Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai V.Zelenskis supeikė Lietuvą skiriant per mažai pinigų Ukrainai?

Rusijos informacinėje erdvėje pastarąją savaitę aktyviai platinama žinutė itin skandalinga antrašte, kurioje tvirtinama, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neva pareiškė, jog Lietuvos skirta 41 mln. eurų karinė parama „ne tie pinigai, kuriais būtų galima įveikti rusus“. Ekrano nuotrauką su skandalinga antrašte ėmė aktyviai platinti ir mūsų šalies internautai.
Gitanas Nausėda Kyjive susitiko su Volodymyru Zelenskiu
Gitanas Nausėda Kyjive susitiko su Volodymyru Zelenskiu / Nuotr. iš G.Nausėdos „Facebook“ paskyros

„Zelenskis: Lietuvai turėtų būti gėda dėl 41 mln. dolerių karinės pagalbos. Tai ne tie pinigai, kuriais galima įveikti rusus“, – tokia antraštė pasirodė propagandiniame Rusijos portale „Svobodnaja pressa“ ir iš ten atkeliavo iki Lietuvos.

Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Konstantino Olšanskio slapyvardžiu pasirašinėjantis autorius šioje svetainėje publikavo ne vieną tendencingai Rusiją šlovinantį straipsnį.

Tekste, kurį puošia skandalingoji antraštė, rašoma apie F-16 naikintuvų perdavimą Ukrainai, pilotų apmokymą, V.Zelenskio vizitą Švedijoje.

Ganėtinai eklektiškoje publikacijoje apie Ukrainos gaunamą pagalbą, apie Lietuva užsimenama vos vienoje pastraipoje:

„Lietuva pranešė apie karinę pagalbą Ukrainai kaip tik Nepriklausomybės dieną.

Datos simbolika nustelbė „dovanos“ kuklumą: už 41 mln. eurų lietuviai siunčia Kijevo režimui granatsvaidžių „Carl Gustaf M3“ amuniciją, šaunamųjų ginklų, jūrų stebėjimo radarus, amuniciją, priešlėktuvines sistemas ir raketas priešlėktuvinės gynybos sistemai NASAMS.

Teigiama, kad Ukraina nusivylė šia suma, sakydama, kad ji galėjo būti didesnė“, – svarsto K.Olšanskiu prisistatantis melagienos kūrėjas.

Įdomu tai, kad daugiau publikacijoje apie Lietuvos ir Ukrainos santykius neužsimenama. Taip pat nepateikiamas platesnis į antraštę iškeltos V.Zelenskio citatos kontekstas ir tai, ar tokia išvis buvo.

Nepriklausomybės iškilmės

Rugpjūčio 24 dieną Ukrainoje buvo minima Nepriklausomybės diena – kasmetinė Ukrainos šventė, švenčiama 1991 metų Ukrainos nepriklausomybės paskelbimo akto priėmimo proga.

Šiuo dokumentu, priimtu Ukrainos SSR Aukščiausiosios Rados neeilinėje sesijoje, buvo paskelbtas nepriklausomos Ukrainos valstybės sukūrimas.

Šia proga Ukrainą sveikino daugybė politikų iš viso pasaulio, tarp jų – Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis sudalyvavo akcijoje, kuomet skirtingų šalių atstovai socialiniame tinkle „Twitter“ virtualiai „giedojo“ Ukrainos himną, savo paskyrose publikuodami po vieną jo eilutę.

Kaip skelbia „Ukrinform“, pagrindinės oficialios Nepriklausomybės dienos iškilmės Kyjive vyko Sofijos aikštėje.

Jose dalyvavo Lietuvos ir Portugalijos prezidentai, Norvegijos ir Bosnijos ir Hercegovinos vadovai, taip pat diplomatai, aukščiausi Ukrainos pareigūnai ir kariuomenės vadai (tarp jų V.Zalužnas ir Kyrylo Budanovas).

V.Zelenskis pasakė kalbą, įteikė valstybinius apdovanojimus ir kovines vėliavas. V.Zalužnui valstybinį apdovanojimą įteikė ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Ukrainos prezidento administracijos puslapyje buvo publikuota visa V.Zelenskio kalba. Joje nėra citatos apie nusivylimą Lietuvos parama.

Priešingai – Ukrainos prezidentas pasveikino G.Nausėdą:

„Šiandien čia su mumis yra Ukrainos partneriai. Gitanas, Lietuvos Prezidentas. Galingas Ukrainos draugas. Laisvės gynėjas“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Aptarė paramą Ukrainai

Vizito į Kyjivą atvykęs Lietuvos prezidentas rado laiko aptarti Lietuvos paramą Ukrainai su V.Zelenskiu.

Pokalbio rezultatus jis apibendrino įrašu savo „Facebook“ paskyroje.

„Per mūsų pokalbį pabrėžiau, kad Lietuva ir toliau padės Ukrainai bendroje kovoje už laisvę. Remsime ukrainiečius tol, kol bus pasiekta pergalė prieš Rusijos atstovaujamą blogį ir sudaryta tvari bei teisinga taika.

Ir toliau padėsime Ukrainai ginklais ir amunicija – jau rugsėjį ją pasieks oro gynybos sistemos NASAMS. Taip pat rengsime ukrainiečių karių apmokymus, teiksime finansinę paramą, padėsime siekti euroatlantinės integracijos.

Niekam šiandien neturėtų kilti abejonių, kad Ukraina – neatsiejama Europos tautų šeimos dalis!“ – rašė Lietuvos vadovas.

Melagingoje antraštėje skelbiama Lietuvos paramos Ukrainai suma taip pat netiksli – komentuodamas susitikimą G.Nausėda minėjo, kad Lietuva patvirtino ilgalaikį karinės paramos Ukrainai planą, kurio vertė sudaro apie 200 milijonų eurų.

VIDEO: G.Nausėda susitiko su V.Zelenskiu: Lietuva patvirtino ilgalaikį karinės paramos Ukrainai planą, vertė – apie 200 milijonų eurų

15min verdiktas: Melas. Ukrainos prezidento citata apie tai, kad šis nusivylęs Lietuvos parama iš tiesų niekada nenuskambėjo ir tėra rusų propagandinė manipuliacija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas