Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar už kovą su Rusija Europos Sąjunga tikrai skolinga Ukrainai narystę?

Šiuo metu Ukraina gina europietiškas vertybes ir saugumą nuo begėdiškos Rusijos invazijos – kokius įsipareigojimus mainais turėtų prisiimti Europos Sąjunga ir NATO?
Severodoneckas
Sjeverodoneckas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Moraliniu požiūriu atsakymas turbūt akivaizdus – Europos ir Amerikos vyriausybės žada toliau palaikyti Kyjivą ir negaili Ukrainai nei pinigų, nei ginklų. Tačiau praktinius atsakymus rasti sudėtinga. Be to, nuomonės Europoje išsiskiria.

Priešingai nei tikėtasi, ES suteikė didelę karinę pagalbą Ukrainai ir įvedė nepaprastai griežtas sankcijas Rusijai. Suveikta greitai ir ryžtingai.

Tačiau dabar blokas susiduria su sudėtingesne problema: kaip susieti tokias pažeidžiamas šalis, kaip Ukraina, Moldova ir Sakartvelas, su Europa taip, kad tai padėtų joms, bet nesukeltų papildomos rizikos saugumui?

Šis klausimas tikrai kabėjo virš pirmadienį prasidėjusio ES lyderių susitikimo, o jį dar labiau paaštrino Ukrainos reikalavimas paspartinti derybas dėl šalies prisijungimo prie bloko, nors sprendimas galbūt nebus priimtas iki kito viršūnių susitikimo birželio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas