Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
06 21 /12:30

Armėnija skelbia pripažinusi Palestinos valstybę

Jerevanas, birželio 21 d. (AFP-BNS).  Armėnija penktadienį paskelbė pripažįstanti Palestinos valstybę ir pareiškė, kad nepritaria „smurtui prieš civilius gyventojus“.
Palestiniečių ir Armėnijos prezidentai susitinka Vakarų Krante. / MOHAMAD TOROKMAN / REUTERS
Palestiniečių ir Armėnijos prezidentai susitinka Vakarų Krante. / MOHAMAD TOROKMAN / REUTERS

Armėnija tapo dar viena šalimi, per Izraelio ir „Hamas“ karą Gazos Ruože pripažinusia Palestiną.

„Remdamasi tuo, kas išdėstyta pirmiau, ir patvirtindama savo įsipareigojimą tarptautinei teisei, tautų lygybei, suverenitetui ir taikiam sambūviui, Armėnijos Respublika pripažįsta Palestinos Valstybę“, – pareiškė Jerevanas.

Vykstant Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ karui, nemažai šalių pripažino Palestinos valstybę, nors dėl to sulaukė griežtų Izraelio pareigūnų priekaištų.

Armėnija pridūrė, kad ji „nuoširdžiai suinteresuota ilgalaike taika ir stabilumu Viduriniuose Rytuose“.

Armėnija, kurią pačią dešimtmečius krėtė konfliktas su kaimyniniu Azerbaidžanu, pasmerkė Izraelio karinius veiksmus Gazos Ruože.

„Armėnija smerkia tai, kad per ginkluotus konfliktus civilinė infrastruktūra naudojama kaip skydas, ir smurtą prieš civilius gyventojus“, – teigė ministerija.

Ji taip pat sukritikavo „Hamas“ dėl civilių asmenų laikymo nelaisvėje ir sakė, kad prisideda prie tarptautinės bendruomenės reikalavimų juos išlaisvinti.

Palestinos autonomijos aukšto rango pareigūnas Husseinas al Sheikhas (Huseinas Šeichas) palankiai įvertino Jerevano žingsnį.

„Tai yra teisės, teisingumo, teisėtumo ir mūsų palestiniečių tautos kovos už išlaisvinimą ir nepriklausomybę pergalė, – socialiniuose tinkluose sakė H. al Sheikhas. – Ačiū, mūsų drauge Armėnija.“

Gazos Ruože karas, kilęs po „Hamas“ beprecedentės atakos Izraelio pietuose, tęsiasi jau aštuonis mėnesius.

Per karą išprovokavusią „Hamas“ spalio 7-osios ataką, oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 194 žmonių, daugiausia civilių. „Hamas“ taip pat paėmė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 41 izraeliečių kariuomenės žuvusiu laikomą įkaitą.

Izraelio atsakomojo puolimo metu Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 37,4 tūkst. žmonių, taip pat daugiausia civilių gyventojų, teigia teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelis yra vienas pagrindinių ginklų tiekėjų Armėnijos aršiam priešininkui Azerbaidžanui, su kuriuo Jerevanas dešimtmečius konfliktavo dėl Kalnų Karabacho regiono. Jį pernai Baku atkovojo iš armėnų separatistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius