Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar yra kas nors bendro tarp Billo Gateso, uodų fermos ir kažką purškiančio sraigtasparnio?

Internautai prisiminė seną pasakojimą apie milijardieriaus Billo Gateso uodų fermas. Šį kartą istoriją susiejo su vaizdo įrašu, kuriame matomas kažką į orą purškiantis sraigtasparnis.
Billas Gatesas ir Paula Hurd
Billas Gatesas ir Paula Hurd / Vida Press nuotr.

Iš vieno įrašo – daug išvadų

„Amerikos socialiniai tinklai pilni panašių vaizdo įrašų, kuriuose (pagal autorių aprašymą) iš malūnsparnių metami uodai.

Akivaizdu, kad tai tie patys modifikuoti B.Gateso uodai.

Nenuostabu, kad PSO (Pasaulio sveikatos organizacija – red. past.) perspėjo apie uodų platinamą dengės karštligę“, – savo išvadas pateikė vienas „Facebook“ vartotojas.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Mirtino viruso protrūkis

Beveik dešimtyje Masačusetso valstijos (JAV) apygardų paskelbtas pavojus dėl Rytų arklių encefalito (angl. eastern equine encephalitis, EEE) – reto, tačiau mirtino viruso, kurį perneša uodai. Kai kurie internautai paskubėjo vaizdo įrašą susieti ir su šiuo protrūkiu.

Rugpjūčio 16 d. Masačusetso Visuomenės sveikatos departamentas paskelbė apie pirmą šiais metais EEE atvejį, kuriuo užsikrėtė 80 metų vyras Vusterio apygardoje. Pasak departamento, valstijoje šis virusas pirmą kartą užfiksuotas 1938 m. Nuo to laiko užregistruota 115 ligos atvejų.

Paprastai ligos protrūkiai valstijoje pasitaiko kas 10-20 metų. Per pastarąjį protrūkį 2019-2020 m. buvo užregistruota 17 ligos atvejų ir septyni mirties atvejai.

Sveikatos departamentas rugpjūčio 27 d. paskelbė, kad 10 bendruomenių kyla didelė arba kritinė viruso rizika ir dėl to pradėjo uodų purškimo programą.

Pasak departamento, buvo pasitelkti du metodai – purškimas iš oro ir antžeminis purškimas sunkvežimiais. Purškimas prasideda anksti vakare ir tęsiasi iki kitos dienos 4.30 val. ryto.

Kovos su uodais specialistai purškia pesticidus, patvirtintus šiam tikslui, itin mažo tūrio (ULV) purkštuvu. ULV purkštuvai paskleidžia labai smulkius aerozolio lašelius, kurie lieka tam tikrame aukštyje ir pražudo suaugusius uodus.

Masačusetso visuomenės sveikatos departamento atstovas naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad valstijoje nebuvo jokio uodų paleidimo.

Senas vaizdo įrašas

Vaizdo įrašą, kuriame matomas kažką purškiantis sraigtasparnis, internete pasirodė dar 2023 m. rugpjūčio 28 d. Juo pasidalijo vienas „TikTok“ vartotojas.

Aprašyme nurodyta, jog filmuota Majamyje, netoli Vakarų mažosios upės. Šią vietovę galima rasti ir „Google“ žemėlapyje. Ir pastarajame, ir vaizdo įraše matyti tas pats mėlynas namukas su raudonu stogu ir baltomis garažo durimis.

B.Gateso uodų fermos?

Apie tariamas filantropo B.Gateso uodų veisyklas 15min rašė ir anksčiau. Kalbėdami apie jas, internautai paprastai mini biotechnologijų bendrovės „Oxitec“ uodų modifikavimo projektą.

Uodai pernešantys zikos virusą
Uodai pernešantys zikos virusą

Billo ir Melindos Gatesų fondas yra skyręs finansavimą šiam projektui, kuris vykdo ligų kontrolės iniciatyvas Floridos valstijoje. Bet pačiam milijardieriui nei bendrovė, nei jos uodų veisyklos nepriklauso.

Įmonė „Oxitec“ Jungtinėse Valstijose vykdo mokslinius darbus – modifikuoja uodų patinus. Pasitelkus juos kovojama su tokiomis vabzdžių platinamomis ligomis ir užkratais, kaip dengės karštinė bei Zikos virusas.

Siekiama, kad modifikuoti uodai poruotųsi su uodų patelėmis ir perduotų joms genetinį baltymo pokytį, dėl kurio patelės palikuonys negalėtų išgyventi – taip būtų mažinama ligas platinančių vabzdžių populiacija.

„Oxitec“ atstovas spaudai naujienų agentūrai AP paaiškino, kad bendrovė nepaleidžia šių vabzdžių į aplinką, naudodami sraigtasparnius. Jie paleidžiami iš mažų dėžučių, o uodai pasirodo palaipsniui per kelias dienas.

Floridos medicinos entomologijos laboratorijos entomologas Lawrence‘as Reevesas teigė, jog būtų nerealu į orą paleisti tokį kiekį uodų, kad susidarytų vaizdo įraše matomas tamsus srautas.

„Uodai yra trapūs, todėl, esant tokiam dideliam jų tankiui, daug jų žūtų. Tai, ką matote šiame vaizdo įraše, neatitinka tokių uodų paleidimų populiacijai kontroliuoti realijų ir logistikos“, – aiškino L.Reevesas.

Pasak kai kurių vietos pilotų bei sraigtasparnių užsakomųjų skrydžių bendrovių darbuotojų, tai galimai buvo lyties atskleidimo (angl. gender reveal) vakarėlio dalis, kuomet šventės metu kūdikio besilaukianti pora atskleidžia jo lytį. Tokia teorija įtikima, nes iš sraigtasparnio galimai besiveržiantys dūmai, panašu, yra tamsiai mėlynos spalvos. Tačiau kiti ekspertai su šia teorija nesutiko, dėl to tiksli versija nėra patvirtinta.

15min verdiktas: melas. Šis vaizdo įrašas yra senas ir niekaip nesusijęs su uodų paleidimu į orą, naudojant sraigtasparnius. Masačusetso visuomenės sveikatos departamento atstovas patvirtino, kad valstijoje nebuvo jokio uodų paleidimo. B.Gatesui nepriklauso uodų ferma, tačiau jis yra finansavęs vieną projektą, kurio tikslas – modifikuoti uodų patinus, kad šie padėtų kovoti su plintančiomis infekcijomis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas