Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai vaikus reikės vadinti spermą ir kiaušinėlius gaminančiais asmenimis?

JAV mokyklos sprendimas tam tikram laikui ir tam tikru tikslu atsisakyti lyčių pavadinimų sukėlė audrą ne tik anapus Atlanto, bet ir Lietuvoje. Tėvai buvo informuoti, kad sveikatos pamokose, kalbant apie žmogaus kūną brendimo metu ir reprodukcinę sistemą, bus vartojami į fiziologiją orientuoti terminai („spermą / kiaušialąstes gaminantis asmuo“). Neįsiskaičius į mokyklos raštą imta piktintis, kad toje mokykloje ar JAV apskritai uždrausta vaikus vadinti mergaitėmis ir berniukais.
Socialiniuose tinkluose skelbiama, esą mokykloje vaikų nebebus galima vadinti berniukais ir mergaitėmis
Socialiniuose tinkluose skelbiama, esą mokykloje vaikų nebebus galima vadinti berniukais ir mergaitėmis / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Nebesakys „berniukas“ ir „mergaitė“?

Žinia apie šį mokyklos, įsikūrusios į šiaurę nuo Niujorko esančioje Vermonto valstijoje, Esekso Vestfordo mokyklų apygardoje (Essex Westford School District), žingsnį paplito ir Lietuvoje.

„Net nežinau, ką pakomentuoti…“ – brūkštelėjo viena „Facebook“ vartotoja, pasidalijusi nuoroda į tinklalapio musutv.lt tekstą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose skelbiama, esą mokykloje vaikų nebebus galima vadinti berniukais ir mergaitėmis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose skelbiama, esą mokykloje vaikų nebebus galima vadinti berniukais ir mergaitėmis

Šio antraštė skelbia: „Žinios iš JAV: berniukų nebebus galima vadinti berniukais, tai bus „asmuo, gaminantis spermą“.

Tekste pasakojama, kad minėta pradinė mokykla penktokų tėvams išsiuntė tokią žinutę: „Nuo šiol mes naudosime tokią kalbą, kalbėdami su mokiniais: vietoje berniuko sakysime „asmuo, kuris gamina spermą“, o vietoje mergaitės sakysime „asmuo, kuris gamina kiaušinėlius“.

Vartoti žodžių „berniukas“ arba „mergaitė“ esą nebebus galima.

Šio teksto apačioje pateikta nuoroda į kitos „Facebook“ vartotojos įrašą. Ji savaitgalį pasidalijo JAV televizijos „Fox News“ laidos ištrauka, kurioje kalbama apie šį mokyklos žingsnį.

Laidos vedėjas pranešė, esą „pradinės mokyklos indoktrinuoja vaikus lyčių ideologija“, pacitavo tėvams išsiųstą raštą.

Po to laidoje išklausyta buvusios Kongreso narės, kandidate praėjusiuose prezidento rinkimuose siekusios tapti Tulsi Gabbard nuomonė. Ši mokyklos sprendimą pavadino beprotyste.

„Facebook“ vartotoja pacitavo politikės žodžius: „Valstybinė pradinė mokykla ką tik paskelbė, kad nustos vartoti žodžius „berniukas“ ir „mergaitė“, o vietoj jų vartos „asmenį, kuris gamina spermą“ ir „asmenį, kuris gamina kiaušinėlius“. Tai atrodo kaip pokštas, bet tai tikra. Atmesdami objektyvios tiesos egzistavimą, jie verčia mus priimti jų kliedesius, kad ir kokie jie būtų absurdiški.“

„Google“ paieškojus informacijos pagal angliškus žodžius „vadinti berniuką asmeniu, gaminančiu spermą“, galima rasti patį raštą – juo aktyviai dalijamasi socialiniuose tinkluose.

Viena iš paviešinusiųjų raštą – tėvų teisių grupės „Parents Defending Education“ („Švietimą ginantys tėvai“) ryšių su visuomene vadovė Erika Sanzi.

Ekrano nuotr. iš defendinged.org/Penktokų tėvams išplatintas raštas, kuriame įspėjama, kad per pamokas bus vartojami ne į lytis, o į fiziologiją orientuoti terminai
Ekrano nuotr. iš defendinged.org/Penktokų tėvams išplatintas raštas, kuriame įspėjama, kad per pamokas bus vartojami ne į lytis, o į fiziologiją orientuoti terminai

Ji pridėjo komentarą: „Ką tik paskelbtos naujos Vermonto penktokų kalbos taisyklės, kuriose nėra žodžių „berniukas“ ir „mergaitė“ arba „vyras“ ir „moteris“.

Lygybės politiką jau taiko

Įkūrėjų (taip vadinami žymiausi Amerikos revoliucinės kartos valstybės veikėjai, kurių nuopelnams priskiriami nepriklausomybė nuo Didžiosios Britanijos, Nepriklausomybės deklaracijoje įtvirtintos liberalios idėjos ir respublika kaip valdymo forma) atminimo mokykla (Founders Memorial School) apie tokią iniciatyvą išties paskelbė.

Apie ją pranešė įvairios žiniasklaidos priemonės (čia, čia, čia). Tačiau mokyklos laiškas, datuojamas balandžio 20 d., buvo perskaitytas ir interpretuojamas netiksliai.

Penktokų tėvams ir globėjams adresuotame rašte direktorė Sara Jablonski informavo, kad atėjo laikas jiems pradėti gamtos mokslų / sveikatos skyrių apie žmogaus kūną, kuriame daugiausia dėmesio skiriama lytiniam brendimui ir žmogaus reprodukcinei sistemai.

123RF.com nuotr./Paaugliai
123RF.com nuotr./Paaugliai

Todėl paskutinius mokslo metų mėnesius daugiausia dėmesio bus skiriama fiziniams ir emociniams pokyčiams, kurie vyksta lytinio brendimo metu. Moksleiviai bus supažindinti su pagrindine žmogaus reprodukcinių sistemų sandara ir funkcijomis. Jie dalyvaus grupės diskusijose, taip pat turės laiko asmeniniams apmąstymams.

Siekdami suderinti mokymo programą su mokyklos lygybės politika, mokytojai šių pamokų metu vartos lyčių lygybę užtikrinančią kalbą. Kitaip tariant, susidūrę su bet kokiais skirtumais, jie stengsis vartoti kalbą, orientuotą į asmenį, o ne į lytį.

Galiausiai laiške pateikti pavyzdžiai, kaip bus kalbama su moksleiviais: „Asmuo, kuris gamina spermą, vietoje „berniukas“, „vyriškos lyties asmuo“ ir „asmuo, kuriam gimimo metu buvo priskirta vyriškoji lytis“. Asmuo, kuris gamina kiaušialąstes vietoje „mergaitė“, „moteris“ ir „asmuo, kuriam gimimo metu buvo priskirta vyriškoji lytis“.

Anot direktorės, su pakeitimais norintys susipažinti tėvai gali tai padaryti užsukę į mokyklą.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Sara Jablonski
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Sara Jablonski

Esekso Vestfordo mokyklų apygardos taryba 2021 m. birželį patvirtino naują lygybės politiką, pagal kurią mokyklos „nuo ikimokyklinio ugdymo pradžios taikys antirasistines ir LGBTQIA+ pritariančias perspektyvas sprendimams dėl mokymo programų priimti“, tuo metu pranešė laikraštis „Burlington Free-Press“.

Tokiai politikai pritarė 8 tarybos nariai, vienas prieštaravo.

Spermą gamina ir vaikai

Pastarasis mokyklos žingsnis viešumoje sulaukė didžiulio atgarsio ir nevienareikšmiškų reakcijų.

Minėtos grupės „Švietimą ginantys tėvai“ – pilietinės organizacijos, siekiančios „sugrąžinti mūsų mokyklas iš žalingas darbotvarkes propaguojančių aktyvistų“, viceprezidentė Caroline Moore suplanuotus pokyčius pasmerkė.

„Šis manipuliavimas elementaria anatomija ir fiziologija yra per tolimas žingsnis ir užuomina į tai, ką matysime visur, jei įsigaliotų siūlomi pakeitimai“, – dienraščiui „The New York Post“ sakė ji.

„Berniukas yra berniukas, o mergaitė yra mergaitė. Mes visi tai žinome, – aiškino tėvų atstovė. – Tad kodėl apsimetame, kad to nežinome?

Tai yra pagrindinis būdas atskirti žmones gimstant, o ne „priskirti“ kaip klasės projekte. Negalima nuo to išsisukti politiškai korektiškai.“

„Scanpix“ nuotr./Tėtis su naujagimiu
„Scanpix“ nuotr./Tėtis su naujagimiu

Kaip grupė „Švietimą ginantys tėvai“ teigė „Fox News Digital“, toks kalbėjimas „apie bet kurį žmogų bet kokiame kontekste yra dehumanizuojantis“.

Internete pasipylė įvairūs komentarai apie pakeitimą. Vienas „Twitter“ vartotojas taip sureagavo į mokyklos raštą: „Absurdas. Asmuo, kuris gamina spermą, pagal apibrėžimą yra vyras. Asmuo, kuris gamina kiaušinėlius, pagal apibrėžimą yra moteris. Ir lytis nėra „priskiriama“ gimstant, ji pastebima gimstant.“

Šis teiginys nėra tikslus. Tiesa, kad spermą gamina vyriškos (biologine prasme) lyties asmenys. Bet tai vyksta ne vien vyrų (suaugusių asmenų) organizmuose.

2010-aisiais atlikti tyrimai rodė, kad JAV jau 12–16 metų paaugliai patirdavo ejakuliaciją (paprastai – nevalingai naktį arba masturbuodamiesi). Kas dešimtmetį lytinio brendimo laikas paankstėja maždaug 3 mėn., bet įvairiose šalyse skiriasi.

123RF.com nuotr./Paauglys
123RF.com nuotr./Paauglys

Tai reiškia, kad paauglius taip pat galima vadinti asmenimis, gaminančiais spermą.

Išvada: nepaisant to, kad mokymo įstaigos sprendimas atsisakyti lytį nurodančių vaikų ir vyresnių žmonių apibūdinimų sukėlė pasipiktinimo bangą, netikslu teigti, kad „JAV berniukų nebebus galima vadinti berniukais“. Šis pakeitimas tėra vienos mokyklos iniciatyva ir, kaip galima suprasti iš tėvams adresuoto rašto, galios tik kelis mėnesius truksiančiose pamokose apie lytinį brendimą bei žmogaus reprodukcinę sistemą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas