po Joninių palangiškiai ir kurorto svečiai pajūryje pamatė netikėtą gyvį.

„Joninės Palangoje prasidėjo netikėtu siurprizu – po nakties audra jūroje išmetė į krantą milžinišką aštunkojį“, – rašoma žinutėje, šalia kurios pridėtas nematyto jūros gyvio vaizdas.

Ekrano nuotr. /Palangoje jūra tariamai išplovė į krantą milžinišką gyvį
Ekrano nuotr. /Palangoje jūra tariamai išplovė į krantą milžinišką gyvį

Panaši scena pasirodė ir kituose socialiniuose tinkluose, pavyzdžiui, X (buv. „Twitter“).

Įvairių socialinių tinklų įrašuose kartodavosi tas pats vaizdas – paplūdimyje ištiesti čiuptuvai, aplink kuriuos susispietę smalsaujantys žmonės.

Daugiau šio įvykio nuotraukų arba pirminio informacijos šaltinio nepavyko aptikti naudojantis atvirkštinės vaizdų paieškos sistemomis.

Taip pat neįmanoma aptikti jokių naujienų agentūrų, kurios apie tai praneštų, ar fotografų, kurie teigtų, kad padarė šią nuotrauką.

Tačiau socialiniame tinkle „Instagram“ galima atrasti paskyrą, pavadintą best_of_ai_ (liet. DI geriausieji), kurioje buvo pirmąjį kartą paskelbtas šio gyvio vaizdas.

Jį administruoja „skaitmeniniu kūrėju“ prisistatantis asmuo, teigiantis, kad eksperimentuoja „su įvairiais ai įrankiais, temomis ir stiliais“.

Tai anksčiausiai interneto erdvėje paskelbtas paveikslėlis, paviešintas dar iki to laiko, kai tapo virusiniu ir atsirado teigiančių, kad tai neva Balyje užfiksuota nuotrauka.

Paveikslėlio antraštėje jis įvardytas kaip „išgalvotas“ kūrinys ir pavadintas „Giluminių titanų gedulas“.

Ne pirmas kartas

Kovo pabaigoje buvo paviešintos nuotraukos (čia, čia), kuriose matyti į krantą išplautas didysis baltasis ryklys ir žmonės, stumiantys jį atgal į jūrą. Prie jų nurodyta, esą buvo fotografuota Outer Bankso paplūdimyje Šiaurės Karolinoje (JAV).

Nors išvysti didįjį baltąjį ryklį Šiaurės Karolinos vandenyse nėra retas reiškinys, o nuotraukos atrodo tikroviškai, jos nėra autentiškos. Vaizdai buvo sukurti pasitelkus dirbtinį intelektą (DI).

Jų autorius, pasivadinęs „OBX Photos“, jau ne pirmą kartą apgavo žmones, dalindamasis panašiomis nuotraukomis, kurios buvo sugeneruotos DI pagalba.

Plačiau skaitykite: Didįjį baltąjį ryklį į krantą „išmetė“ dirbtinis intelektas: išduoda kelios detalės

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Į krantą išplauto ryklio nuotrauka buvo sukurta pasitelkus dirbtinį intelektą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Į krantą išplauto ryklio nuotrauka buvo sukurta pasitelkus dirbtinį intelektą

15min verdiktas: manipuliacija. Nuotraukos buvo sugeneruotos DI pagalba.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius