Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vėl aiškina, esą Volodymyro Zelenskio ranką spaudusių politikų laukia liūdna ateitis

Internautai toliau pildo sąrašą žmonių, kuriems ranką spaudė Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis ir kuriems tariamai dėl to nesusiklostė karjera ar net buvo atimta gyvybė. Tai tėra sąmokslo teorija – prezidentas taip elgiasi ne pasirinktinai, jis dažnai susitinka su kitų šalių atstovais, tad natūralu, kad ir sveikinasi. Kitų gyvenimo pokyčių interpretacijos taip pat klaidingos – vieni pareigų neteko neišvengiamai, dėl galiojančių taisyklių, kiti net buvo paaukštinti.
Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų bendro pareiškimo pasirašymas
Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų bendro pareiškimo pasirašymas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Koliažų – visa kolekcija

Liepos pabaigoje viena „Facebook“ vartotoja paskelbė 19 nuotraukų, kuriose matyti su įvairiais asmenimis besisveikinantis ar su jais bendraujantis V.Zelenskis, koliažą.

„Ką toliau sveikins?....... laukiam….“ – greta retoriškai paklausė ji.

Ką internautė turėjo omeny, galima suprasti iš kito „Facebook“ vartotojo įrašo. Jis keliomis dienomis anksčiau pasidalijo viena iš šio koliažo nuotraukų, kurioje užfiksuotas V.Zelenskio ir JAV vadovo Joe Bideno susitikimas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Teiginys, kad pasisveikinimas su Volodymyru Zelenskiu pakeičia svarbių politikų karjerą, yra mitas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Teiginys, kad pasisveikinimas su Volodymyru Zelenskiu pakeičia svarbių politikų karjerą, yra mitas

Virš šio kadro vyras pakomentavo: „Dabar jau oficialiai: prisukamas senelis Džo Bidonas (taip užgauliai vadinamas J.Bidenas – red. past.) pasitraukė iš JAV prezidento rinkimų lenktynių.

V.Zelenskio prakeiksmas veikia – visi, kas spaudžia ranką ukrofiureriui, išnyksta.“

Internautas tokiu pat užgauliu tonu dar priminė, kad Ukrainos lyderiui ranką yra spaudęs ir ne vienas Lietuvos politikas, tad esą jiems reikėtų ruošti nemaloniems pokyčiams.

Atvirkštinė vaizdo paieška rodo, kad tas pats ar mažesni koliažai iš kai kurių tų pačių nuotraukų plinta jau kurį laiką. Jais dalijamasi socialiniuose tinkluose (čia, čia, čia, čia, čia, čia), iliustruojami rusų propagandinių tinklalapių pranešimai.

Nuotraukas lydi panašūs užgaulūs ar bent pašaipūs komentarai, minima „V.Zelenskio rankos paspaudimo galia“, jis vadinamas „karjeros pabaigos paspaudimu“, kalbama apie „V.Zelenskio prakeiksmą“.

Šios interpretacijos nėra teisingos. Nuotraukose užfiksuoti Ukrainos vadovo susitikimai su aukštais kitų šalių pareigūnais. Natūralu, kad jiems reikėjo kažkaip pasisveikinti, o Vakaruose įprastas būdas tai padaryti yra paspausti ranką (beje, koliaže matyti ir kaip V.Zelenskis susiliečia alkūnėmis – taip buvo daroma per COVID-19 pandemiją).

Be to, kai kuriuose kadruose Ukrainos lyderis tiesiog kalbasi su kitais asmenimis ar pozuoja greta. Neaišku, ar jie spaudė ranką vienas kitam, tad rankos paspaudimo magija kažin ar egzistuoja.

Nulėmė net Joe Bideno sprendimą?

Nuotraukos yra iš įvairių laikotarpių. Vienose V.Zelenskis vilki kostiumą, kitose – militaristinio stiliaus drabužius, į kuriuos oficialią aprangą iškeitė nuo 2022 m. vasario. Matyti kadras iš pandemijos piko. Tariamai dėl prakeiksmo pareigų netekusius žmones dengia raudoni, bet nevienodi kryžiukai, tad panašu, kad koliažas yra nuolat pildomas ir gal net skirtingų žmonių.

Greičiausiai paskutinis pridėtas viršutinėje ir didžiausioje nuotraukoje matomas J.Bidenas. Jis ranką V.Zelenskiui taip spaudė 2023 m. rugsėjo 21 d., pastarajam lankantis Baltuosiuose Rūmuose. Kadro autorius – „Getty Images“ fotografas Drew Angerer. Šią nuotrauką galima rasti agentūros tinklalapyje, ja iliustruoti straipsniai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis

J.Bidenas liepą paskelbė, kad traukiasi iš prezidento rinkimų ir nebesieks likti poste. Tai nebuvo netikėtas sprendimas. Jau per ankstesnius rinkimus politikas buvo garbaus amžiaus. Pastarojo meto apklausų duomenimis, dauguma amerikiečių mano, jog 81-erių prezidentas yra per senas ir per prastos sveikatos toliau vadovauti šaliai.

Internete jau seniai šaipomasi iš J.Bideno klaidų kalbant ir suklupimų, net platinama sąmokslo teorija, neva jis yra miręs ar tiesiog buvo pakeistas antrininku.

Taip pat skaitykite: Vėl šaiposi iš J.Bideno: veidas – pagalbos sergantiesiems demencija reklamoje

Taip pat skaitykite: Prezidentas, popiežius ir sportas: ar J.Bidenas pavadino Prancišių beisbolininku?

Taip pat skaitykite: „Atakavo smėlio maišas!“ – tai buvo J.Bideno suklupimo priežastis, ne amžius

Taip pat skaitykite: Vizitas Varšuvoje prasidėjo skaudžiai, bet nukentėjo ne J.Bidenas

Tad sprendimą nedalyvauti rinkimuose galima nesunkiai paaiškinti be jokios mistikos. J.Bidenas paskelbė, kad tai „geriausiai atitinka partijos ir šalies interesus“.

„Man buvo didžiausia gyvenimo garbė eiti jūsų prezidento pareigas. Ir nors ketinau siekti perrinkimo, manau, kad geriausiai mano partijos ir šalies interesus atitinka mano atsitraukimas ir susitelkimas tik į prezidento pareigų vykdymą likusį kadencijos laiką“, – savo paskyroje „X“ parašė jis.

Ne pasisveikinimas, o pralaimėjimas rinkimuose

Toliau koliaže – buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas, kuris atsistatydino liepos pradžioje, poste išbuvęs tik 20 mėnesių. Tai irgi galima paaiškinti politinėmis taisyklėmis.

Politiko vadovaujama konservatorių partija nesėkmingai pasirodė parlamento rinkimuose, nors jis pats buvo išrinktas. Stiprią daugumą užsitikrino Leiboristų partija, tad pagal tradiciją pastarosios lyderis Keiras Sturmeris tapo premjeru.

R.Sunakas pripažino pralaimėjimą leiboristams, prisiėmė už tai atsakomybę ir paskelbė paliekantis Konservatorių partijos vadovo postą.

Nuotr. iš Rishi Sunako „Twitter“/Rishi Sunakas sveikina atvykusį Volodymyrą Zelenskį
Nuotr. iš Rishi Sunako „Twitter“/Rishi Sunakas sveikina atvykusį Volodymyrą Zelenskį

Greta – buvusio Ukrainos kariuomenės vado Valerijaus Zalužno nuotrauka. Kadangi ir jis, ir V.Zelenskis nuo pat 2022 m. vasario buvo svarbios figūros kare, reikia manyti, kad abu ir dažnai susitikdavo, ir spausdavo vienas kitam ranką.

Netrukus po jo atleidimo praėjusią žiemą internautai taip pat atkreipė dėmesį į tariamą prakeiksmą, tačiau pasikeitimą kariuomenės vadovybėje taip pat lėmė objektyvios priežastys.

Ukrainos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas pareigų neteko vasario pradžioje. V.Zalužną jose pakeitė sausumos pajėgų vadas pulkininkas generolas Oleksandras Syrskis.

„Nuoširdžiai diskutavome apie tai, ką reikia keisti kariuomenėje. Neatidėliotini pokyčiai. Pasiūliau generolui V.Zalužnui ir toliau būti Ukrainos valstybės komandos dalimi. Būčiau dėkingas už jo sutikimą“, – tuomet teigė V.Zelenskis, padėkojęs jam už dvejus gynybos metus.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas
Nuotr. iš asmeninio albumo/Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas

Beje, gegužės pradžioje V.Zelenskis pasirašė dekretaą, kuriuo V.Zalužnas visai atleidžiamas iš karinės tarnybos. Kitu dekretu jis buvo iškart paskirtas ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje. Taigi atėmus vienas pareigas buvusiam kariuomenės vadui buvo skirtos kitos.

Ekspremjerės karjera – irgi dėl „prakeiksmo“?

Antroje nuo apačios eilėje pirmoje nuotraukoje V.Zelenskis matyti su buvusia Estijos premjere Kaja Kallas. Jie buvo nufotografuoti 2021 m. gegužės 19 d. per jos oficialų vizitą į Kyjivą.

Birželio pabaigoje politikė buvo pasiūlyta į Europos Sąjungos aukštojo įgaliotinio užsienio reikalams ir saugumo politikai. Kartu ji taps Europos Komisijos (EK) vicepirmininke. ES vadovai sutarė paskirti K.Kallas bloko diplomatijos vadove. Taigi, net jei kažkoks prakeiksmas tikrai egzistuoja, šiuo atveju jis neveikė – politikė pakilo karjeros laiptais.

Gretimoje nuotraukoje V.Zelenskis užfiksuotas bendraujantis su ankstesniu EK vadovu Jeanu Claude’u Junckeriu. Liuksemburgo politikas šias pareigas ėjo 2014–2019 m. ir pasitraukė tiesiog pasibaigus kadencijai, kaip numato EK formavimo tvarka.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Teiginys, kad pasisveikinimas su Volodymyru Zelenskiu pakeičia svarbių politikų karjerą, yra mitas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Teiginys, kad pasisveikinimas su Volodymyru Zelenskiu pakeičia svarbių politikų karjerą, yra mitas

Apačioje – susitikimas su buvusiu Bulgarijos vyriausybės vadovu Kirilu Petkovu. Jis su V.Zelenskiu buvo nufotografuotas per vizitą Kyjive 2022 m. balandį. Po to premjeras pareigas ėjo lygiai du mėnesius – birželio 22 d. jo vyriausybė pralaimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo.

Oponentams kliuvo tai, kad K.Petkovas siekė kovoti su šalyje klestinčia korupcija ir užimti itin tvirtą poziciją dėl Rusijos. Jis buvo atėjęs į valdžią tik prieš šešis mėnesius ir užbaigė audringus trejų visuotinių rinkimų metus, suformuodamas silpną keturių partijų koaliciją.

Kai kurių kitų asmenų, matomų nuotraukose, likimus portalas 15min aprašė šių metų pradžioje, kai buvo dalijamasi panašiu koliažu.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai aukšti politikai atsistatydina ir miršta dėl susitikimų su V.Zelenskiu?

15min verdiktas: melas. Teiginys, kad nuotraukose užfiksuotų politikų atsistatydinimai iš postų, kitokie karjeros pokyčiai ar net mirtis kažkaip susiję su rankos paspaudimu V.Zelenskiu, yra absurdiškas. Būdamas prezidentu, jis dažnai susitinka su kitų šalių atstovais, taigi ir sveikinasi su jais. Kitų valstybių pareigūnų karjerą (ir ne vien postų netikimus, bet ir kopimą aukštyn) nulėmė ne šie susitikimai, bet įvairios aplinkybės, taisyklės ir pan.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?