Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Ukrainoje į karo tarnybą šaukiamos ir besilaukiančios moterys?

Socialiniuose tinkluose pasirodė prieštaringų įrašų apie nėščiąsias Ukrainos kariuomenėje. Vieni internautai ironizuoja, esą taip iškart atsiranda du kariai, kiti aiškina, esą tai – nesąmonė, besilaukiančios moterys į frontą nesiunčiamos. Ir vieni, ir kiti teisūs – augantis pilvukas ir net gimęs kūdikis laikomas priežastimi nešaukti į karo tarnybą, tačiau net tarp kariaujančiųjų esama nėščių moterų – jos pastoja jau vilkėdamos uniformą.
Ukrainos snaiperė Evgeniya Emerald
Ukrainos snaiperė Evgeniya Emerald / Socialinių tinklų nuotr.

Nėščiųjų gali net neregistruoti

„Ukrainoje į karinę tarnybą šaukia jau ir nėščias moteris, – lapkričio viduryje paskelbė vienas „Facebook“ vartotojas. – Patogu – vienas šaukimas, o kareiviai tai du.“

Nuo spalio 1 d. medikės ir farmacininkės privalo registruotis į karo tarnybą.

Tai galioja 18-60 metų gydytojoms, slaugėms, pribuvėjoms, stomatologėms, farmacininkėms. Atsižvelgiama ne tik į baigtas studijas, bet ir į dabartinį darbą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nėštumas yra priežastis išvengti karo tarnybos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nėštumas yra priežastis išvengti karo tarnybos

Karo tarnybos vengimas karo padėties, kokia šiuo metu galioja Ukrainoje, metu užtraukia baudą nuo 850 iki 1 700 grivnų (21,5-43 eurų) baudą.

Turinčiosioms su karyba susijusią profesiją registracija yra savanoriška.

Ginkluotųjų pajėgų teigimu, tai nėra mobilizacija, tik bandymas surinkti duomenis, koks yra medikų profesionalų rezervas. Tiesa, ateityje šios moterys gali būti pašauktos į tarnybą ar kitaip prisidėti prie šalies gynybos.

Tai nėra naujas dalykas – tam tikrų specialybių atstovės dar užpernai buvo paprašytos užsiregistruoti. Prieš gerus metus socialiniuose tinkluose buvo platinamas įspėjimas, esą buvo paskelbta moterų mobilizacija, bet tai nereiškė šaukimo į kariuomenę.

Taip pat skaitykite: Ukrainoje moterų mobilizacija nevyksta: melagiena platinama su žiopla klaida

Pagal įstatymus, į registracijos vietas turi atvykti ir nėščios bei vaikų turinčios moterys, tačiau kai kurioms registracija gali būti atidėta.

Tarp jų yra nėščiosios (nepriklausomai nuo nėštumo laikotarpio, tokia medicinos darbuotoja bus pripažinta netinkama tarnybai); nėštumo ir gimdymo atostogose esančios moterys; tos, kurios augina vaiką vienos arba turi 3 ir daugiau nepilnamečių vaikų; auginančios neįgalų vaiką, kuriam pagal atitinkamą medikų išvadą reikalinga nuolatinė priežiūra; moterys, kurių vyras jau tarnauja Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.

Užregistruotos, bet į tarnybą nepašauktos moterys net gali išvykti į užsienį. Vyriausybė gali apriboti keliones, bet tokio įstatymo projekto šiuo metu nėra.

Siunčia specialias uniformas

Po dešimties dienų kitas „Facebook“ vartotojas sureagavo į JAV tinklalapio „Business Insider“ straipsnį apie nėščias Ukrainos kares, kurios prašo specialių uniformų.

„Neperšaunamos liemenės nėščiom ukrainietėm yra kremlinė propaganda, niekas nėščių moterų į frontą nesiunčia“, – paaiškino jis, pridėjęs nuorodą į šio interneto puslapio rašinį.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Į frontą nėščiųjų tikrai nesiunčia, tačiau kare dalyvauja ir besilaukiančios moterys
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Į frontą nėščiųjų tikrai nesiunčia, tačiau kare dalyvauja ir besilaukiančios moterys

Straipsnis pavadinimu „Nėščios Ukrainos karės reikalauja specialių uniformų, kurios tiktų jų augančiam pilvui, nes ketina tęsti tarnybą iki 7 nėštumo mėnesių“ buvo publikuotas dar vasarą.

Jame pasakojama apie labdaros organizaciją „Землячки“ („Zemliačky“, ukr. „Tautietės“), kuri padeda aprengti nėščias kares.

Nuo karo pradžios organizacija nupirko maždaug 30 specialiai pagamintų uniformų nėščioms karėms, pasakojo jos įkūrėjai sutuoktiniai Andrijus Kolesnykas ir Ksenija Drahaniuk.

Jie ne tik aprūpina nėščiąsias mūšio lauke reikalingais daiktais, pavyzdžiui, uniformomis, pritaikytais batais ir higienos priemonėmis, bet ir dokumentuoja unikalią Ukrainos karių moterų patirtį.

Ukrainos parlamentarų teigimu, kariuomenėje tarnauja per 60 tūkst. moterų, iš jų mažiausiai 5 tūkst. – koviniuose daliniuose. Net ir nesilaukiančioms moterims fronte nėra lengva – kai kurioms tenka per didelės uniformos ir batai, trūksta higienos priemonių ar kitų specifinių dalykų, kamuoja tam tikros moteriškos ligos.

Pastojusios karės toliau tarnauja ne kovinėse pareigose, kol sueina 7 nėštumo mėnesiai. Sužinojus apie nėštumą, karė iš karto pašalinama iš bet kokių kovinių pareigų. A.Kolesnykas pasakojo apie snaiperę, kuri beveik tris mėnesius slėpė, kad laukiasi, nes siekė kaip įmanoma ilgiau likti fronte. Bet pavojus ir diskomfortas, kurį ji patyrė valandų valandas gulėdama ant pilvo netoli fronto linijos, privertė pasitraukti.

Kai „Zemliačky“ paskelbė apie karei nusiųstas specialias uniformos kelnes, kurios gali prisitaikyti prie augančio pilvo, organizacija pradėjo gauti daugiau nėščiųjų prašymų.

Labdaros organizaciją pora įkūrė, kai vyro sesuo Anastasija prisijungė prie kariuomenės ir atsiuntė trūkstamų dalykų sąrašą. Sutuoktiniai jai išsiuntė pirmą „humanitarinę dėžutę“, kurioje buvo 30 įvairių moteriškų higienos priemonių ir vaistų rinkinys.

Ekrano nuotr. iš zemliachky.org/„Zemliačky“ padėjo tūkstančiams Ukrainą ginančių moterų
Ekrano nuotr. iš zemliachky.org/„Zemliačky“ padėjo tūkstančiams Ukrainą ginančių moterų

Porai pradėjus skelbti socialiniuose tinkluose apie ne pelno siekiančios organizacijos veiklą, jų sekėjų skaičius ėmė augti, o iš lūpų į lūpas sklindant kalboms apie pagalbą karėms ėmė plaukti prašymai parūpinti įvairių daiktų.

Per kelis mėnesius nuo veiklos pradžios „Zemliačky“ parėmė tūkstančius moterų kariuomenėje (vien humanitarinių dėžučių paruošta 8,5 tūkst.) ir išsiuntė daugiau nei 200 mln. grivnų (per 50 tūkst. eurų) vertės šarvų, amunicijos, šalmų, drabužių, avalynės, pirmosios pagalbos rinkinių, higienos priemonių.

„Zemliačky“ taip pat padeda organizuoti karių vestuves ir medaus mėnesius, o kariuomenėje tarnaujančioms moterims siūlo 10 nemokamų terapijos seansų.

Naują gyvybę išdavė liga

Minėta snaiperė greičiausiai buvo Evgeniya Emerald, kuri prieš gerus metus ištekėjo už fronto linijoje sutikto Jevgenijaus Stipaniuko, o netrukus prisipažino, kad laukiasi.

Apie nėštumą ji kurį laiką nieko nesakė nei vyrui, nei vadams ir liko ginti tėvynės, tačiau galiausiai išsidavė susirgusi toksikoze.

Instagram nuotr./Evgeniyos Emerald vestuvių akimirkos
Instagram nuotr./Evgeniyos Emerald vestuvių akimirkos

Iš ankstesnių santykių E.Emerald jau augino dukrą. Iki karo pradžios ji užsiėmė juvelyrikos verslu. Prasidėjus Rusijos invazijai ji įstojo į teritorinę gynybą, o vėliau – į specialiųjų pajėgų pulką „Safari“.

Šiemet kovą moteris pateko į avariją.

Pernai rusai į nelaisvę buvo paėmę nėščią Mariupolio metalurgijos gamyklos „Azovstal“ gynėją Marianą Mamonovą. Ji laisvę atgavo tik rugsėjo pabaigoje, būdama devintą mėnesį nėščia, kai Ukraina ir Rusija apsikeitė šimtais belaisvių.

Vėliau M.Mamonova, kuri beveik visą laiką nuo akimirkos, kai sužinojo, kad laukiasi, kone iki gimdymo išbuvo nelaisvėje, papasakojo, kaip tuomet gyveno.

Ukrainos koordinavimo štabo video įrašo kadras/Mariana Mamonova
Ukrainos koordinavimo štabo video įrašo kadras/Mariana Mamonova

Jauna moteris pateko į liūdnai pagarsėjusį Olenivkos kalėjimą, kur turėjo miegoti ant grindų ir negaudavo nei normalaus maisto, nei gryno oro. Tik pašlijus sveikatai bei patarus gydytojui situacija kiek pagerėjo, tačiau net ir paskutinėmis valandomis rusų rankose kankinimai tęsėsi.

Antrasis „Facebook“ vartotojas buvo teisus rašydamas, kad apie nėščias Ukrainos kares daug skelbia Rusijos propaganda (čia, čia, čia).

Ekrano nuotr. iš M.Mamonovos paskyros „Facebook“/Marjana Mamonova su vyru Vasyliu ir dukrele Ana
Ekrano nuotr. iš M.Mamonovos paskyros „Facebook“/Marjana Mamonova su vyru Vasyliu ir dukrele Ana

Bet tai nėra visiška netiesa. Nors besilaukiančios moterys ne tik nesiunčiamos į tiesiogines kovas, bet ir apskritai gali būti neregistruojamos kaip galimos karo dalyvės, jei prireiktų mobilizuoti daugiau gyventojų, nėščių karių net karo lauke esama. Daugelis jų pastojo jau apsirengusios uniformą, kai kurios ir antrą pusę rado tik pradėjusios tarnauti.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Ukrainoje į karo tarnybą besilaukiančios moterys tikrai nešaukiamos, bet nėščiųjų net tarp šalies gynėjų yra. Šios moterys pastoja jau paėmusios ginklą į rankas, tik nuo to laiko jos tarnauja ne kovinėse pareigose ir tarnybą tęsia iki 7 nėštumo mėnesių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas