Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tikrai V.Zelenskis sulaukė Belgijos deputatų patyčių spaudos konferencijos metu?

Rusijos propagandininkai ir toliau bando tvirtinti, neva Ukrainos prezidentas užsienyje sulaukia ne palaikymo, o tik patyčių. Pastaruoju metu plinta vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, politikai tyčiojasi iš Volodymyro Zelenskio kalbos. Aiškinama, neva tai reiškia, kad Ukraina praranda pasaulio palaikymą, o išrinkus naujuosius Europos Parlamento narius liks be paramos visiškai.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Vaizdo įraše, kuriuo aktyviai dalijasi Rusijos palaikytojai, kaip teigiama, pavaizduotas Prancūzijos televizijos „France 24“ naujienų laidos fragmentas.

Jame užfiksuotas V.Zelenskis, kartu su Belgijos premjeru Alexanderiu De Croo paliekantis spaudos konferencijų salę. Lyg „netyčia“ į kadrą patenka salėje sėdintys besijuokiantys vyrai.

To pakako, kad per visą Rusiją ir plačiau nuvilnytų melagienų banga, neva V.Zelenskio „pasirodymai“ jau įgriso Vakarams, o karinės pagalbos prašymai nebesulaukia paramos – tik patyčių.

Ukrainos prezidentas gegužės pabaigoje lankėsi Belgijoje, kur pasirašė naujausią iš virtinės saugumo susitarimų su Vakarų sąjungininkais.

Ukrainos lyderis į Briuselį atskrido iš Ispanijos, tęsdamas kelionę po kelias Europos šalis, siekdamas užsitikrinti paramą su Rusijos agresija kovojančiai šaliai.

V.Zelenskis su Belgijos ministru pirmininku Alexanderiu de Croo pasirašė dvišalį saugumo susitarimą, o po to jiedu surengė spaudos konferenciją.

Ši ir tapo Kremliaus trolių atakų taikiniu.

Nors bandoma sudaryti įspūdį, kad vaizdo įrašas paimtas iš Prancūzijos televizijos kanalo „France 24“, tačiau nieko panašaus transliuota nebuvo.

Tikėtina, kad vaizdo įrašas buvo sumontuotas iš kelių segmentų – nerodoma kameros pasisukimo, o tiesiog sumontuoti keli vaizdai.

Pirmoji ir pagrindinė dalis – iš tiesų yra paskutinės gegužės 28 d. Briuselyje vykusios V.Zelenskio ir A.de Croo spaudos konferencijos transliacijos sekundės.

Antroji, kurioje rodomi besijuokiantys vyrai, nebuvo parodyta nė vienoje iš spaudos konferencijos transliacijų.

Su veidų atpažinimo programėle „PimEyes“ pavyko nustatyti, kad tie asmenys nėra politikai.

Ekrano nuotr. /Suklastotame vaizdo įraše parodyti asmenys
Ekrano nuotr. /Suklastotame vaizdo įraše parodyti asmenys

Kairiajame kadro krašte, tikėtina, sėdi Gerardas Timmeris. Nuo 2018 m. gegužės 1 d. iki 2024 m. kovo 14 d. jis ėjo Nyderlandų transliavimo fondo generalinio direktoriaus pareigas. Jis atsistatydino iš pareigų po to, kai laikraštis „Volkskrant“ pranešė, kad savo vadovavimo laikotarpiu ignoravo signalus apie piktnaudžiavimą.

Greta jo – šių metų birželį miręs Lennartas van der Meulenas. Iki 2023 m. jis vadovavo Nyderlandų visuomeniniam transliuotojui VPRO. Praėjusių metų kovą jis buvo priverstas atsistatydinti iš VPRO generalinio direktoriaus pareigų dėl onkologinės ligos.

Galiausiai, įraše parodomas žinių vedėjas Gavinas Lee. Tai iš tiesų yra „France 24“ naujienų laidos fragmentas.

Tačiau gerokai pasenęs – praėjusių metų gegužę rodytame naujienų siužete buvo kalbama apie trijų politikų spaudos konferenciją. Vedėjas juos net įvardija, tai – Nyderlandų ir Belgijos premjerai, kartu su V.Zelenskiu.

V.Zelenskis, Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte ir Belgijos ministras pirmininkas A.de Croo pasirašė bendrą deklaraciją po praėjusių metų gegužės 4 d. Hagoje vykusių trišalių derybų.

Į dokumentą įtraukti šalių įsipareigojimai toliau teikti Ukrainai gynybos pagalbą, remti Ukrainos taikos formulę ir prisidėti prie papildomų sankcijų Rusijai dėl jos invazijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai

15min verdiktas: melas. Įrašas sulipdytas iš kelių tarpusavyje nesusijusių fragmentų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius