Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Rusijos diplomatų paskelbtoje nuotraukoje – sudužęs Ukrainos F-16?

Ukrainai perduoti naikintuvai F-16 toliau traukia dėmesį. Rusijos ambasada Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) paskelbė tariamai vieno iš jų, neva sudužusio, nuotrauką. Iš tiesų kadre matyti dar 2019-aisiais JAV dėl gedimo nukritęs lėktuvas, o Ukrainos herbas ant jo uodegos buvo nupieštas vaizdų redagavimo programa.
Naikintuvai F-16
Naikintuvai F-16 / V.Zelenskio „Telegram“ nuotr.

Iš kur aplinkui kartono dėžės?

Ši fotografija rugsėjo 27 d. pasirodė Rusijos diplomatinės atstovybės PAR paskyroje socialiniame tinkle „X“. Iki pirmadienio vakaro įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 900 tūkst. kartų.

Nuotraukoje užfiksuotos kažkokio lėktuvo nuolaužos. Jos šonuose matyti du nupiešti žmonės su pilotų kepurėmis. Sprendžiant iš veidų, abu yra nustebę ar priblokšti, vienas su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ženklu ant krūtinės rodo į orlaivį.

Ekrano nuotr. iš „X“/Sudužęs lėktuvas – tikras, bet jis nukrito ne Ukrainoje ir ne 2024 m.
Ekrano nuotr. iš „X“/Sudužęs lėktuvas – tikras, bet jis nukrito ne Ukrainoje ir ne 2024 m.

Ant šio uodegos, kuri atrodo bene geriausiai iš visų lėktuvo dalių atlaikiusi katastrofą, aiškiai matyti Ukrainos herbas – geltonas trišakis melsvame fone.

„Kai ukrainiečių pilotų paklausiate, kur yra jų F-16“, – prie nuotraukos ironizavo Rusijos diplomatai.

Beje, diena anksčiau ta pati nuotrauka su nupieštais „pilotais“ pasirodė kitoje „X“ paskyroje. Čia buvo pakomentuota, esą „Ukraina šią savaitę prarado 4x F-16“.

Iš to reikėtų suprasti, esą fotografijoje matomas sudužęs vienas iš naikintuvų, kurių Ukraina po ilgų prašymų neseniai gavo iš Vakarų sąjungininkų.

Bet pastarosiomis dienomis pranešimų apie tokį praradimą patikimose žiniasklaidos priemonėse nebuvo. Atidesnė kadro analizė taip pat verčia suabejoti šia versija.

Nuotraukoje matomas kažkokio pastato vidus. Čia guli ne tik lėktuvo korpusas ir nuolaužos, surinktos ir pervežtos iš katastrofos vietos, pavyzdžiui, tolesniam tyrimui.

Viskas atrodo taip, lyg orlaivis čia ir būtų sudužęs. Nuo jo korpuso nukarusios įvairios detalės, ant žemės mėtosi daugybė aplamdytų kartoninių dėžių ir kitų šiukšlių, kurios iš naikintuvo vargiai galėtų pabirti.

Jei lėktuvas stovėjo angare ir tariamai buvo suniokotas per ataką, neaišku, kodėl nesugriuvęs pats pastatas.

Sudužo Kalifornijoje

Atvirkštinė vaizdo paieška rodo, kad šis kadras (tik be papildomų piešinių) įvairiuose interneto puslapiuose buvo pasirodęs ne tik pernai, bet ir (net dar dažniau) 2020 m. Tad akivaizdu, kad su dabartine plataus masto invazija į Ukrainą neturi nieko bendro.

Ekrano nuotr. iš „X“/Gandus, neva ukrainiečiai prarado kelis F-16, platina ne tik prokremliška žiniasklaida
Ekrano nuotr. iš „X“/Gandus, neva ukrainiečiai prarado kelis F-16, platina ne tik prokremliška žiniasklaida

Ne vienas komentatorius po ambasados įrašu teigė tą patį: nuotrauka su karu nesusijusi, o herbas ant uodegos buvo nupieštas kompiuteriu.

Londone dirbantis šalių rizikos analitikas Alexas Kokčarovas nurodė, kad nuotraukoje tikrai matyti F-16 nuolaužos, bet jis sudužo 2019 m. ir kitoje Atlanto pusėje – JAV.

Kitas „X“ vartotojas patikslino, kad naikintuvas sudužo Marcho oro rezervo bazėje Kalifornijoje.

Internautai dalijosi „Air & Space Forces Magazine“ straipsnio ekrano nuotrauka, kurioje matyti tas pats kadras. Juo buvo iliustruotas 2020 m. balandžio 28 d. publikuotas rašinys, kad „2019 m. gegužę F-16 atsitrenkė į sandėlį dėl netinkamai sumontuotų dalių“.

Taigi jau iš antraštės aišku, kad lėktuvas sudužo ne Ukrainoje ir su karu joje nesusijęs, mat katastrofa įvyko prieš gerus penketą metų.

Tekste buvo pateiktos nelaimės tyrimo išvados. Jau skrydžio metu pilotas ėmė gauti perspėjimus apie hidraulinės sistemos problemas. Nors ėmėsi įvairių veiksmų, jis galiausiai prarado orlaivio kontrolę, tad teko katapultuotis. Nevaldomas F-16 rėžėsi į sandėlį, stovintį palei didelį greitkelį.

Pilotas sėkmingai iššoko prieš naikintuvui atsitrenkiant į civilinį pastatą ir atsipirko nestipriais sužalojimais. Per nelaimę buvo sužeista 13 žmonių Orlaivis sudužo nepataisomai, tad oro pajėgos patyrė kone 25 mln. dolerių nuostolį. Dar 3,9 mln. dolerių žala buvo padaryta sandėliui.

Vėliau paaiškėjo, kad dėl dangtelio laikiklio deformacijos nutekėjo hidraulinis skystis, todėl sumažėjo hidraulinis slėgis, kurio reikia skrydžio valdymo paviršiams judėti. Iš to darytina išvada, kad nuotraukoje matomos ne ukrainiečiams perduoto naikintuvo nuolaužos.

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Naikintuvai F-16
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Naikintuvai F-16

Apie šį incidentą buvo rašoma ir CNN portale, naikintuvams F-16 skirtame tinklalapyje.

Propaganda nusitaikė į F-16

Rusijos ambasados pranešimas „X“ pasirodė penktadienį. Ankstesnę dieną Rusija sudavė ne vieną smūgį Ukrainai. Po jų Kremliui palanki žiniasklaida skelbė apie kelių F-16 sunaikinimą (portalo „Agentstvo“ teigimu, iš pradžių buvo kalbama apie du lėktuvus, vėliau – apie penkis). Šios spekuliacijos nebuvo patvirtintos.

Kai kurie pranešimai apie tai buvo pagrįsti įrašu socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorystė buvo priskirta tariamai amerikiečio piloto žmonai. Kaip rašė „The Insider“, įrašas buvo melagingas.

VIDEO: Ar tikrai Ukraina prarado naikintuvų F-16?

Tai – jau ne pirmas kartas pastaruoju metu, kai rusų propagandininkai nusitaiko į F-16. Pavyzdžiui, jie manipuliavo JAV oro pajėgų Europoje vado žodžiais, bandydami įtikinti, neva Ukrainai perduoti orlaiviai yra įprastiniai Šaltojo karo laikų naikintuvai, o jų efektyvumas mūšio lauke – šios šalies propagandos sukurta melagiena.

Daugiau nei dvejus metus Ukraina nuolat prašė Vakarų sąjungininkų perduoti JAV gamybos naikintuvų.

Liepos 31 d., agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad į Ukrainą atvyko pirmoji ilgai lauktų F-16 partija.

Po kelių dienų žurnalas „The Economist“ patikslino, kad kalbama apie dešimt lėktuvų, o likusieji iš maždaug 80 ukrainiečių žinion bus perduoti iki 2025 m. pabaigos.

15min verdiktas: melas. Nuotraukoje matomas – ne ukrainiečių gautas F-16. Šis lėktuvas sudužo JAV dėl gedimo ir net ne pastaruoju metu, o 2019 m.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas