Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai per Gazos bombardavimą Tel Avive griaudėjo spalvingi LGBT+ renginiai?

Prieš eitynes „Už lygybę!“ internautai ėmė dalintis nuotraukomis iš panašaus renginio Tel Avive ir gretinti jas su vaizdais iš Izraelio atakuojamo Gazos Ruožo. Bandoma sudaryti įspūdį, esą tuo metu, kai regionas bombarduojamas, netoliese vyksta linksmybės. Bet jų sąsaja klaidinga, nuotraukos su gedinčiais palestiniečiais ir sugriautais jų namais darytos pernai rudenį, o spalvingi kadrai iš eitynių – prieš dešimtmetį ar du.
Protestas prieš LGBT eitynes
Asociatyvinė nuotr. LGBT+ eitynės / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Linksmybės prieš tragediją

Tradicinės LGBT+ bendruomenės ir juos palaikančiųjų eitynės sostinėje vyko šeštadienio popietę nuo Bernardinų sodo iki Vingio parko, kur buvo surengtas tarptautinis koncertas, įteikti Vaivorykštės apdovanojimai.

Šeštadienio rytą viena „Facebook“ vartotoja paviešino keturių nuotraukų koliažą, kuriame susietos dvi pastarojo meto aktualijos – karas Gazos Ruože ir vadinamojo LGBT Pride (LGBT pasididžiavimo) mėnesio (jis minimas birželį) renginiai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ vartotoja susiejo dabartinį karą Gazos Ruože su LGBT+ eitynėmis praėjusiame dešimtmetyje ir dar anksčiau
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ vartotoja susiejo dabartinį karą Gazos Ruože su LGBT+ eitynėmis praėjusiame dešimtmetyje ir dar anksčiau

Dviejuose viršutiniuose kadruose – skausmo ir tragedijos persmelkti vaizdai: verkianti moteris ir dvi mergaitės, sugriauti ištisi miesto kvartalai.

Apačioje – fotografijos iš LGBT+ renginių.

„Dvi skirtingos laiko linijos. Palestinoje ir Izraelyje. 2024“, – nesileisdama į detales, pakomentavo internautė.

Vienas iš koliažo kadrų įtrauktas į nuotraukų iš LGBT+ renginių albumą, kuriuo moteris su prierašu „Laisvė XXI amžiuje“ pasidalijo minute anksčiau.

Ji nepatikslino nei veiksmo vietos (iš parašų po nuotraukomis galima suprasti, kad tikrai fotografuota Gazos Ruože ir Tel Avive), nei laiko.

Reikėtų manyti, kad viršutinės fotografijos padarytos dabartinio karo metu, nes kalbama apie Izraelio atakas. Masinės LGBT+ eitynės dažnai rengiamos būtent birželį, tad galima suprasti, kad šios vyko pastaruoju metu. Iš to akivaizdi paralelė – kol bombarduojamas Gazos Ruožas, Tel Avive viešai linksminamasi.

Tai – ne visai tiesa. Nors visi kadrai yra autentiški, tikrai padaryti nurodytose vietose ir vaizduoja tai, apie ką dauguma pagalvojo (karą ir triukšmingą renginį), juos „Facebook“ vartotoja savo komentaru susiejo nepagrįstai. Mat fotografijas skiria keliolika metų.

Linksminosi ne per karą

Kas iš tiesų užfiksuota nuotraukose, galima išsiaiškinti atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką.

Pirmąja buvo iliustruotas tinklalapio „Middle East Monitor“ tekstas, publikuotas pernai spalio 23 d. Jame buvo pranešta, kad žuvusiųjų Gazos Ruože skaičius perkopė 5 tūkst.

Čia nurodyta, kad fotografijoje matyti gedintys Gazos mieste per Izraelio oro antskrydžius žuvusių palestiniečių giminaičiai. Juos spalio 21 d. įamžino Ali Jadallah iš „Anadolu Agency“.

Antroje nuotraukoje užfiksuotas Gazos al-Rimal rajonas, kuris nuo pirmųjų Izraelio atakų buvo stipriai bombarduojamas. Ji buvo panaudota kaip pagrindinė šio „The Wall Street Journal“ straipsnio, publikuoto pernai spalio 17 d., iliustracija. Kadro autorius – ZUMA fotografas Atia Darwishas.

Trečioje nuotraukoje (ji pridėta ir prie minėto albumo) – Tel Avive vykusių kasmečių pride eitynių dalyviai. Tą patį kadrą galima rasti agentūros „Getty Images“ tinklalapyje. Prie laisvai samdomo fotografo Urielio Sinai nuotraukos nurodyta, kad renginyje dalyvavo 100 tūkst. žmonių.

Bet jis vyko ne šį savaitgalį ar praėjusią savaitę ir net ne pernai rudenį, kai padarytos abi fotografijos Gazoje, o 2005 m. birželio 10 d.

Ketvirtame kadre – dar vienos LGBT+ eitynės, kurios taip pat vyko ne dabartinio karo metu. Šia nuotrauka iliustruotas įrašas „10 priežasčių mėgautis Izraelio gėjų sostine“, kuris tinklalapyje „Mister B&B“ publikuotas dar 2016 m. gegužės 18 d. (prieš pat tų metų Tel Avivo eitynes). Ant nuotraukos nurodyta, kad matomas renginys vyko 2015 m.

Dar viena iš albumo nuotraukų yra keliolikos metų senumo. Po ja parašyta frazė anglų kalba „JAV ambasada kelia vėliavą Tel Avivo pride savaitei paremti“. Tai yra teksto, kuris 2014 m. birželio 11 d. buvo publikuotas tinklalapyje „The Times of Israel“, pavadinimas. Jis buvo iliustruotas būtent šia nuotrauka, kurioje įamžinti 2012 m. eitynių Izraelio didmiestyje dalyviai.

Aprašyta situacija – ant JAV ambasados iškelta vaivorykštės vėliava – sukėlė triukšmą. Diplomatinę atstovybę dėl šio poelgio užsipuolė interneto komentatoriai – esą tai neatspindi JAV piliečių pozicijos.

Eitynės buvo ramesnės

LGBT+ eitynės Tel Avive pastarosiomis dienomis išties vyko, bet jos buvo santūresnės nei paprastai – kaip tik dėl karo. Kaip ir kasmet, buvo surengta pride savaitė.

Eitynėse dalyvavo gerokai mažiau nei paprastai žmonių – 25 tūkst. ir jis buvo ne toks triukšmingas, koks paprastai vyksta Tel Avive.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mitingas Tel Avive dėl įkaitų išlaisvinimo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mitingas Tel Avive dėl įkaitų išlaisvinimo

Daugiausia dėmesio ketvirtadienio vakarą vykusiame renginyje buvo skirta Gazoje laikomiems įkaitams. Garsiai skambėjo raginimai juos grąžinti. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad kare dalyvauja nemažai LGBT+ bendruomenei priklausančių karių ir rezervininkų.

Renginys buvo suderintas su Įkaitų ir dingusių šeimų forumu. Mieste plevėsavusių vaivorykštės vėliavų geltona juostelė buvo paplatinta siekiant pabrėžti įkaitų padėtį (jų ženklas Izraelyje yra geltonas kaspinas).

15min verdiktas: trūksta konteksto. Nuotraukos yra autentiškos ir tikrai padarytos Gazos Ruože per karą bei Tel Avive per LGBT+ renginius, bet visiškai skirtingu metu ir laiko požiūriu yra visiškai nesusijusios. Jas skiria mažiausiai 9 metai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas