Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai Ukrainos eksprezidentas Petro Porošenka sakė, kad Donbaso vaikai sėdės rūsiuose?

Internautai iš senų Rusijos propagandos archyvų ištraukė buvusio Ukrainos prezidento Petro Porošenkos kalbos ištrauką. Šis klipas jau ne pirmus metus internautų naudojamas be konteksto, siekiant parodyti, neva tuometis Ukrainos vadovas viešai reiškė neapykantą Donbaso gyventojams.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Sputnik“ nuotr.

Įžiūrėjo neapykantą

Viena moteris savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo senos P.Porošenkos kalbos ištrauka ir savo mintimis apie buvusio prezidento žodžius.

„Kodėl tiek daug žmonių Rytų Ukrainoje balsavo už prisijungimą prie Rusijos?

Tik pažiūrėkite, ką apie Donbaso žmones tuo metu kalbėjo 5-asis Ukrainos prezidentas P.Porošenka, kol JAV apmokyti Ukrainos kariai Donbase nužudė tūkstančius civilių...

„Pas mus darbas bus, pas juos ne.“

„Pas mus pensijos bus, pas juos ne.“

„Pas mus rūpinsis vaikais ir pensininkais, pas juos ne.“

„Pas mus vaikai lankys mokyklas ir darželius, pas juos sėdės rūsiuose.“

„Jie nieko negalės padaryti!“

„Mes laimėsime šį karą prieš juos!“

Donbaso (Ukrainos) žmones...

Iš kur pas žmogų tiek neapykantos daliai savo tautos? Matyt, kad Vakarų Ukraina niekada nelaikė Donbaso žmonių savais!

Tikiuosi, visi plačiai atmerksite akis, nes prisidengdami melu dabar jie planuoja karą pas mus.

Mes norime taikos ir tiesos“, – rašė internautė.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Šiuo vaizdo klipu internautai dalijosi ir anksčiau (čia, čia, čia, čia).

Rusijos propaganda

Dar 2014 m. Rusijos „Pirmasis kanalas“ vakaro žinių laidoje pranešė, kad tuometis Ukrainos prezidentas P.Porošenka oficialių susitikimų metu neva kalba apie taikų Donbaso klausimo sprendimą, tačiau iš tikrųjų, pasitelkęs ekonominį spaudimą, tariamai ketina sutriuškinti Donbasą ir priversti vietos vaikus sėdėti rūsiuose.

D.Pancerovo nuotr./Stanica Luhanska gatvė
D.Pancerovo nuotr./Stanica Luhanska gatvė

„Šiandien susitikime su saugumo pajėgomis prezidentas P.Porošenka pareiškė, kad mato išimtinai taikų, politinį šio klausimo sprendimą.

Taip pat šiandien internete pasirodė šiek tiek ankstesnės kalbos fragmentas – Odesoje, būtent tada P.Porošenka pavadino miestą (Stepano) Banderos miestu, skirdamas jam, kaip pats sakė, geriausią komplimentą.

Bet buvo ir kai kas kita. Štai kaip Kyjivo valdžia jau tada matė patį atsiskaitymą: per stiprų ekonominį spaudimą savo piliečiams.<...>“, – neva sakęs P.Porošenka. Toliau pateikiama ir jo citata.

Tačiau, kaip pastebėjo ukrainiečių faktų tikrintojų portalas „Stop Fake“, šie teiginiai yra melagingi ir pateikti be konteksto, klaidingai išvertus P.Porošenkos žodžius iš ukrainiečių kalbos.

Petro Porošenka Rusijos armijos puolamame Mariupolyje
Petro Porošenka Rusijos armijos puolamame Mariupolyje

Ilgai netrukus ši ištrauka, kuria internautai dalijasi iki šios dienos, paplito internete su antrašte „P.Porošenka: Donbaso vaikai sėdės rūsiuose“.

Kai kurie, panaudoję šią ištrauką, P.Porošenkos pastabas prilygino net „genocidinei kalbai“.

2022 m. Paryžiuje vykusioje UNESCO Vykdomosios tarybos sesijoje Rusijos delegacijos atstovas Nikita Šalyginas taip pat panaudojo šią citatą be konteksto.

Jis apkaltino Ukrainą pažeidus 1960 m. Konvenciją dėl kovos su diskriminacija švietimo srityje. N.Šalygino teigimu, Ukrainos valdžia sistemingai priėmė įstatymus, kurie apsunkino mokymąsi rusų kalba. Šiuos kaltinimus jis iliustravo P.Porošenkos pasakyta fraze: „Mūsų vaikai eis į mokyklą, o jų vaikai sėdės rūsiuose“.

Rusijos delegacija tvirtino, kad šis pareiškimas tapo „Kyjivo represinės politikos švietimo srityje, kuri yra dalis nuoseklių priemonių, kuriomis siekiama šios šalies rusakalbių gyventojų genocido, planu“.

Citatai trūksta konteksto

P.Porošenkos žodžiai buvo pateikti be konteksto. Šis vaizdo įrašas buvo padarytas 2014 m. spalio 23 d. jo vizito Odesos uostamiestyje metu. Kalbą galima rasti internete.

Pilnoje vaizdo įrašo versijoje matyti, kad vos pusmečiu anksčiau Ukrainos prezidentu tapęs verslininkas nesakė, kad Ukraina darys spaudimą Donbaso gyventojams. Jis aiškino, jog dėl to, kad Donbasas yra ginkluotų kovotojų atskirtas nuo Ukrainos, vietos gyventojai kenčia.

„Youtube“/Ekrano nuotrauka iš P.Porošenkos kalbos
„Youtube“/Ekrano nuotrauka iš P.Porošenkos kalbos

Prieš ištardamas žodžius, kuriais dalijasi internautai, P.Porošenka susirinkusiai miniai tvirtino, kad „šio karo negalima laimėti ginklais“.

Jis palygino Donbaso gyventojų, gyvenančių prorusiškų separatistų režimo sąlygomis, padėtį su ukrainiečių, gyvenančių Ukrainos pajėgų išlaisvintose teritorijose, padėtimi.

„Kiekvieną taikos dieną Ukrainos valstybė demonstruoja, kad išlaisvintose teritorijose piliečiai, kurie prieš mėnesį džiūgavo dėl pseudoseparatistinio režimo, supranta, kad galės šildyti savo namus, kad turės prieigą prie elektros, kad galės leisti vaikus į mokyklą, gauti pensiją, neįgalumo išmokas, turėti darbą, gauti atlyginimą“, – sakė P.Porošenka.

Jis taip pat užsiminė apie jam skambinusią Taraso Ševčenkos universiteto Donbase dekanę.

Moteris papasakojusi: „Keliuosi penktą valandą ryto, nes tai vienintelis laikas stoti į eilę ir gauti dvi skardines vandens. Nes vandens nėra. Grįžtu namo dešimtą valandą po laukimo, parvežu jas namo. Stoju į eilę prie duonos. Dėl pusantro kepalo. Nes iki vidurdienio, iki pirmos valandos, duonos jau nebebus.“

Tolesnėje citatoje ir paminimi iš konteksto ištraukti žodžiai.

„Pergalę pasieksime kartu, dėl taikos. Nes mes turėsime darbus, o jie ne. Mes turėsime pensijas, o jie ne. Pas mus bus rūpinamasi vaikais ir pensininkais, o pas juos ne. Mūsų vaikai eis į mokyklas ir darželius, o jų vaikai liks rūsiuose (bombų slėptuvėse – red. past.).

Jie nežino, kaip ką nors daryti. Būtent taip ir laimėsime karą prieš juos. Nes karas ir pergalė vyksta mintyse, o ne mūšio lauke. Jie (separatistai – red. past.) to nesupranta, aš suprantu. Ir turiu jūsų palaikymą. Ir man jo labai reikia, kad mes laimėtume, nepalaidoję Ukrainos didvyrių, įskaitant ir Odesos gyventojus“, – kalbėjo prezidentas.

„Stop Fake“ pažymi, kad P.Porošenka kalbėjo apie esamą situaciją Donbase, o ne apie galimą situaciją ateityje. Iš konteksto ištrauktas klipas sudaro įspūdį, kad prezidentas kalbėjo apie ateitį, kad Donbaso gyventojai ateityje neva neturės pensijų.

Patvirtino ir istorikas

Nacionalinio Rytų kalbų ir civilizacijų instituto istorikas Adrienas Nonjonas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad P.Porošenka negrasino Rytų Ukrainos gyventojams.

„Faktas, kad P.Porošenka neturi jokio noro demonizuoti Donbaso gyventojų.

Jis stengiasi, kad jie suprastų, be abejo, tvirtais žodžiais: ar tikrai norite likti gyventi su separatistais, kai rizikuojate prarasti viską, pavyzdžiui, senatvės pensiją, dėl konflikto likti pasislėpę rūsiuose, prarasti turėtą gyvenimą?“ – aiškino istorikas.

Pasak A.Nanjono, tai yra pastebėjimas, bet ne grasinimas genocidu ar ginkluota intervencija. Tai tėra įspėjimas.

Be to, pastaba apie Kyjivo kaltę dėl ukrainiečių mirčių yra dar vienas Rusijos propaguojamas naratyvas. Rusijos valdžia dažnai kartojo, kad atsakomybė už žūtis konflikte Rytų Ukrainoje tenka Kyjivui, o 2022 m. vasario 24 d. Vladimiras Putinas tai dar kartą pakartojo savo kalboje, kurioje paskelbė apie „specialiosios ginkluotos operacijos“ pradžią prieš įsiveržiant į Ukrainą.

15min verdiktas: trūksta konteksto. P.Porošenka nereiškė neapykantos ir negrasino Donbaso gyventojams. Iš jo kalbos paimta vaizdo ištrauka pateikiama be konteksto. Tuometinis prezidentas apgailestavo dėl Donbaso žmonių, gyvenančių prorusiškų separatistų režimo sąlygomis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas