Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Volodymyras Zelenskis už 8 mln. eurų įsigijo nacių propagandos ministro vilą?

Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio pavardė – naujoje istorijoje apie užsienyje neva įsigytą brangų nekilnojamąjį turtą. Šį kartą prezidentas esą nusipirko nacių propagandos ministro Josepho Goebbelso vilą netoli Berlyno. Nors internete skelbiama net tariamai per ofšorinę kompaniją sumokėta suma – 8 mln. eurų ir pirkimo sutarties kopija, ši istorija tėra propagandos pramanas.
Nacių propagandos ministro Josepho Goebbelso vila
Nacių propagandos ministro Josepho Goebbelso vila / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Pirko per ofšorinę kompaniją?

Informacija apie tariamą V.Zelenskio pirkinį į viešumą išlindo per Kalėdas, kai kuriuose tinklalapiuose buvo pakartota prieš pat Naujuosius. Ji nusirito ne vien iki Rusijos, bet ir iki Afrikos.

„Keistas pirkinys: Ukrainos (prezidentas) V.Zelenskis įsigijo Josepho Goebbelso vilą“, – gruodžio 26-ąją pranešė Nigerijos tinklalapis „Independent“.

Šią žinią paskelbė ir kai kurie kiti šios šalies žiniasklaidos kanalai. Cituojamo straipsnio tinklalapyje nebėra, bet išlikusi suarchyvuota kopija.

Ekrano nuotr. iš okv-ev.de/Didelė dalis tariamos pardavimo sutarties teksto uždengta
Ekrano nuotr. iš okv-ev.de/Didelė dalis tariamos pardavimo sutarties teksto uždengta

Rašinyje pirmiausiai pristatomas Haus am Bogensee (vok. Namas prie Bogenzė) – taip vadinasi ant nedidelio ežero kranto stovinti vila, kurią Adolfas Hitleris 39-ojo gimtadienio proga padovanojo nacių propagandos ministrui Josephui Goebbelsui. Šiam dovana tapo slaptu meilės lizdeliu ir ramu prieglobsčiu, kur rašė savo liūdnai pagarsėjusią kalbą „Totalinis karas.

Po Antrojo pasaulinio karo prie ežero lankydavosi Rytų Vokietijos komunistų partijos jaunimo judėjimas. Nuo 2000 m. Berlyno valdžia esą bandė rasti pirkėją 70 kambarių kompleksui prie ežero. Manoma, kad tai vienintelis išlikęs nekilnojamasis turtas, kadaise priklausęs aukščiausio rango nacių veikėjui.

Toliau rašoma, kad „buvusi BIM (agentūros, valdančios savivaldybės nekilnojamąjį turtą) darbuotoja Sabine Mels, save vadinanti „Antifašistinio veiksmo“ („Antifaschistische Aktion“) nare, neseniai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame nušviečiama dabartinė liūdnai pagarsėjusio nekilnojamojo turto, anksčiau priklausiusio A.Hitlerio propagandos ministrui, būklė“.

Remiantis nekilnojamojo turto pirkimo sutartimi, 2023 m. spalį vilą už daugiau nei 8 mln. eurų tariamai įsigijo bendrovė „Film Heritage Inc“, susijusi su V.Zelenskiu. Ši Belize registruota kompanija, anot „Guardian“, buvo tarp kelių ofšorinių bendrovių, paminėtų V.Zelenskio turto deklaracijoje prieš pat tampant prezidentu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Volodymyro Zelenskio komanda ir žurnalistai laukia rezultatų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Volodymyro Zelenskio komanda ir žurnalistai laukia rezultatų

Toliau surašyti keli klausimai, kodėl esą toks pirkinys kelia įvairių abejonių. Pavyzdžiui, kodėl Berlyno valdžia nusprendė parduoti pastatą, nors metų metus daugelis ekspertų siūlė jį nugriauti.

Problema turėtų būti ir Vokietijos įstatymai, pagal kuriuos pardavėjas gali įpareigoti pirkėją naudoti nekilnojamąjį turtą tam tikru būdu tik 10 metų. Tuomet savininkas galėtų elgtis, kaip tinkamas, esą net paversti jį „ekstremistų susibūrimo vieta ar buvusio propagandos ministro šventove“.

„Ar šis pirkinys gali būti susijęs su neonacių pulkų atsiradimu Ukrainoje? Kodėl V.Zelenskis nusprendė už 8 mln. eurų įsigyti vilą, kuri buvo pastatyta Reicho propagandos ministrui, ir kaip konkrečiai šis pirkinys buvo finansuojamas?“ – retoriškai klausiama straipsnyje.

Galiausiai dar priminta, kad, rugsėjį paskelbtų apklausų duomenimis, 78 proc. ukrainiečių laiko V.Zelenskį atsakingu už valdžios korupciją. Taip pat – kiek paramos Ukraina gavo gynybai nuo Rusijos invazijos ir kad pastaruoju metu jos gerokai sumažėjo.

Ar Sabine Mels yra reali?

Paieškojus internete informacijos anglų kalba pagal raktinius žodžius „Zelenskis įsigijo Goebbelso vilą“, nieko patikimuose šaltiniuose, pavyzdžiui, užsienio žiniasklaidos priemonėse, apie šį pirkinį nėra (nei prezidento pavardę transkribavus į Zelensky, nei Zelenskyy).

Tačiau galima rasti panašių pranešimų įvairiuose rusiškuose tinklalapiuose (čia, čia) ir socialinių tinklų paskyrose (čia, čia). Į vokišką interneto erdvė ši informacija atkeliavo per propagandos skleidėjos Alinos Lipp kanalą „Telegram“, kurį prenumeruoja 180 tūkst. žmonių ir kuriame ne sykį skelbtos melagienos.

Taip pat skaitykite: Rado naujų Volodymyro Zelenskio „vilų“: pirko tik butą ir dar iki Rusijos puolimo

Ne ką rezultatyvesnė ir S.Mels, kuri tariamai atskleidė sandorio užkulisius, paieška. Tokiu pat vardu ir pavarde prisistato kitaip atrodanti – kitokio gymio – rusakalbė tinklaraštininkė.

S.Mels minima įvairiuose tekstuose apie tariamai įsigytą vilą. Apie neįprastą pirkinį per Kalėdas buvo pranešta ir taip pat pavadintoje paskyroje socialiniame tinkle „X“.

Čia S.Mels prisistato neonacių priešininke. Greičiausiai todėl ją taip papiktino, kad Berlynas leidžia istorinei vietai tapti galimu nauju nacių židiniu.

Panašu, kad paskyra „X“ yra fantominė – tarp beveik 6 tūkst. jos sekėjų yra ne tik vokiečių, bet ir daugybė arabakalbių internautų, žmonių iš Indijos, nors informacija čia pateikiama vokiškai. Tokios S.Mels galimai visai nėra.

Tinklalapio „t-online“ tyrimų skyriaus vadovas Larsas Wienandas dar gruodžio 30 d. po įrašu apie vilos įsigijimą uždavė kelis klausimus S.Mels, bet iki šiol negavo atsakymų.

Ekrano nuotr. iš „X“/Vokiečių žurnalisto Larso Wienando klausimai, užduoti žinią apie tariamai Volodymyro Zelenskio įsigytą vilą paskelbusiai „X“ vartotojai
Ekrano nuotr. iš „X“/Vokiečių žurnalisto Larso Wienando klausimai, užduoti žinią apie tariamai Volodymyro Zelenskio įsigytą vilą paskelbusiai „X“ vartotojai

„Ar jūs esate moteris vaizdo įraše? – teiravosi jis. – Kur iš tikrųjų gyvena vaizdo įraše matoma moteris? Kas jus užsakė? Ar žinote, kas suklastojo „pardavimo sutartį“? Kodėl pasekėjų turite beveik tik iš Azijos? Kodėl paskyroje naudojate kito asmens nuotrauką?“

Apie vilos pirkimą pasakojama ir trumpame klipe, kurį išvakarėse S.Mels paskelbė „YouTube“. 60 prenumeratorių turinčiame kanale jis jau peržiūrėtas daugiau nei 14 tūkst. karų. Analogiška informacija pasirodė ir vokiškuose tinklalapiuose (čia, čia).

Neaišku, ar S.Mels apskritai dirbo nekilnojamojo turto agentūroje. Tokia agentūra (visas jos pavadinimas – „Berliner Immobilienmanagement GmbH“) tikrai veikia, bet informacijos apie S.Mels kaip apie buvusią ar esamą BIM darbuotoją nėra.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Informaciją apie tariamą Josepho Goebbelso vilos pirkimą paskelbė buvusia nekilnojamojo turto agentūros darbuotoja Sabine Mels prisistačiusi moteris
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Informaciją apie tariamą Josepho Goebbelso vilos pirkimą paskelbė buvusia nekilnojamojo turto agentūros darbuotoja Sabine Mels prisistačiusi moteris

Tačiau galima rasti ne vieną straipsnį, kuriuose ši istorija apie paslaptingą J.Goebbelso vilos pirkimą dekonstruota kaip propagandinė legenda.

Nepaslėpė tik kainos ir pirkėjo

Panašu, kad minėtas beveik 4 min. trukmės vaizdo įrašas iš „YouTube“ buvo pirminis šios melagingos informacijos šaltinis. Jame kalbanti mergina (tariamoji S.Mels) filmuojasi vilkėdama baltus marškinėlius su politinio judėjimo „Antifa“ ženklu. Šis simbolis pavaizduotas ir viršutiniame dešiniajame ekrano kampe.

Taip pat skaitykite: Olandų populistai užsipuolė V.Zelenskį: apkaltino neteisėtu praturtėjimu

Mergina prisistato buvusia BIM darbuotoja, bet nei apskritai internete, nei šiame filmuke nėra jos ankstesnio darbo agentūroje patvirtinimo. Ir ne vien dėl to galima suabejoti skelbiamos informacijos patikimumu, nors įrašas pateikiamas kaip žurnalistinis tyrimas.

S.Mels kanale, kuris sukurtas 2022 m. rugpjūčio 6 d., paskelbti vos trys įrašai, visi – tą pačią gruodžio 24-ąją, visuose pasakojama apie antifašistinį judėjimą.

Jau po kelių sekundžių aptariamame įraše pademonstruojama sutartis dėl J.Goebbelso vilos pardavimo V.Zelenskiui. Teigiama, kad objekto pardavėjas yra Berlyno žemė per savo įmonę BIM. Tinklalapio „t-online“ teigimu, atidžiau pažiūrėjus tampa akivaizdu, kad tai tėra klastotė. Dokumente daug informacijos tiesiog užbraukta juodai, užtat pirkimo kaina – 8,12 mln. eurų – aiškiai matoma.

Sprendžiant iš šio „dokumento“, vilą pirkėjo, kurio duomenys paslėpti, vardu įsigijo kompanija „Film Heritage Inc.“ Ji 2016 m. vasario 2 d. buvo įregistruota Belizo verslo registre numeriu 000001989.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Skelbiama, neva Volodymyras Zelenskis per savo įkurtą ofšorinę kompaniją Josepho Goebbelso vilą įsigijo už 8,1 mln. eurų (suma apibraukta raudonai)
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Skelbiama, neva Volodymyras Zelenskis per savo įkurtą ofšorinę kompaniją Josepho Goebbelso vilą įsigijo už 8,1 mln. eurų (suma apibraukta raudonai)

OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project – Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos pranešimų projekto) duomenimis, šią kompaniją įkūrė V.Zelenskis. Iki karjeros politikoje buvęs aktoriumi ir komiku, jis „Film Heritage Inc.“ įkūrė kartu su partneriais iš kino industrijos. Bendrovė buvo minima dokumentuose, kurie skaidrumo tikslais buvo pateikti V.Zelenskiui kandidatuojant į prezidentus.

Nuo 2019 m. bendrovė priklauso jo žmonai Olenai Zelenskai, buvo patikrinta Antikorupcijos agentūros ir jokių pažeidimų nenustatyta.

Tariama vilos pirkimo-pardavimo sutartis buvo sudaryta 2023 m. spalio 11 d. pas notarą. Kaip tik ši detalė gali padėti įrodyti, kad istorija yra sufabrikuota.

Notarė sutarčiai patvirtinti – per sena

„Sutarties“ pradžioje nurodyta, kad ją patvirtino advokatė – notarė dr. Friederike Schulenburg. Tinklalapis „t-online“ susisiekė su F.Schulenburg – į devintą dešimtį įžengusia senjore.

Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ji tapo žinoma visame pasaulyje kaip Wolfgango Vogelio, buvusio Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR) derybininko dėl politinių kalinių paleidimo ir agentų apsikeitimo organizatoriaus, advokatė.

Griuvus Berlyno sienai, W.Vogelis buvo trumpam suimtas apkaltinus VDR piliečių, norinčių išvykti iš šalies, „nusikalstamu šantažu“. Netrukus jis vėl buvo suimtas dėl ryšių su Rytų Vokietijos valstybės saugumo tarnyba „Stasi“. Vyras prisipažino laikinai neoficialiai dirbęs šiam KGB atitikmeniui, bet galiausiai buvo teisiamas dėl minėto šantažo ir 1998 m. buvo išteisintas.

Kaip tik šioje byloje jį gynė F.Schulenburg, pastarąjį rudenį tariamai patvirtinusi nacių veikėjo vilos pardavimą V.Zelenskiui.

Anot „t-online“, teisininkės amžius yra geriausias įrodymas, kad sutartis tėra klastotė. Pagal federalinius nuostatus, notarai nustoja dirbti sulaukę 70 metų. Teisininkė tebedirba advokatų kontoroje, tačiau patikino: „Daugiau nei dešimt metų negaliu dirbti notare ir spalį tikrai nepatvirtinau jokio pardavimo“.

F.Schulenburg peržvelgė „t-online“ parodytą „sutartį“ ir įvertino ją kaip „sudarytą gana gremėzdiškai“. Pavyzdžiui, pirmo puslapio viršuje esanti antraštė „Pirkimo sutartis“ neegzistuoja.

Kai kurios detalės ant tariamos sutarties neturi prasmės, tačiau trūksta antspaudo, parašo, užrašo „patvirtinta kopija“. Teksto suskirstymas ir rašto dizainas apskritai taip pat neatitinka standartų. Dar daugiau – nedera nekilnojamojo turto objektas ir nurodytas eilės numeris registre.

VIDEO: Nacių propagandos ministro Josepho Goebbelso vila

Abejonių kelia ir pats „YouTube“ paskelbtas įrašas. Nors moteris jame vokiškai kalba laisvai, „t-online“ teigimu, girdėti neatpažįstamas akcentas. Pavyzdžiui, nacių veikėjo pavardę ji taria ne „Göbbels“, o „Göhbels“.

Vilos nesiruošia parduoti

Bogenzė vila, kadaise priklausiusi J.Goebbelsui, yra istoriškai reikšmingas pastatas su sudėtinga istorija. Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui ir žlugus nacionalsocializmui, ji buvo naudojama įvairiems tikslams. Ten vyko jaunųjų marksistų-leninistų mokymai, po Vokietijos susijungimo veikė viešbutis. Šiandien vila stovi tuščia, o jos naudojimas ateityje yra diskusijų ir planavimo objektas.

Reaguodamos į melagieną apie tariamą vilos pardavimą V.Zelenskiui, anot Vokietijos faktų tikrinimo tinklalapio „Mimikama“, vietos valdžia paneigė tokius pranešimus. Jos atstovai pabrėžė, kad toks pardavimas buvo ne tik nerealus, bet ir nesuderinamas su dabartiniais ketinimais.

Ši istorija yra didesnės propagandos kampanijos dalis – kad V.Zelenskis ar jo artimieji įvairiose pasaulio vietose įsigijo brangaus nekilnojamojo turto, skelbiama nuolat. Pavyzdžiui, buvo aiškinama (čia, čia, čia, čia), kad jis turi prabangią vilą Floridoje.

Taip pat skaitykite: Apsiskaičiavo: Volodymyro Zelenskio mėnesio pajamos nesiekia 11 mln. dolerių

Neseniai pranešta, neva prezidento uošvė už 5 mln. dolerių įsigijo vilą Egipte gražioje vietoje prie Raudonosios jūros. Ši informacija taip pat klaidinga.

Taip norima pakirsti pasitikėjimą juo ir sumenkinti Vakarų paramą užpultai Ukrainai – ir politinę, ir ypač finansinę bei karinę. Mat taip kuriamas korumpuoto politiko įvaizdis – neva V.Zelenskis prabangius būstus perka už gaunamą paramą.

„IMAGO“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„IMAGO“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

J.Goebbelso vilos epizodas šiaip paveikslui suteikia naujų spalvų: prezidentas tariamai įsigijo Trečiojo Reicho veikėjo namą, o Rusija nuo pat karo pradžios kartoja, esą Ukrainos vadovybėje kaip tik pilna nacių.

Taip pat skaitykite: Internautai tariasi atskleidę slaptą planą apie Volodymyro Zelenskio perkėlimą į JAV

Kai Ukrainos vadovas neseniai ieškojo paramos Jungtinėse Valstijose, pasirodė suklastota natūralizacijos paraiška su nuotraukomis, kuriose užfiksuotas turtas, neva įsigytas Zelenskių už 20 mln. dolerių.

15min verdiktas: melas. Istorija apie tariamą J.Goebbelso vilos įsigijimą yra tyčinė dezinformacija, siekiant pakirsti pasitikėjimą V.Zelenskiu ir sustiprinti Rusijos propagandą apie karą prieš „nacius“ Ukrainoje. Ją patvirtinančių įrodymų nėra. Vaizdo įraše rodoma akivaizdžiai suklastota „pardavimo sutartis“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas