Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar ukrainiečiai tikrai kėsinosi nužudyti V.Orbaną: internautai tariasi radę tai patvirtinantį įrašą

Internete pasirodė melaginga žinia apie tariamą ukrainiečių sąmokslą nužudyti Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną. Žinomu portalu apsimetęs tinklalapis apgavo kai kuriuos internautus, tačiau publikacija galiausiai dingo iš interneto.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas / „AFP“/„Scanpix“

Rėmėsi tariamo pokalbio įrašu

Vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo informacija apie tariamą Ukrainos sąmokslą.

„Ukrainiečiai planavo nužudyti V.Orbaną prieš jo skrydį į Maskvą – perimtas pokalbis.

Vengrijos saugumo tarnybos užkirto kelią pasikėsinimui į V.Orbano gyvybę. Apie tai praneša vietos žiniasklaida. Ukrainiečiai planavo nužudyti Vengrijos ministrą pirmininką prieš jo skrydį į Maskvą liepos 4 d. Jo automobilis turėjo būti susprogdintas pakeliui į oro uostą.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Portalas „Demokrata“ skelbia perimto dviejų ukrainietiškai kalbančių asmenų pokalbio, kuriame aptariamas teroristinis išpuolis, įrašą.

Vengrijos spaudos duomenimis, tikėtinas nusikaltimo vykdytojas yra ukrainietis pabėgėlis iš Ternopolio, nuo 2022 m. gyvenantis Vengrijoje. Už planų nužudyti V.Orbaną gali slypėti Ukrainos žvalgyba“, – tvirtino „Facebook“ vartotojas.

Vizitas Kyjive ir Maskvoje

V.Orbanas liepos 2 d., vos prasidėjus Vengrijos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai, Kyjive susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Tai buvo pirmas jo vizitas Ukrainoje nuo plataus masto karo šioje šalyje pradžios.

„Reuters“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis

Per pokalbį V.Orbanas ragino siekti greitų paliaubų.

„Paprašiau prezidento apsvarstyti, ar greitas ugnies nutraukimas galėtų paspartinti taikos derybas“, – spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir V.Zelenskis, sakė svečias. Vengrijos premjeras pridūrė, kad jo regimos paliaubos būtų terminuotos.

Vos po kelių dienų – liepos 5-ąją – V.Orbanas išskubėjo į Maskvą. Jis buvo pirmas ES šalies vadovas, apsilankęs Rusijos sostinėje nuo 2022 m. balandžio.

Vengrijos premjeras paskelbė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptaręs būdus, kaip užbaigti karą Ukrainoje.

V. Orbanas ir V. Putinas / Valeriy Sharifulin / AP
V. Orbanas ir V. Putinas / Valeriy Sharifulin / AP

Šis vizitas sulaukė nemažai kritikos iš ES lyderių. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen supeikė sprendimą keliauti į Maskvą, sakydama, kad nuolaidžiavimas nesustabdys V.Putino.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija taip pat išreiškė nepasitenkinimą: „Sprendimą vykti į šią kelionę Vengrijos pusė priėmė be pritarimo ar derinimo su Ukraina. Primename, kad principas „Jokių susitarimų dėl Ukrainos be Ukrainos“ mūsų šaliai lieka neliečiamas, ir raginame visas valstybes griežtai jo laikytis.“

Apsimetė naujienų portalu

Šis straipsnis pasirodė Vengrijos naujienų portalą Demokrata.hu imituojančiame puslapyje Demokrata.net, tačiau šiuo metu jis jau nepasiekiamas.

Sekant šią nuorodą, vis dar galima matyti publikacijos interneto adresą, kuriame išlikęs ir ištrintos melagienos pavadinimas. Internete galima rasti ir teksto ekrano nuotraukas.

Netikro straipsnio nuotrauka iš Demokrata.net/Ekrano nuotrauka iš „Telegram“
Netikro straipsnio nuotrauka iš Demokrata.net/Ekrano nuotrauka iš „Telegram“

„Straipsnyje“ buvo skelbiama, kad vietos specialiosios tarnybos užkirto kelią pasikėsinimui į V.Orbano gyvybę.

Kaip „įrodymas“ buvo pateiktas garso įrašas, kuris pirmiausia pasirodė anoniminiame „YouTube“ kanale, tačiau greitai buvo pašalintas ir iš ten. Jame neva girdimas ukrainietis iš Ternopolio, kuris, kaip įtariama, vadovaujant Ukrainos specialiosioms tarnyboms rengė pasikėsinimą į V.Orbano gyvybę.

Ši naujiena yra melaginga. Rasti panašios naujienos apie ukrainiečių pasikėsinimą į V.Orbano gyvybę nepavyko. Apie tai nepranešė ir kiti vietos bei užsienio portalai.

15min verdiktas: melas. Naujiena apie pasikėsinimą į V.Orbano gyvybę pasirodė dabar jau neegzistuojančiame puslapyje, kuris buvo žinomo vengrų portalo „Magyar Demokrata“ imitacija. Jame pateikiamas garso įrašas taip pat buvo ištrintas. Tokios naujienos neskelbė jokie vietos ir užsienio portalai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus