Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tikrai PEF įkūrėjas Klausas Schwabas prisipažino visus laikantis „kišenėje“?

Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) įkūrėjas Klausas Schwabas – dar vienos melagienos herojus. Socialiniuose tinkluose platinamas įrašas, kuriame jis neva patvirtina, kad politikus, žiniasklaidą, verslininkus, ekspertus ir kitus asmenis laiko savo kišenėje. Tai nėra tiesa – girdėti ilgesnio pašnekesio dalis, o kalbėta tik apie kasmečio susitikimo Davose dalyvius ir jokios kišenės neminėtos.
Klausas Švabas
Klausas Schwabas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nurodo, kad citata ne visa

Beveik minutės trukmės įrašu, kuriame matyti į kažkieno klausimus atsakinėjantis K.Schwabas, birželio pradžioje pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

„Klausas Schwabas PRIPAŽĮSTA, kad visus juos turi savo kišenėje! – pacitavo ji. – (Buvusi Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda) Ardern, (Kanados premjeras Justinas) Trudeau, Borisas (galimai buvęs Jungrinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas), (Prancūzijos prezidentas Emmanuelis) Macronas, (greičiausiai buvęs Velso premjeras ir leiboristų lyderis Markas) Drakefordas, (JAV prezidentas Joe) Bidenas ir socialinė žiniasklaida.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas Klausas Schwabas dar vienos melagienos herojumi tapo jo žodžius ištraukus iš konteksto
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas Klausas Schwabas dar vienos melagienos herojumi tapo jo žodžius ištraukus iš konteksto

Čia paprasčiausiai kalbama apie valdžią ir pinigus. Šiems žmonėms mokama už tai, kad jie suplėšytų savo tautas! Vyksta milžiniška korupcija, ir vis tiek dauguma nusigręžtų, jei jiems būtų pateikti šie nedviprasmiški įrodymai.“

Panašu, kad tai nėra autentiškas jos parašytas tekstas. Internautė žemiau pridėjo tas pačias frazes anglų kalba. Paieška internete nuveda į „Telegram“ kanalą „American Thinker“, kuriame šis tekstas buvo paskelbtas diena anksčiau. Šio kanalo ženklas matyti ir ekrane, tad galima spėti, kad įrašas pradėtas platinti būtent iš šio kanalo.

Įraše girdėti, kaip K.Schwabas angliškai dėsto: „Jei pažvelgsime į mūsų suinteresuotas šalis, tai, žinoma, turime įmones kaip labai svarbią auditoriją. Mes turime politikus.

Mes nuolat bendradarbiaujame su daugeliu vyriausybių visame pasaulyje. Ir, žinoma, turime nevyriausybines organizacijas; turime profesines sąjungas; mes turime visas tas skirtingas dalis. Žiniasklaida, žinoma. Ir labai svarbūs ekspertai, mokslininkai bei akademinė bendruomenė. Nes jei žiūrime į ateitį, manau, turėtume žiūrėti į naujus sprendimus, o nauji sprendimai turėtų būti labai nulemti technologinės raidos.“

Neįvardytam vyrui už kadro perklausus, ar yra ir religinių lyderių, PEF įkūrėjas patvirtina, taip pat pamini labai svarbius socialinius verslininkus.

Virš vaizdo įrašo esantis raštas informuoja žiūrovus, kad citata yra tik dalinė, nes trūksta dalies, kurioje Schwabas prisipažįsta turįs šiuos subjektus „savo kišenėje“. Be to, vaizdo įrašas būtų nufilmuotas slapta, o Schwabas būtų „Kissingerio ir Rotšildo pakalikas“ ir „Great Reset“ kūrėjas.

Šis įrašas internete plinta mažiausiai porą metų. 2022-ųjų birželį juo pasidalijęs „Twitter“ (dabar „X“) vartotojas aiškino, esą nežinodamas, kad yra filmuojamas sagoje įtaisyta slapta kamera, K.Schwabas pripažino, kad „visas marionetes turi Davoso krepšyje“.

Taip pat skaitykite: Sugalvojo būdą išlieti pyktį ant Klauso Schwabo: skelbia, neva jis ligoninėje

Tų metų vasarį „Facebook“ vartotojas taip pat nurodė, kad tai buvęs privatus pokalbis, nufilmuotas slapta kamera. K.Schwabą jis pavadino Didžiojo perkrovimo kūrėju ir „Kissingerio/Rothschildo pakaliku“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Klausas Schwabas ir Dalia Grybauskaitė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Klausas Schwabas ir Dalia Grybauskaitė

Vyras itališkai paaiškino, esą PEF įkūrėjas sakęs: „Mes turime juos visus savo kišenėse, politikus, žiniasklaidą ir, svarbiausia, ekspertus, mokslininkus ir religinius lyderius.“

Kalbėjo dar 2007 m.

Šiame 49 sek. trukmės įraše K.Schwabas nė karto nepasako, kad išvardintus subjektus – konkrečius asmenis ar jų grupes – turi „kišenėje“ ar „krepšyje“. PEF vadovas apskritai nevartoja jokių panašių frazių, kurios tiesiogiai ar perkeltine prasme suponuotų, kad kažkas esąs jo kišenėje (kitaip tariant, kad jis kažkuo galėtų manipuliuoti, valdyti, kontroliuoti).

Be to, K.Schwabo samprotavimai nebuvo filmuojami slapta kamera. Naujienų agentūra „Reuters“ išsiaiškino, kad tai yra ilgesnio pokalbio dalis. Jis visas – 15 min. trukmės vaizdo įrašas – „YouTube“, oficialiame PEF kanale, buvo patalpintas dar 2007 m. liepos 17 d.

„Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas ir vykdomasis pirmininkas Klausas Schwabas pristato PEF iš jo būstinės Ženevoje. K.Schwabas pasakoja apie Davose vykstantį metinį susitikimą ir įvairias suinteresuotąsias šalis“, – taip čia aprašytas filmukas.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Panašu, kad interviu su Klausu Schwabu ištrauka, pavertus ją melagiena, imta platinti iš šio „Telegram“ kanalo
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Panašu, kad interviu su Klausu Schwabu ištrauka, pavertus ją melagiena, imta platinti iš šio „Telegram“ kanalo

Jo autoriumi įvardytas Prancūzijos entrepreneris ir tinklaraštininkas Loïcas Le Meu. Kaip tik su juo K.Schwabas pradžioje pasisveikina, po to pasako, kad yra PEF būstinėje Ženevoje, taigi filmuota ne slapta.

Nuo 3.42 min. laiko žymos girdėti, kaip L.Le Meur paklausia, kas dalyvauja įvairiuose susitikimuose. K.Shwabas ima vardyti įvairias sritis ir organizacijas, su kurių atstovais dirbama. Jo atsakymu (nuo 3.50 min. iki 4.38 min.) dalijamasi socialiniuose tinkluose, suteikus jam visai kitą kontekstą.

Taip skamba jų dialogas originalo (anglų) kalba:

L.Le Meur: And who do we have in the meetings? What type of stakeholders do we have?

K.Schwabas: If I look at our stakeholders, we have businesses of course, as a very important audience. We have politics. We have continuous partnerships with many governments around the world; and of course we have NGOs; we have trade unions; we have all those different parts. Media of course. And very important experts and scientists and academia. Because if we are looking at the future, I think we should look at new solutions, and the new solutions should be very much driven by technological developments.

L.Le Meur: – And you even have religious leaders?

K.Schwabas: – Religious leaders… And we have also social entrepreneurs, very important social entrepreneurs.

Taip pat skaitykite: Išgąsdino juokelis: Klausas Schwabas nesirengia reformuoti interneto

Tai nei PEF įkūrėjas buvo klausiamas, nei kalbėjo apie kokius nors žmones ar organizacijas, turimus kišenėje. Jis tiesiog išvardija, kas dalyvauja kasmet Davose vykstančiuose WEF susitikimuose, sąrašą.

Ryšį su Rothschildais įžvelgė dėl pavardės

K.Schwabo sąsajos su Rothschildų šeima ir buvusiu JAV valstybės sekretoriumi Henry Kissingeriu taip pat nepagrįstos.

Faktų tikrinimo tinklalapis „Full Fact“ tai jau yra paneigęs. PEF įkūrėjas sietas su moterimi vardu Marianne Schwab. Jos tėvas buvo bankininkas Louisas Rothschildas (1882-1955), bet jis neturėjo ryšių su garsiąja Rothschildų dinastija, kuri minima ne vienoje sąmokslo teorijoje.

„Aš nepažįstu Marianne Schwab. Jis nėra mūsų šeimos dalis“, – Vokietijos naujienų agentūros DPA faktų tikrintojams yra sakęs K.Schwabas.

Nėra įrodymų ir kad jis kaip nors susijęs su H.Kissingeriu.

Taip pat skaitykite: H.Kissingeriui melagingai priskyrė frazę apie žmonių naikinimą skiepais

Taip pat skaitykite: Henry’iui Kissingeriui melagingai priskyrė frazę apie žmonių naikinimą skiepais

Bet tiesa, kad jis yra vienas iš Didžiojo perkrovimo (angl. The Great Reset) – pasaulinio ekonomikos atgaivinimo po COVID-19 pandemijos plano – idėjos autorių ir propaguotojų.

Šis planas gimė iš PEF iškeltos Didžiojo kapitalizmo perkrovimo idėjos. 2020 m. pirmoje pusėje pasiūlytas planas daugiausia dėmesio skiria pasaulinei ekonominei lygybei, ragina vyriausybes pagerinti mokesčių politiką, imtis pavėluotų reformų ir Ketvirtosios pramonės revoliucijos inovacijų.

Taip pat skaitykite: Klausas Schwabas nepranašavo pandemijos, po kurios reikės skaitmeninių tapatybės kortelių

Apie tai kalbama ir 2020 m. išleistoje K.Schwabo bei ekonomisto Thierry Malleret knygoje „COVID-19: didysis perkrovimas“. Joje paaiškinta, kaip pandemija paveikė pasaulinę ekonominę sistemą ir su kokiais pokyčiais pasaulis turės susidurti, kad taptų įtraukesnis, atsparesnis, tvaresnis.

Sąmokslo teoretikai dažnai minėjo šią knygą įrodinėdami, jog pandemija buvo sukurta ar perdėta, kad elitas galėtų siekti savo ekonominių interesų.

Šis planas, kaip ir K.Schwabas, yra tapęs nepagrįstos Didžiojo perkrovimo sąmokslo teorijos, esą pasaulio elitas sukūrė COVID-19 savo interesams patenkinti, pasauliui užvaldyti ir įvairioms teisėms apriboti, herojais.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše nuo „Titaniko“ nuskendimo priežasčių prieita iki Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjo Klauso Schwabo ir sąmokslo teorijos apie žmonijos užvaldymą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše nuo „Titaniko“ nuskendimo priežasčių prieita iki Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjo Klauso Schwabo ir sąmokslo teorijos apie žmonijos užvaldymą

15min verdiktas: trūksta konteksto. PEF įkūrėjas K.Schwabas šiame pokalbyje nemini, kad kuriuos nors žmones ar organizacijas turi „kišenėje“, kitaip tariant, juos kontroliuoja.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius