Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar ukrainiečių menininkas tikrai nusipjovė sveiką koją, kad surinktų aukų kariuomenei?

Rusijos propagandininkai itin aktyviai dalijasi pasakojimu, kaip į Lenkiją persikėlęs ukrainiečių menininkas Nikita Kušniras savo noru amputavo sveiką koją. Taip jis nusprendė išreikšti solidarumą su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariais, kurie per karą neteko galūnių, ir surinkti aukų jų reabilitacijos išlaidoms.
Senjorai mieste
Neįgalumas. Asociatyvinė nuotr. / Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr.

Pranešama, kad tokiu būdu menininkas tikėjosi surinkti 1 mln. eurų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, tačiau jam pavyko gauti tik 3 tūkst. eurų gydymui ir kompensacijai už neįgalumą.

Šį tariamą incidentą plačiai nušvietė Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida, pavyzdžiui, naujienų portalas mk.ru.

Taip pat socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, imituojantis garsios televizijos „Euronews“ socialinių tinklų siužetą.

Jame teigiama, kad ukrainiečių menininkas N.Kušniras tapo pirmuoju žmogumi Lenkijoje, kuriam savanoriškai atlikta amputacija.

Itin retas sutrikimas

Esą tai buvo padaryta todėl, kad menininkas kenčia nuo kūno vientisumo suvokimo sutrikimo, dar žinomas kaip kūno vientisumo disforija (angl. Body integrity identity disorder).

Tai psichikos sutrikimas, kai fiziškai sveiki žmonės jaučia nenumaldomą norą tapti neįgaliaisiais.

Vaizdo įraše teigiama, kad dėl šios ligos N.Kušniras sugebėjo gauti leidimą atlikti sveikos galūnės amputaciją.

Psichologai ir gydytojai šį reiškinį aiškina gana skirtingai, tačiau sėkmingo psichoterapinio ar farmacinio gydymo nėra.

Neurologinių tyrimų rezultatai rodo, kad BIID yra smegenų sutrikimas, sukeliantis kūno vientisumo disforiją.

Tai yra itin reta ir kol kas menkai pažinta patologija – pirmasis sisteminis tyrimas paskelbtas 2005 m. Sutrikimas buvo įtrauktas tik į 11-ąją Tarptautinės ligų klasifikacijos (TLK-11) versiją, įsigaliojusią 2022 m.

Lenkijoje žinių nėra

Savanoriškos sveikų galūnių amputacijos visame pasaulyje – itin retos operacijos.

Net esant indikacijoms dėl komplikacijų amputuoti galūnę, Lenkijoje tai yra pats radikaliausias gydymo būdas, kuris teoriškai taikomas tada, kai nebėra kitos alternatyvos ir kyla pavojus paciento gyvybei.

Lenkijos įstatymai kol kas nenumato sveikų galūnių amputavimo paciento pageidavimu, tad prieš atliekant operaciją asmuo turėtų gauti teismo leidimą, o toks įvykis būtų plačiai nušviestas žiniasklaidos.

Tačiau to nebuvo – Lenkijoje žinios apie tariamą menininką buvo platinamos tik prorusiškose alternatyvių naujienų svetainėse.

Vienintelis lenkų kalba leidžiamas leidinys, kuris pranešė apie tariamą N.Kušniro poelgį, buvo prorusiška interneto svetainė News-pravda.com. Joje žinia buvo paskelbta su nuoroda į rusų kalba transliuojamą „Telegram“ kanalą „Neinsider“.

Suklastotas siužetas

Išnagrinėjus „Euronews“ socialinių tinklų paskyras, tampa aišku, kad video siužetas apie tariamai koją nusipjovusį ukrainietį yra suklastotas.

Čia nėra nė vieno vaizdo įrašo apie Ukrainos menininko surengtą akciją.

Reiktų atkreipti dėmesį ir į tai, kad išplatintas vaizdo įrašas neatitinka „Euronews“ grafinio identiteto taisyklių sąvade (angl. brandbook) nurodytų taisyklių – naudojamas ne tas šriftas, nėra grafinių elementų, kurie yra privaloma šio transliuotojo įrašų dalis socialinėje medijoje.

Be to, patys subtitrai tikruose „Euronews“ siužetuose yra skirtingo dizaino – šriftas, kurį matome įraše apie ukrainiečių menininką, yra naudojamas antraštėms, o ne subtitrams.

Be to, 15min nepavyko atrasti jokių socialinių tinklų tinklų paskyrų, interneto svetainės ar pinigų rinkimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms įrašų, kuriuos būtų sukūręs ukrainiečių menininkas N.Kušniras.

Pasikartojantys absurdiški melai

Tai – ne pirmas kartas, kuomet bandoma imituoti įvairių transliuotojų naujienų įrašus.

Plačiau skaitykite: Kai kurie rusai vis dar tiki, kad J.Prigožinas – gyvas ir netrukus pasirodys

Šių metų kovą internete pasirodė vaizdo įrašas su BBC ir „Bellingcat“ logotipais, kuriame žinomas tiriamosios žurnalistikos ekspertas Christo Grozevas neva teigė, kad buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas gavo 53 mln. dolerių už atsisakymą dalyvauti politinėje kovoje Ukrainoje.

Telegram/Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas
Telegram/Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas

15min verdiktas: melas. Menininko, nusipjovusio sveiką koją, kad surinktų pinigų Ukrainos kariams, nebuvo. Siužetas ir žinia suklastoti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas