Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Ukraina įtraukė A.Guterresą į juodąjį „Mirotvorec“ sąrašą?

Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso sprendimas dalyvauti Vladimiro Putino surengtame BRICS viršūnių susitikime sukėlė daug nepasitenkinimo Ukrainoje. Jis planavo vėliau susitikti ir su Volodymyru Zelenskiu, tačiau jam buvo atsakyta. Tai pagimdė melagienų bangą Rusijos informacinėje erdvėje – tvirtinama, kad ukrainiečiai JT vadovą įtraukė į juoduosius sąrašus.
Antonio Guterres kalba apie klimato veiksmus Niujorke. / David Dee Delgado / REUTERS
Antonio Guterreso kalba apie klimato veiksmus Niujorke. / David Dee Delgado / REUTERS

A.Guterresas vyko į Rusiją nepaisant to, jog Vladimirui Putinui Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) yra išdavęs arešto orderį dėl karo nusikaltimų Ukrainoje.

Reuters/Scanpix/Stopkadras/Antonio Guterresas, Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka
Reuters/Scanpix/Stopkadras/Antonio Guterresas, Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka

Toks žingsnis sulaukė kritikos bangos Ukrainoje. Šios šalies užsienio reikalų ministerijos socialinio tinklo X (buv. „Twitter“) paskyroje JT vadovui negailėta kritikos strėlių.

„JT generalinis sekretorius nepriėmė Ukrainos kvietimo į pirmąjį Pasaulio taikos viršūnių susitikimą Šveicarijoje. Tačiau jis priėmė karo nusikaltėlio V.Putino kvietimą atvykti į Kazanę. Tai neteisingas pasirinkimas, kuris neprisideda prie taikos siekio. Jis tik kenkia JT reputacijai“, – teigiama ministerijos įraše.

Ukrainos parlamento pirmininkas Ruslanas Stefančukas taip pat sukritikavo A.Guterreso sprendimą.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, po vizito BRICS renginyje JT generalinis sekretorius planavo užsukti ir į Ukrainą, tačiau V.Zelenskis atsisakė jį priimti.

Koks tai sąrašas?

Jau netrukus Rusijos žiniasklaidoje imta masiškai tiražuoti melagieną, neva A.Guterresas buvo įtrauktas į duomenų bazę „Mirotvorec“, kurioje visuomenininkai fiksuoja Ukrainos nacionaliniam saugumui grėsmę keliančius asmenis.

Tai 2014 m. rugpjūtį sukurta Ukrainos interneto svetainė, kuri save pristato kaip Nusikaltimų Ukrainos nacionaliniam saugumui, taikai, žmonijos saugumui ir tarptautinei teisei bei tvarkai požymių tyrimo centrą.

„Twitter“ nuotr./Tinklalapis „Mirotvorec“
„Twitter“ nuotr./Tinklalapis „Mirotvorec“

Svetainės aprašyme aiškiai nurodoma, kad sąrašą kuria ne oficialūs Ukrainos pareigūnai, o savanoriai žurnalistai ir visuomenininkai.

Nors oficialaus statuso svetainė neturi, remdamiesi ja Ukrainos pasieniečiai gali sąrašuose esančių asmenų neįleisti į šalį. Tačiau visa svetainėje pateikta informacija yra orientacinio, tačiau jokiais būdais ne oficialaus pobūdžio.

Užsienio reikalų ministerijos melagiena

Pirmoji apie tai, kad JT generalinis sekretorius esą įtrauktas į „Mirotvorec“ sąrašą, parašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova savo oficialiame „Telegram“ kanale.

Ji pavadino „Mirotvorec“ „taikinių nužudymui sąrašu“.

„Anglosaksai, savo serveriuose vis dar globojantys šią svetainę, išugdė dar vieną teroristinę ląstelę, kuri ėmė graužti jų pačių proteguojamus asmenis. Primenu, kad A.Guterresas yra portugalas, pamaldžiai atsidavęs NATO įsakams“,pareiškė M.Zacharova.

Marija Zacharova / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com
Marija Zacharova / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com

Vėliau, Rusijos propagandinėje žiniasklaidoje ir „Telegram“ kanaluose net pasirodė neva „Mirotvorec“ svetainės ekrano nuotrauka, kurioje matoma JT generalinio sekretoriaus nuotrauka, pateikti kai kurie asmens duomenys.

Įtrauktas nebuvo

Iš tikrųjų Ukrainos „Mirotvorec“ duomenų bazėje A.Guterresas neminimas, o socialiniuose tinkluose išplatinta ekrano nuotrauka yra suklastota.

Oficialioje interneto svetainėje ieškant „António Guterres“ rusų, anglų ir ukrainiečių kalbomis, nerandamas joks profilis.

Rusijos propaganda savo pasakojimuose nuolat mini „Mirotvorec“ svetainę, kad „įrodytų“, kokia „nedemokratiška ir nacistinė“ šalis yra Ukraina.

Stopkadras/Antonio Guterresas ir Aliaksandras Lukašenka
Stopkadras/Antonio Guterresas ir Aliaksandras Lukašenka

15min verdiktas: melas. A.Guterresas nebuvo įtrauktas į „Mirotvorec“ duomenų bazę, o tą neva įrodanti ekrano nuotrauka yra klastotė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai