Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai V.Zelenskis pasiūlė Ukrainos gyventojus paversti „gyvais skydais“?

Internete platinami teiginiai, esą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tariamai pasisako už civilių gyventojų naudojimą atremti kovinėms atakoms. Apie tai jis esą prisipažino vokiečių žurnalistams interviu metu. Tačiau tai nėra tiesa.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

„Viename iš savo interviu didžiausiam Vokietijos bulvariniam laikraščiui V.Zelenskis teigė, kad fronto miestuose, kurie gali tapti Rusijos ginkluotųjų pajėgų puolimo taikiniais, turėtų būti palikta kuo daugiau civilių gyventojų, kurie galėtų tapti „gyvaisiais skydais“.

Nė kiek nesutrikęs dėl savo žodžių cinizmo, nusikalstamo Kyjivo režimo vadovas, norėdamas būti tikrai suprastas, net pakartojo šią frazę angliškai, nors interviu davė ukrainiečių kalba: „thousands, hundreds of thousands“ (tūkstančiai, šimtai tūkstančių) civilių gyventojų turėtų likti Rytų Ukrainos miestuose“, – rašoma platinamoje melagienoje.

Šiek tiek pavėluota dezinformacija

Neaišku dėl kokios priežasties, tačiau rugsėjį propagandininkai nusprendė prisiminti balandį publikuotą pokalbį.

Anuomet Ukrainos prezidentas davė interviu žinomam Vokietijos žurnalistui Pauliui Ronzheimeriui, kuris buvo paskelbtas bulvariniame laikraštyje „Bild“ ir kitose „Axel Springer“ žiniasklaidos grupės žiniasklaidos priemonėse.

Pokalbis įvyko netoli Charkivo, kur V.Zelenskis apžiūrėjo naujus Ukrainos gynybinius statinius.

Viso šio interviu išrašą anglų kalba išplatino Ukrainos naujienų agentūra „Ukrinform“. „Bild“ teksto variantą vokiečių kalba galite paspaudę šią nuorodą.

Kalbėjo apie Charkivą

Kaip rašo „Bild“, prezidentas iš karto leido suprasti, kad neatmeta galimybės, jog Rusija surengs didelį puolimą prieš daugiau nei milijoną gyventojų turintį Charkivą, kaip tą Kremliaus diktatorius Vladimiras Putinas jau bandė daryti karo pradžioje.

„V.Putinas natūraliai norėjo užimti Charkivą, nes jis jam yra didelis simbolis“, – „Bild“ žurnalistui sakė V.Zelenskis.

„Mes darome viską, ką galime, kad tai neįvyktų“, – pridūrė Ukrainos vadovas.

Citatos klausimas

Citata, apimanti „tūkstančius“ aukų, išties yra šiame interviu, tačiau joje V.Zelenskis nesiūlė piliečių paversti gyvu skydu.

Žurnalistas paklausė V.Zelenskio apie galimą Charkivo užėmimą:

„Bet kodėl esate toks tikras, kad Putinas to nesugebėtų padaryti? Turiu omenyje, kad jis mobilizuoja daug kariuomenės, turi daug ginklų, dabar turi ginklų, kurie labai tiksliai sunaikina jūsų infrastruktūrą, elektrines, degalines. Ar tai galiausiai gali nulemti karą?“

Į tai Ukrainos vadovas atsakė:

„Tai jau daro didelę įtaką šiam karui. Jo noras sunaikinti ar bent jau užvaldyti visą Ukrainą, tai tiesa.

Išpuoliai prieš elektros infrastruktūrą neabejotinai yra skaudūs mūsų piliečiams ir didelė problema mūsų valstybei. Ir jis iš tikrųjų vadovauja šiems išpuoliams. Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistemų nepakanka.

Taip jau yra: į tave šaudo, ir tu turi gintis.

Putinas supranta tik jėgą, ir jei jis jaučiasi kaip gyvulys, kuris negali apsiginti, jis naikina vis daugiau ir daugiau. Kodėl jis taip daro? Kad žmonės bėgtų iš tam tikro miesto. O kam jam to reikia? Jis nenori visiškai įbauginti pasaulio.

Nes jis supranta, kad jei jame yra žmonių, reikia būti labai atsargiam. Jis supranta, kad jei jis visiškai sunaikins miestą, tuomet dešimtys ar šimtai tūkstančių žmonių žus vienoje vietoje. Ir jis to bijo. Todėl jis rengia smūgius ir gąsdina visus informacija apie elektros ir vandens tiekimo nutraukimą, kad žmonės paliktų didžiuosius miestus.

Taip buvo daugelyje miestų nuo pat pradžių, taip pat ir Kyjive. Jam reikėjo paskleisti tą paniką. O kai visi jau išvažiuoja, tada jis pradeda juos naikinti, kaip tai darė su Mariupoliu ir Avdijivka – naikinti visus pastatus, visus gyvus daiktus, kad patektų į miestą ar kaimą“.

Taigi, V.Zelenskis nekalbėjo apie tai, kad taikius gyventojus reikėtų panaudoti skydais – jis aiškino, kad V.Putinas siekia įbauginti žmones, kad šiems pabėgus, nušluotų milžinišką miestą nuo žemės paviršiaus.

dpa/Scanpix/Volodymyras Zelenskis ir priešraketinė sistema „Patriot“
dpa/Scanpix/Volodymyras Zelenskis ir priešraketinė sistema „Patriot“

Suaktyvėjo po Lvivo tragedijos

Melagienos, kad Ukrainos prezidentas ketina naudotis civiliais „kaip gyvu skydu“ arba siūlyti kariams slėptis už taikių gyventojų, itin suaktyvėjo po Lvivą sukrėtusios tragedijos.

Rugsėjo pradžioje per naktinę Rusijos bepiločio lėktuvo ir raketų ataką prieš Lvivą žuvo visa ukrainiečio tėvo šeima, įskaitant žmoną ir tris dukras.

Andrijaus Sadovo „X“ paskyra/Jevhenijaus Bazylevič šeima
Andrijaus Sadovo „X“ paskyra/Jevhenijaus Bazylevič šeima

Vyro šeima buvo tarp septynių žuvusiųjų Lvive praėjus dienai po vienos iš mirtiniausių raketų atakų nuo karo pradžios, sakė miesto meras Andrijus Sadovyjus.

Netoli Lenkijos sienos esantis Lvivas per dvejus su puse metų trunkantį karą iki šiol beveik nenukentėdavo.

Per Rusijos smūgį istoriniam Lvivo, esančio Vakarų Ukrainoje, centrui žuvo septyni žmonės, įskaitant tris vaikus, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Po rusams netikėto Ukrainos puolimo Rusijos Kursko srityje Maskva suintensyvino oro atakas.

15min verdiktas: melas. V.Zelenskis nesiūlė Ukrainos gyventojų paversti gyvais skydais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas