Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Informacinės operacijos prieš V.Zelenskį: nuo konflikto su V.Zalužnu iki išgalvotų prabangių pirkinių

Socialiniuose tinkluose ir kai kuriose prorusiškose žiniasklaidos priemonėse nuolat platinamos melagienos apie Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir jo žmonos Olenos Zelenskos tariamai prabangų gyvenimą. Nors dar šių metų pradžioje į žurnalistų rankas patekę dokumentai liudijo, kad už informacines atakas prieš Ukrainos vadovą Rusija moka didžiulius pinigus, atakos tęsiasi toliau, o melagienos virsta vis didesniu absurdo teatru.
Volodymyras Zelenskis
V.Zelenskis ir atlikėjas Stingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska / „Scanpix“ nuotr.
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska / „Scanpix“ nuotr.

Labai brangi strategija

Prasidėjus karui Ukrainoje, viena po kitos pasipylė ir informacinės kampanijos, nukreiptos prieš V.Zelenskį ir jo šeimą, artimiausią aplinką.

Kremliaus dokumentų pluošte, kurį vasario pradžioje gavo Europos žvalgybos tarnyba ir peržiūrėjo „The Washington Post“, yra nemažai įdomios informacijos, kaip rengiamos ir kiek Kremliui kainuoja tokios juodinimo kampanijos.

Kaip skelbia portalas „The Washington Post“, remdamasis turimais dokumentais, Rusijos prezidento Vladimiro Putino administracija nurodė Rusijos politinių strategų grupei pasitelkti socialinę žiniasklaidą ir suklastotų naujienų straipsnius, kad būtų paskleista tema, jog V.Zelenskis „yra isteriškas ir silpnas“.

Kremliaus nurodymu buvo paskelbta tūkstančiai pranešimų socialiniuose tinkluose ir šimtai išgalvotų straipsnių, sukurtų trolių fermose ir išplatintų Ukrainoje bei visoje Europoje.

Daugiau nei 100 dokumentų, kuriuos išnagrinėjo žurnalistai, pirmą kartą atskleidė Kremliaus propagandos, nukreiptos prieš V.Zelenskį, mastą, siekiant suskaldyti ir destabilizuoti Ukrainos visuomenę – pastangas, kurias Maskva pavadino „informacinėmis psichologinėmis operacijomis“.

Taikinyje – pirmoji ponia

Melagienų kūrėjų akiratyje nuolat atsiduria pirmoji Ukrainos ponia Olena Zelenska ir net jų vaikai.

2022 m. gegužę socialiniuose tinkluose pasirodė verkiančios merginos nuotrauka su prierašu, kad tai – Ukrainos vadovo dukra, kuri tvirtino nepalaikanti savo tėvo ir net vadino jį „nacistu“. Tačiau istorija laužta iš piršto, o mergina buvo visai ne V.Zelenskio dukra.

M.Vorobjovaitės montažas/Zelenskių šeima melagienų taikinyje
M.Vorobjovaitės montažas/Zelenskių šeima melagienų taikinyje

Vėliau melagienų kūrėjai įsikibo Olenos Zelenskos – apie pirmąją ponią nuolat išgalvojamos istorijos apie neva neįtikėtinai prabangius jos pirkinius karo metu, suponuojant, kad ji apsiperka už Ukrainos paramai skirtus pinigus.

Tų pačių metų liepą pasirodžius interviu „Vogue“ žurnale, socialiniuose tinkluose imta dalytis fotomontažu, kuriame vaizduojama iš fotosesijos kadro iškirpta Zelenskių pora, tariamai įsitaisiusi šalia pinigais nukrauto stalo.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Vėliau O.Zelenska prabangos pirkiniais kaltinta ne kartą, naujausia istorija nuskambėjo šių metų liepos pradžioje, kai imta kalbėti, kad Ukrainos pirmoji ponia užsakė automobilį „Bugatti“, kurio vertė beveik 4,5 mln. eurų. Tačiau iš tiesų sąskaita tebuvo klastotė.

Plačiau skaitykite: Už tariamo O.Zelenskos prabangaus pirkinio kyšo rusų ausys

Naujieną apie tariamą O.Zelenskos pirkinį, be kita ko, paskelbė daugybė prokremliškų ir melagingą informaciją platinančių portalų.

Vida Press nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska
Vida Press nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska

Dar vienas „pirkinys“ – vyninė

Tačiau tuo melagienų atakos nesibaigė ir jau šio mėnesio pradžioje Ukrainos vadovas apkaltintas planuojantis trauktis į Italiją, kur neva už Ukrainai siunčiamus sąjungininkų pinigus įsigijo vyninę.

Apie prabangų Zelenskių šeimos pirkinį, neva apmokėtą birželio pabaigoje, žinutes ėmė platinti daugybė Rusijos valstybinių ir prokremliškų portalų.

Pavyzdžiui, bene pagrindiniu Kremliaus ruporu laikomas 1tv.ru pirkinį susiejo su Ukrainai suteikta Vakarų sąjungininkų parama.

„Remiantis Italijos žemės registro dokumentais, sandoris įvyko birželio 28 d. – praėjus vos dviem savaitėms po V.Zelenskio vizito į G7 aukščiausiojo lygio susitikimą Italijoje, kuriame Europos lyderiai susitarė suteikti Ukrainai 50 mlrd. dolerių paskolą, kuri bus padengta iš lėšų, gautų iš įšaldyto Rusijos turto“, – tvirtinama žinutėje.

Panašaus turinio publikacijas paskelbė ir „Russia today“, „Sputnik“, lenta.ru ir kitos panašaus pobūdžio žiniasklaidos priemonės.

Prie publikacijų pridedami du dokumentai, esą paimti iš Italijos nekilnojamojo turto registro, kuriuose nurodoma, kad dabartinis turto savininkas yra V.Zelenskio įmonė „San Tommaso SRL“.

V. Zelenskis pranešė atvykęs į Vokietiją susitikti su O. Scholzu / Eric Tschaen-Pool/SIPA / Eric Tschaen-Pool/SIPA
V. Zelenskis pranešė atvykęs į Vokietiją susitikti su O. Scholzu / Eric Tschaen-Pool/SIPA / Eric Tschaen-Pool/SIPA

Italijos naujienų portalas su rusiškomis šaknimis

Rusijos žiniasklaidos priemonės ir „Telegram“ tinklaraštininkai vienbalsiai citavo „Database Italia“ portale rugpjūčio pradžioje pasirodžiusią publikaciją apie nekilnojamojo turto sandorį.

Vėliau paaiškėjo, kad šio portalo šaknys veda į Rusiją.

Ukrainos kovos su dezinformacija centras, komentuojant situaciją pažymėjo, kad „Database Italia“ yra gerai žinomas melagienų sklaidos šaltinis.

Šioje svetainėje taip pat buvo skleidžiamos kitos melagienos apie Ukrainą, įskaitant teiginius apie „Amerikos biolaboratorijas“.

Vilą turi, bet ne Stingo

Ukrainos prezidento šeima išties turi nekilnojamojo turto Italijoje, jį valdo jam priklausanti kompanija „San Tommaso S.R.L.“. Tačiau čia panašumai su melagienoje išplatinta informacija ir baigiasi.

V.Zelenskis įmonės neslepia, jis ją nurodo savo turto deklaracijoje.

Prieš pat 2019 m. Tiriamosios žurnalistikos centro „Organized crime and corruption reporting project“ (OCCRP) žurnalistai nustatė, kad būsimasis valstybės vadovas panašiame dokumente nepaminėjo vilos Toskanos miestelyje Forte dei Mari, kurią anksčiau įsigijo jo bendrovė.

123rf.com nuotr./Toskana
123rf.com nuotr./Toskana

V.Zelenskio rinkimų kampanijos štabas tuomet teigė, kad kandidatas pagal įstatymus privalo deklaruoti savo įmones, bet ne jų valdomą turtą.

Vėliau Nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra atliko patikrinimą dėl praturtėjimo teisėtumo ir galimo interesų konflikto, tačiau jokių pažeidimų fiksuota nebuvo.

Vyninės nepardavė

Remiantis viešai prieinama informacija, „Villa il Palagio“ valda ir vyninė „Tenuta il Palagio“ nuo 1997 m. priklauso garsiam dainininkui Stingui ir jo žmonai aktorei Trudie Styler.

Vyninei priklauso maždaug 100 hektarų žemės, iš kurių ketvirtadalį sudaro vynuogynai.

Faktų tikrintojams iš „Myth detector“ pavyko išsiaiškinti, kad dainininko vyninė šeimininko nekeitė.

Tenuta il Palagio (Tenuta il Palagio Via San Martino Altoreggi, Figline e Incisa Valdarno 50063 FI) yra Toskanoje.

Žurnalistai kreipėsi į Italijos nekilnojamojo turto registrą – Agenzia delle Entrate – informacijos apie turto nuosavybę.

Remiantis pateiktu dokumentu, Tenuta il Palagio savininkas vis dar yra Sumner Gordon Matthew, dar žinomas kaip dainininkas Stingas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sting koncertas Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sting koncertas Kaune

Žinomas metodas

Tai ne pirmas kartas, kuomet rusų propagandininkai naudojasi tokiomis priemonėmis – galimai rusų finansuojamuose užsienio tinklaraščiuose ar nišiniuose naujienų portaluose atsiranda žinutė, kuria remdamiesi rusai ima tiražuoti melagienas.

Toks metodas net turi savo pavadinimą – „karuselė“.

Ji veikia paprastai – iš pradžių dezinformacija skleidžiama per kokią nors Vakarų, naujai įsteigtą žiniasklaidos priemonę, tuomet šią melagieną perima Rusijos oficialūs kanalai ir nurodo, kad cituoja „autoritetingą Vakarų“ šaltinį, vėliau, remdamiesi jau rusų informacija, melagieną toliau platina tinklaraštininkai ir „Telegram“ kanalai užsienyje.

Edgaro Žukausko iliustracija/Dezinformacija
Edgaro Žukausko iliustracija/Dezinformacija

15min verdiktas: melas. V.Zelenskis nepirko iš Stingo vilos Italijoje, juo labiau to nedarė už Ukrainai skirtus Vakarų sąjungininkų pinigus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas