Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 10 /15:39

Armėnijos premjeras kapituliacijos aktą pasirašė neatlaikęs kariškių spaudimo: nebebuvo kam kariauti

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pareiškė, kad susitarimą užbaigti karinį konfliktą su Turkijos remiamu Azerbaidžanu Kalnų Karabache pasirašė neatlaikęs kariškių, kurie ne kartą tvirtino, jog kitos išeities nebėra, spaudimo, praneša newsru.com.
Nikolas Pašinianas
Nikolas Pašinianas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Armėnijos premjeras N.Pašinianas per tiesioginę transliaciją savo paskyroje „Facebook“ sakė, kad Kalnų Karabache kariniai veiksmai, kurie turėjo būti nutraukti po Armėnijos, Azerbaidžano ir Rusijos vadovų susitarimo pasirašymo, vis dar tęsiasi. Tačiau N.Pašinianas tikisi, kad jie greitai bus baigti.

VIDEO: Azerbaidžano gatvėse šventė, o Armėnijoje protestuotojai niokoja vyriausybinius pastatus

Nebuvo kam pakeisti besikaunančių karių

N.Pašinianas pareiškė, kad susitarimą pasirašė, nes to ne kartą reikalavo kariškiai.

Naktį N.Pašinianas šį susitarimą pavadino skausmingu Armėnijai ir teigė, jog jį pasirašė po karinės padėties analizės ir įsiklausęs į šią padėtį geriau išmanančių žmonių vertinimus. Tuomet jis apie kariškių spaudimą nekalbėjo.

„Aš priėmiau sprendimą, nes kariškiai jau kurį laiką tvirtino, kad tai būtina. Kariškiai teigė, jog reikia sustoti, kad yra problemų, kurių neįmanoma išspręsti, visi tų problemų sprendimui skirti resursai išnaudoti“, – teigė N.Pašinianas. Jis taip pat tvirtino, kad būta ir rezervo mobilizacijos problemų, todėl trūko jėgų tęsti karą.

„Mūsų kariniai resursai nebuvo efektyvūs. Tiems, kurie kovėsi priešakinėse linijose, nebuvo pamainos. Tie, kurie kovėsi, turėjo turėti galimybę pailsėti. Žmonių priešakinėse linijose jau mėnesį nėra kam pakeisti. Dėl to Armėnijos ir Arcacho respublikos vadovybės priėmė sprendimą kuo greičiau užbaigti karą, nes kitaip pasekmės būtų daug sunkesnės“, – teigė N.Pašinianas.

Nepripažintos Kalnų Karabacho (Arcacho) respublikos prezidentas Araikas Arutiunianas taip pat pareiškė, kad „jeigu kariniai veiksmai būtų tęsęsi, tai po kelių dienų mes būtume praradę visą Arcachą, būtų buvę daugiau aukų“. Jo teigimu, lapkričio 5 d. Kalnų Karabacho karinės pajėgos iš dalies prarado Šuši miesto kontrolę. Lapkričio 7 d. miesto kontrolė buvo visiškai prarasta. Šis miestas, vienas svarbiausių regiono strateginių taškų, yra vos 10 km atstumu nuo Kalnų Karabacho sostinės Stepanakerto bei šalia vienintelio kelio, kuris jungia Armėniją bei Kalnų Karabachą.

VIDEO: Paliaubos pasibaigė vos įsigaliojusios: Kalnų Karabache – nauji susirėmimai

Araiko Arutiuniano teigimu, kariuomenėje moralinė ir psichologinė atmosfera buvo nepatenkinama, taip pat ir dėl plintančių ligų bei medicinos pagalbos trūkumo.

Jerevane liejosi protestuotojų įtūžis

Paliaubos turėtų užbaigti jau šešias savaites besitęsiančius įnirtingus susirėmimus, nusinešusius šimtus žmonių, tarp jų taikių gyventojų, gyvybių.

Paskelbus žinią apie paliaubas, įtūžę protestuotojai Jerevane įsiveržė į vyriausybės pastatą ir jį nusiaubė, įskaitant N. Pašiniano kabinetą. Jie taip pat nusiaubė Parlamentą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė, kad paliaubos įsigalioja antradienio vidurnaktį Maskvos (pirmadienį 23 val. Lietuvos) laiku ir kad Maskva pasiųs į Kalnų Karabachą „taikdarių“ kontingentą. Vėliau Rusijos gynybos ministerija informavo, kad šį kontingentą sudarys beveik 2 tūkst. karių.

Azerbaidžanas atgavo daug teritorijų, bet Armėnija išsaugojo Kalnų Karabachą

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas antradienį pareiškė, kad paliaubų susitarimas, turintis užbaigti kautynes ginčijamame Kalnų Karabacho regione, prilygsta Baku priešininko Jerevano „kapituliacijai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Aliyevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Aliyevas

Kaip skelbiama, pagal Azerbaidžano, Armėnijos ir Rusijos pasirašytą susitarimą, iki lapkričio 20-osios Agdamo rajonas Kalnų Karabache ir Armėnijos vis dar kontroliuojamos teritorijos Gazacho rajone grąžinamos Azerbaidžanui.

Be to, iki lapkričio 15-osios Armėnija turės perduoti Kelbadžaro rajono, o iki gruodžio 1-osios – Lačino rajono kontrolę. Armėnams liks tik vadinamasis Lačino koridorius – 5 km pločio juosta, jungianti Armėniją ir Kalnų Karabachą.

Azerbaidžanas taip pat išlaikys pozicijas, užimtas karo veiksmų metu. Jam liks ir Šuši miestas, esantis vos už 10 km nuo Kalnų Karabacho sostinės Stepanakerto.

N.Pašinianas prisiėmė atsakomybę

N.Pašinianas antradienį pareiškė, kad prisiima asmeninę atsakomybę už padėtį, susiklosčiusią dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

„Taip, man tenka atsakomybė už šią situaciją, ir aš jos nesikratysiu. Mums tai didžiulė nesėkmė, didžiulė katastrofa, didelis gedulas dėl prarastų gyvybių. Visgi aš tikiu, kad Armėnija ir Arcachas turi gyventi, turi būti stiprūs, turi peržiūrėti ankstesnį įvairių dalykų suvokimą“, – sakė premjeras antradienį per tiesioginę transliaciją savo „Facebook“ paskyroje.

Anot N.Pašiniano, būtina sutelkti dėmesį į ekonominę, humanitarinę Armėnijos ir Kalnų Karabacho raidą.

„Reikia užfiksuoti, kad parkritome. Bet mes nenugarmėjome į prarają, mes lauku priėmėme sprendimą sustoti. Priešingu atveju mūsų padėtis būtų daug blogesnė. Turime išmokti pamokas, tai gali padėti tolesnei mūsų šalies raidai“, – sakė Armėnijos premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas