Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Argentina buvusią britų premjerę Margaret Thatcher prisimena kaip šaltą, agresyvią, nepakenčiamą

Argentinos žmonės su kartėliu prisiminė buvusią Didžiosios Britanijos premjerę Margaret Thatcher prisiminė su kartėliu, vadindami pirmadienį mirusią politikę karo kurstytoja, kuri užtęsė konfliktą dėl Folklando salų, siekdama politinių tikslų.
Margaret Thatcher 1984 metais
Margaret Thatcher 1984 metais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Keli argentiniečiai veteranai, dalyvavę 1982 metais vykusiame abiejų šalių kare dėl salų, kurios Argentinoje vadinamos Malvinais, tapusiame vienu iš svarbiausių epizodų M.Thatcher politinėje karjeroje, džiaugėsi sužinoję apie jos mirtį nuo insulto Londone.

„Tegul Dievas palaimina dieną, kurią mirė ta siaubinga moteris, – sakė 71 metų Domenico Gruscomagno. – Ji buvo nepakenčiama asmenybė. Kad laimėtų rinkimus Didžiojoje Britanijoje, ji surengė karą.“

Malvinų karo veteranų centro vadovas Mario Volpe sakė, kad M.Thatcher „mirė nenubausta, nestojusi prieš teismą.“

M.Volpe kaltino M.Thatcher ignoravus galimybę sudaryti taikos sutartį su Argentinos kariškių chunta, prieš priimdama savo garsųjį sprendimą patvirtinti karinį smūgį prieš kreiserį „General Belgrano“ to konflikto įkarštyje.

„Tarkime, kad ji nebus prisimenama kaip kuo nors prisidėjusi prie taikos, – aiškino jis. – Nuolat galvoju apie jos sprendimas paskandinti kreiserį (“General Belgrano„), nes kai jai pasitaikė galimybė sustabdyti karą, ji to nepadarė. Jinai jį dar labiau pakurstė.“

Įtampa tarp Argentinos ir Didžiosios Britanijos labai padidėjo pastaraisiais metais, kai vandenyse prie Folklando salų buvo atrasta naftos telkinių, taip pat minint karo dėl šių salų Atlanto vandenyno pietuose 30-ąsias metines.

Londonas kontroliavo Folklando salas nuo 1833 metų, tačiau Buenos Airės jas laiko okupuota teritorija, o ten gyvenančius Britanijos piliečius – kolonistais, negalinčiais spręsti savo likimo.

Argentina atkreipia dėmesį, kad Jungtinės Tautos paskelbė 40 rezoliucijų, kuriose Buenos Airės ir Londonas raginami derėtis dėl tos teritorijos suverenumo. Jungtinė Karalystė iki šiol atsisakydavo tai padaryti.

Kreiseris „General Belgrano“ buvo nuskandintas 1982 metais, kai Amerikos Šalių Organizacija (OAS) jau buvo pasiūliusi taikos planą. Per tą ataką žuvo 323 Argentinos jūreiviai – beveik pusė iš 649 argentiniečių, žuvusių per 74 dienas trukusį karą. Britanija per tą konfliktą neteko 255 žmonių.

Pasak veterano M.Volpe, kuris iš to karo grįžo prakiurdintu plaučiu ir sunkiai sužalotu petimi, „apsispręsdama tęsti konfliktą “Belgrano„ paskandinimu (1982-ųjų gegužės 2 dieną), M.Thatcher atsidūrė tame pačiame lygyje kaip (Argentinos karinis diktatorius Leopoldo) Galtieri“.

L.Galtieri, siekdamas didesnio palaikymo tarp savo šalies žmonių, pakurstydamas nacionalistinius jausmus, įsakė surengti invaziją į Folklando salas 1982 metų balandžio 2-ąją.

Tą pačią dieną Argentinos vidurio mieste Santjago del Estero gimė Carlosas Diazas.

Nors dauguma argentiniečių, kuriems nuo pirmosios dienos mokykloje buvo aiškinama, kad tos salos priklauso jų šaliai, yra įsitikinę, jog tai yra tiesa, tai nereiškia, kad jie pritaria nedemokratinės vyriausybės sprendimui pradėti karą.

„Pirmiausiai norėčiau pasakyti, kad turėtų būti paskelbtas oficialus mūsų (Argentinos) lyderių atsiprašymas dėl to, kad jie pasiuntė šalį į nebūtiną karą, kad pasiuntė neapmokytus vaikus į tikrą mirtį“, – sakė C.Diazas.

Tačiau jis pridūrė: „Thatcher buvo neteisi dėl to, kad žinojo, jog tarptautinė teisė yra Argentinos pusėje, tačiau vis tiek aktyviai pasirinko veltis į karą prieš kariniu požiūriu silpnesnę šalį.“

Dauguma kritikos M.Thatcher adresu sukasi aplink jos kryptingą ekonominių reformų vajų, pakeliui naikinant anksčiau galingas Britanijos profesines sąjungas.

„Ji šaltakraujiškai pasinaudojo proga ... gindama tų salų naftą ir Britanijos žmones“, – teigė C.Diazas.

„Ji buvo agresyvi – Geležinė ledi“, – sako 69 metų Rene Miranda, tačiau iškart pridūrė: „Galtieri taip pat surengė labai nesąžiningą karą, nes jis pasiuntė mūsų vaikinus į karą, nors jie netgi nemokėjo naudotis šautuvais, o kariuomenės vadai pasiuntė juos į frontą.“

Margaret Thatcher: šalies gelbėtoja ar „godumo kulto“ lyderė, svarsto laikraščiai

Didžiosios Britanijos spauda antradienį aptarinėja skaldantį velionės Margaret Thatcher palikimą, o antraštės, kuriose ji vadinama šalies gelbėtoja, ryškumu varžosi su tomis, kuriose jai klijuojama godumo architektės etiketė.

Dešiniųjų leidiniai negaili pagyrų buvusiai konservatorių ministrei pirmininkei, kuri mirė pirmadienį, būdama 87 metų. „The Daily Telegraph“ ją vadina „kovotoja už laisvę darbuotojams, šalims ir pasauliui“.

„Sunku įvertinti jos pasiekimų mastą ir pripažinti mūsų skolos jai dydį“, – sakoma jo redaktoriaus skiltyje.

„Užtikrintai galima pasakyti tai, kad, jeigu ji niekada nebūtų buvusi premjerė, ... ši šalis neabejotinai būtų skurdesnė, o laisvojo pasaulio apimtis – mažesnė. Jeigu Britanija vis dar yra Didžioji, taip yra dėl šios didžiausios iš britų“, – rašoma joje.

M.Thatcher, patyrusi insultą atsigavimo periodu po nedidelės operacijos, mirė pirmadienį Londono viešbutyje „Ritz“, kuris priklauso Barclay (Barklėjų) šeimai – „The Daily Telegraph“ savininkei.

Šis laikraštis priskiria M.Thatcher nuopelnus dėl „Britanijos nukreipimo iš demoralizavimo kelio“.

Populiarusis „Daily Mail“ pirmajame puslapyje išspausdino antraštę „Moteris, kuri išgelbėjo Britaniją“ ir vadina ją „motina, žmona, lydere, valstybės veikėja, legenda“.

Centro dešinės „The Times“, kuris išleido 16 puslapių priedą, savo vedamajame straipsnyje teisina dažnai prieštaringai vertintą jos vadovavimą ir vadina ją „didžiausia savo laiko dominuojančia politine figūra“.

Dauguma kritikos M.Thatcher adresu sukasi aplink jos kryptingą ekonominių reformų vajų, pakeliui naikinant anksčiau galingas Britanijos profesines sąjungas.

„Sunku matyti, kokią alternatyvą vyriausybė turėjo, – teigia “The Times„. – Visos kitos politikos buvo išbandytos ir apgailėtinai žlugo. 1981 metais ponios Thatcher vyriausybė paprasčiausiai susitaikė su realybe“.

Šis Rupertui Murdochui priklausantis leidinys, primenantis M.Thatcher per savo atėjimą į valdžią cituotus šv.Pranciškui Asyžiečiui priskiriamos maldos žodžius, rašo: „Ji tikrai padarė Britaniją ne tokią prieštaringą, ne tokią abejojančią, optimistiškesnę. Ten, kur buvo neviltis, ji atnešė viltį“.

Populiarusis bulvarinis leidinys „The Sun“ velionei skyrė 24 puslapius, kuriuose ją vadina „unikalia, labai drąsia ministre pirmininke“.

Pasak laikraščio, šiandienos rinkėjams „verkiant reikia“ žmogaus, kuris turėtų tokį aiškų tikslą kaip ji.

„Financial Times“ ją vadina „didžia reformatore, perkūrusia šiuolaikinę Britaniją“.

„Ji panaikino šalies smukimo pojūtį ir tebėra figūra, su kuria reiktų lyginti visus tolesnius britų politikus. Ji iš naujo apibrėžė lyderystę“, – sakoma laikraščio redaktoriaus skiltyje.

Tačiau šis verslo laikraštis pripažįsta, kad „ji galėjo atrodyti nematanti vargstančiųjų padėties“.

Kitame politinio spektro pakraštyje liaupsių gerokai mažiau.

Kairiosios pakraipos „The Guardian“ vadina M.Thatcher „politikos kare“ ir „itin svaria lydere“.

Laikraštis taip pat ragina „nešokti ant jos kapo“, bet negaili paniekos jos palikimui.

„Jos palikimas yra visuomenės suskaldymas, privatus savanaudiškumas ir godumo kultas, kurie drauge daug labiau kaustė žmogaus dvasią nei ją kada nors laisvino, – redaktoriaus skiltyje rašo “The Guardian„. – Ji šlovino ir individualizmą, ir tautinę valstybę, bet jai trūko daug jausmo bendruomenėms ir ryšiams, kurie jas susieja“.

„Ji nekentė netvarkos, dekadanso ir blogo elgesio, bet buvo socialinio ir kultūrinio atomizmo proceso, kuris visa tai skatino ir tebeskatina, valdovė“, – priduriama straipsnyje.

Kairiosios pakraipos bulvarinis leidinys „Daily Mirror“ taip pat rašo apie skaldomąją M.Thatcher įtaką ir pirmajame puslapyje spausdina antraštę „Moteris, kuri suskaldė šalį“.

Socialistų leidinys „Morning Star“ nuėjo dar toliau ir parašė: „Moteris, kuri sudraskė Britaniją“.

Ji šiame laikraštyje taip pat vadinama „ministre pirmininke, kuri parklupdė šalį ir sugriovė milijonų gyvenimą“.

Vladimiras Putinas: buvusi britų premjerė Margaret Thatcher buvo „stambi politinė veikėja“

usijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pagerbė velionę buvusią Didžiosios Britanijos ministrę pirmininkę Margaret Thatcher, girdamas jos aštrų protą ir griežtą būdą.

M.Thatcher, pelniusi tarptautinį pripažinimą dėl savo esminio vaidmens per Šaltąjį karą, „neabejotinai buvo viena iš ryškiausių šiuolaikinio pasaulio politinių veikėjų“, V.Putinas sakė stovėdamas šalia Nyderlandų premjero Marko Rutte per vizitą Amsterdame.

„Pažinojau ją asmeniškai, ir ji visuomet darė labai stiprų įspūdį. Kalbant apie jos indėlį, ji, be abejo, buvo pragmatiškas, griežtas ir nuoseklus žmogus. Stambi politinė veikėja“, – Rusijos lyderis apibūdino M.Thatcher, kuri mirė pirmadienį, būdama 87 metų.

V.Putinas taip pat atkreipė dėmesį į M.Thatcher indėlį Britanijos ir Sovietų Sąjungos santykiuose, „už ką mes visada būsime jai dėkingi ir su dėkingumu prisiminsime jos darbą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas