Sportas gyvai

Ar tikrai visi šie už skiepus pasisakę garsūs nuomonės formuotojai dabar kovoja su „turbo vėžiu“?

Socialiniuose tinkluose platinamose žinutėse tvirtinama, neva anksčiau už vakcinaciją „itin aršiai kovojusios“ interneto žvaigždės dabar priverstos gydytis skiepų neva sukeltą „turbo vėžį“. Tačiau nei teiginiai apie žmonių sveikatos būklę, nei ši diagnozė nėra tiesa.
„TikTok“ programėlė
„TikTok“ programėlė / 123RF.com nuotr.

Įraše pateikiamas sąrašas asmenų, neva šiuo metu susiduriančių arba pralaimėjusių kovą su „turbo vėžiu“.

Nors kai kurie jų tikrai turi sveikatos problemų arba jau yra mirę, su vakcinomis šias netektis būtų sudėtinga susieti.

Unsplash nuotr./Vakcina
Unsplash nuotr./Vakcina

Pasak įrašo autorių, „Tiktok“ žvaigždė Stephanie Williams šiuo metu grumiasi su vėžiu, bet tai netiesa.

Keturių vaikų mama šiuo metu yra sunkios būklės po to, kai ją ištiko priepuolis, likus vos kelioms valandoms iki to, kai ji su šeima turėjo grįžti namo iš atostogų Ispanijoje.

Kaip praneša jos vaikai sutelktinio finansavimo platformos „Gofundme“ puslapyje, po tyrimų paaiškėjo, kad S.Williams galvoje trūko aneurizma.

Atsirinko pagal ligą

Dėl kitų sąraše atsiradusių socialinių tinklų garsenybių – tarp jų nėra nieko bendro, išskyrus onkologines diagnozes, o tai reiškia, kad įrašo autoriai tiesiog į eilę surašė krūvą sergančių žmonių.

Pavyzdžiui, vos kiek daugiau nei trisdešimties metų „Youtube“ žvaigždė Randis Gonzalezas 2022 m. balandį kreipėsi į savo žiūrovus ir atvirai papasakojo, kad prieš pusę metų jam buvo diagnozuotas 4 stadijos storosios žarnos vėžys.

Jis skyrė nemažai laiko ir pastangų, kad informuotų žmones apie šį onkologinį susirgimą, tačiau niekada nėra kalbėjęs, kad jį sukėlė vakcinos. Deja, vyras praėjusiais metais kovą pralaimėjo.

Paminėtieji „Eamonas ir Beckas“ iš tiesų yra du žmonės, o Beck yra moteris. 2021 metų gruodį ji paskelbė serganti krūties vėžiu, su kuriuo iki šiol grumiasi.

Kaip ir kita nuomonės formuotoja – Tess Christine kuri apie krūties vėžio diagnozę išgirdo 2022 metų kovą, ji nekaltina vakcinų nuo COVID-19, o skatina moteris daugiau laiko skirti savo sveikatai ir reguliariai tikrintis.

Shutterstock nuotr./Krūties vėžys
Shutterstock nuotr./Krūties vėžys

Dėkoja mokslui ir kaltina save

Nasreen Shahi dėkinga moksliniams tyrimams už tai, kad jos metastazavęs krūties vėžys gerai reagavo į gydymą, ji taip pat nekaltina vakcinų dėl ligos ir nevartoja skiepų priešininkų pastaruoju metu itin aktyviai kartojamo „turbo vėžio“ pavadinimo.

Jessica Brock papasakojo žiūrovams, kad prieš maždaug 2,5 metų jai buvo išoperuota teratoma. Vėliau operaciją teko pakartoti ir vienoje iš pašalintų teratomų buvo aptikta vėžinių ląstelių.

2022 metų liepos 1 dieną „Minecraft“ žaidimų įrašais išpopuliarėjęs youtuberis „Technoblade“ mirė būdamas 23 metų amžiaus po metus trukusios kovos su vėžiu, pranešė jo šeima.

Vienos iš išvardytų žvaigždžių– Jenny Appleford – istorija galėtų tapti paaiškinimu, dėl ko tiek daug onkologinių ligų diagnozių buvo nustatytos kiek vėliau nei įprasta.

123RF.com nuotr./Plaučiai
123RF.com nuotr./Plaučiai

J.Appleford, kaip pati pasakoja, į daktarus dėl skausmo šonkauliuose kreipėsi dar 2020 metais, tačiau dėl pernelyg didelės sveikatos sistemos apkrovos, sukeltos COVID-19 pandemijos, galutinę diagnozę moteris išgirdo tik 2021 metų kovą.

Pasakodama apie savo istoriją, J.Appleford taip pat nenaudojo jokio „turbo vėžio“ termino, o dėl vėlai diagnozuotos ligos kaltino save, nes „turėjo labiau užsispyrusiai reikalauti padaryti krūtinės MRT jau pajutusi pirmuosius simptomus“.

O štai pasakodama savo susirgimo istorija Andrea Barba išvis užsiminė pirmuosius simptomus pajutusi dar 2020 metų vasarą, taigi, tuomet, kai skiepų nuo COVID-19 dar nebuvo. Vėžys pirmą kartą gerokai iki pandemijos – 2016 m. – diagnozuotas ir socialinių tinklų veikėjai Karinai Reskei.

Klaidingos sąsajos

Kaip jau anksčiau yra pastebėjęs daugiau nei 30 metų vaikų gydytojo patirtį turintis habilituotas medicinos mokslų daktaras, profesorius Vytautas Usonis, klaidingų priežastinių ryšių galima prikurti daugybę.

„Sakykime, galima labai nesunkiai apskaičiuoti, kad 98 proc. ar net daugiau eismo įvykius patyrusių vairuotojų per parą nuo incidento valgė duonos.

Paskaičiavus koreliacijos koeficientą galima pamatyti, kad yra labai stiprus ryšys tarp duonos valgymo ir eismo įvykio. Tai galėtų būti neteisingo statistikos metodo panaudojimo pavyzdys“, – pasakojo medikas.

V.Usonis pridūrė, kad neteisingai priskyrus vieną ar kitą problemą skiepams, būna labai skaudžios pasekmės.

Plačiau skaitykite: Sovietinių skiepų poveikis: kodėl jų atsisakyta vos atgavus nepriklausomybę?

VU Medicinos fakulteto nuotr./Vytautas Usonis
VU Medicinos fakulteto nuotr./Vytautas Usonis

Skiepų priešininkų terminas

Visų pirma, nėra tokio dalyko kaip „turbo vėžys“ – tai yra sąmokslo teorijų kūrėjų ir skiepų priešininkų išgalvotas terminas.

Mitas, kad iRNR ir kitos COVID-19 vakcinos sukelia staigų vėžį, yra gana populiarus ir Lietuvoje.

Vienas šio mito pradininkų ir skleidėjų – pandemijos metu išpopuliarėjęs šeimos gydytojas Charlesas Hoffe, kuris Kanados gydytojų ir chirurgų kolegijoje nagrinėtas dėl melagingos informacijos apie COVID-19 priemones ir vakcinas skleidimo.

Britų Kolumbijos gydytojų ir chirurgų kolegija 2022 metais išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šeimos gydytojas Ch.Hoffe iš Lyttono buvo nubaustas už tai, kad „socialiniuose tinkluose ir kitose skaitmeninėse platformose skelbė pareiškimus, kurie buvo klaidinantys, neteisingi ir nukreipti prieš apie skiepus, gydymą ir viešąsias priemones, susijusias su COVID-19“.

Ch.Hoffes teigimu, COVID-19 vakcinos pažeidžia pacientų imuninę sistemą ir sukelia naujus agresyvius vėžinius susirgimus, taip pat ligos paūmėjimus tiems, kuriems liga yra remisijoje.

Terminas „turbo vėžys“ taip patiko internautams, kad netrukus išplito visame pasaulyje.

Sergant vėžiu rekomenduojama skiepytis

Kad vakcinos, ypač paremtos informacine RNR, sukelia vėžį, yra mitas. Informacine RNR paremtos vakcinos nuo COVID-19 neturi sąlyčio su DNR ir nepakeičia paskiepyto žmogaus genomo.

Paprastai kalbant, tai yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką. Vos patekusi į ląstelę ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR, tad vėžio nesukelia.

JAV nacionalinis vėžio institutas išaiškino, kad nėra įrodymų, jog bet kokios vakcinos, įskaitant vakcinas nuo COVID-19, sumažintų vėžio gydymo veiksmingumą.

Instituto mokslininkai patvirtino, kad nėra įrodymų, jog COVID-19 vakcinos sukelia vėžį, ar gali tapti jo atsinaujinimo, greitesnio progresavimo priežastimi.

Olga Kononenko / Unsplash nuotr./Onkologinis ligonis
Olga Kononenko / Unsplash nuotr./Onkologinis ligonis

15min verdiktas: melas. Nėra įrodymų, kad COVID-19 vakcinos sukelia vėžį. Taip vadinamas „turbo vėžys“ yra skiepų priešininkų išgalvotas, o ne realus medicininis terminas.

Populiarioje socialinių tinklų žinutėje tiesiog išvardyti onkologinėmis ligomis susirgę nuomonės formuotojai, jie neturi tarpusavyje nieko bendro, nėra jokių įrodymų, kad bent vieno ligą kaip nors paveikė vakcinos nuo COVID-19.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius