Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Ukrainoje bus mobilizuojamos moterys?

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame tvirtinama, kad jau netrukus į Ukrainos mobilizacijos planą bus įtrauktos ir visos šalies moterys. Nors yra nemažai moterų karių, savanoriškai ginančių savo šalį, tokių planų Ukrainos valdžia neturi.
Ukrainos karė
Ukrainos karė / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

Internete aktyviai platinamas minutės trukmės vaizdo įrašas, kuriame teigiama, kad Ukraina neva priėmė naują įstatymą, įpareigojantį visas moteris nuo 18 iki 60 metų amžiaus stoti į karinę įskaitą.

Įrašo antraštė skelbia: „Ar moterys bus mobilizuotos?“, o laidos vedėja teigia: Ukrainos moterys nuo šiol privalo atlikti karinę tarnybą lygiomis teisėmis su vyrais.

Kiek anksčiau panaši melagiena jau buvo platinama Rusijos propagandininkų – buvo tvirtinama, kad šaukimai siunčiami net nėščioms moterims.

Imitavo žinių laidą

Televizijos kanalo ICTV laidos „Nepaprastosios naujienos“ vaizdo įraše vedėja Viktorija Senyk praneša apie įsigaliojusį naują įstatymą, pagal kurį neva moterys nuo 18 iki 60 metų privalo registruotis kariuomenėje.

Vaizdo įraše taip pat pasirodo korespondentė Julija Chižniak, kuri matuojasi karinę uniformą.

Tačiau šis vaizdo įrašas neatspindi realios padėties – Ukrainos įstatymai šiuo metu nenumato privalomos moterų mobilizacijos.

Iškirpo iš konteksto

Vaizdo įrašas – iškirptas iš laidos, kurioje pranešėja teigia, kad Ukrainos moterys tariamai tapo lygiavertėmis karinės prievolės atlikėjomis su vyrais, ir išreiškia abejones dėl valstybės pasirengimo praktiškai įgyvendinti tokius sprendimus.

Taip sudaromas klaidingas įspūdis, kad Ukrainos teisės aktuose neva buvo padaryti pakeitimai, dėl kurių netrukus bus mobilizuotos visos moterys.

Taip pat verta paminėti, kad „Nepaprastosios naujienos“ televizijos laidų transliacija buvo nutraukta dar 2022 m. vasarą, taigi apie pastarojo meto naujienas pranešti tiesiog negalėjo.

Kėlė paniką ir anksčiau

Apie tariamai visuotinę Ukrainos moterų mobilizaciją gandus skleidė ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Ji apsimetė besidominti, ar tiesa, ką perskaitė naujienų pranešimuose: kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pradeda Ukrainos piliečių mobilizaciją.

„Šlovė-Ukrainoje kviečia savo sūnus ir dukras. Sofos, telefoninius ir kitus patriotus. Esu tikra, kad po pirmo skambučio jie bėgs pasirašyti pas savo diplomatus, stumdydami vienas kitą alkūnėmis, tarsi tai būtų nemokamas bavariškų dešrelių davinys“, – šaipėsi ministerijos atstovė.

Ukrainos Kovos su dezinformacija centras prie Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos paneigė pranešimus apie moterų šaukimą į kariuomenę.

Gynybos viceministrė Anna Maliar savo ruožtu pavadino juos „rusiškomis melagienomis“ ir patikino, kad moterų mobilizacija kol kas nebūtina. Anot jos, nuo karo pradžios nė viena moteris nebuvo prievarta išsiųsta į frontą.

Manipuliacijos dėl tariamo visuotinio šaukimo atsirado dėl praėjusiais metais išleisto įsakymo Nr. 313, kuriame nurodyta daugiau nei šimto profesijų, vienaip ar kitaip susijusių su karyba, atstovėms – nuo medikių ir farmacininkių iki telekomunikacijų ir valstybės saugumo eksperčių – užsiregistruoti karinėje įskaitoje.

Prasidėjus plataus masto invazijai ir įvedus karo padėtį, sąrašas kiek sutrumpėjo.

Tačiau buvo paskelbta, kad tam tikrų profesijų atstovės turės atvykti į teritorinius šaukimo centrus, praeiti medicininę patikrą ir pan. Bet tai galioja ne visoms moterims.

Šiuo metu specialybių, kurių atstovėms privaloma registruotis, sąrašą sudaro vos 14 profesijų.

Įrašytoms į karinę įskaitą ir pašauktoms į kariuomenę ukrainietėms galios tie patys ribojimai kaip ir vyrams, tarp jų – draudimas išvykti iš šalies.

Ukrainos gynybos ministerijos teisininkas Volodymyras Smilka, komentuodamas šią situaciją žurnalistams aiškino, kad taip šalis siekia išlaikyti lygias vyrų ir moterų galimybes.

„Kadangi artėjame prie NATO standartų, link jų judame ne tik ginklų, bet ir karinės registracijos atžvilgiu. Ši registracija yra vienoda tiek moterims, tiek vyrams. Jie surenka reikiamus dokumentus ir kreipiasi į savo įmonės vadovą, tuomet vyksta į teritorinį komplektavimo centrą“, – teigė jis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karė
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karė

15min verdiktas: melas. Ukrainos įstatymai nenumato visuotinės moterų mobilizacijos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito