Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atakos išvakarėse – nemandagi žinutė rusų kreiseriui, bet tai buvo sutapimas

Netikėtas sutapimas – pristatytas pašto ženklas su Gyvačių salą atakavusiu laivu, o kitą dieną į šį pataikė dvi raketos – vieną moterį paskatino internete paprašyti Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio panašiai pasielgti su klimato krize ir skurdu. Kai kurie komentatoriai jos šmaikštų įrašą suprato tiesiogiai, tad autorei teko paaiškinti, kad ne nuo prezidento priklauso, kada ir kaip baigsis karas, ir net kad nėra magiškų pašto ženklų.
Volodymyras Zelenskis ir naujasis pašto ženklas
Volodymyras Zelenskis ir naujasis pašto ženklas / Ekrano nuotr. iš „Instagram“ ir „Facebook“

Pašto ženklų magija?

Ukrainos prezidento su pluoštu pašto ženklų rankose nuotrauka ir šmaikštus komentaras „Twitter“ pasirodė vėlyvą trečiadienio vakarą.

Išvakarėse buvo atakuotas Rusijos kreiseris „Moskva“, o dar diena anksčiau – pristatyti pašto ženklai su Rusijos laivą velniop siunčiančio kario piešiniu, tad įrašo autorė susiejo šiuos du įvykius.

Taip pat skaitykite: Rusijos gynybos ministerija pripažino: kreiseris „Moskva“ nuskendo

„V.Zelenskis leidžia atspausdinti pašto ženklų su „Moskva“ ir iškeltu viduriniu pirštu, o kitą dieną ji degdama nuskęsta“, – stebėjosi vakarinėje Vokietijos dalyje gyvenanti moteris.

Kartu ji kreipėsi į Ukrainos vadovą: „Gerbiamas Volodymyrai, greitai užbaigsi karą ir tada imsiesi magijos prieš klimato katastrofą, rasizmą ir skurdą, gerai?

Be to, kad daugiau nei 3 tūkst. žmonių po įrašu paspaudė „patinka“ ir daugiau nei 400 juo pasidalijo, komentaruose užvirė rimta diskusija apie karą, kaip jis galėtų baigtis ir ar V.Zelenskis galėtų tai padaryti.

Ne vienas argumentavo, kad ne Ukrainos prezidentas karą pradėjo ir ne jis vienas galėtų sustabdyti agresiją.

„Keista, kad po tokio tipo tweet’u, pasirodo, turiu paminėti, kad, žinoma, NE V.Zelenskis yra atsakingas už agresyvaus karo pabaigą, o užpuolikas, – išreiškė nuostabą pati įrašo autorė. – Ar man taip pat reikia paaiškinti, kad tikriausiai nėra jokios pašto ženklų magijos?“

Autorius – iš Krymo

Kaip jau skelbta, į Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmaną – raketinį kreiserį „Moskva“ dvi raketos pataikė trečiadienio vakarą. Ukraina pranešė, kad į jį atakavo priešlaivinėmis raketomis „Neptun“. Laivas netrukus užsidegė.

Iš pradžių skelbusi, kad gaisras lokalizuotas ir laivui grėsmės nėra, vėliau Rusija pranešė, kad kreiseris „rimtai apgadintas“, o kitą dieną turėjo pripažinti, kad jis nuskendo.

Gynybos ministerijos teigimu, buksyruojant kreiserį į paskyrimo uostą, dėl korpuso pažeidimų, atsiradusių per gaisrą, kuris kilo detonavus amunicijai, laivas prarado stabilumą. Audringo jūros bangavimo sąlygomis laivas nuskendo.

VIDEO: Iš Gyvačių salos atsaką gavęs rusų laisvas stipriai apgadintas – smogė Ukrainos raketos

Sutapimas, kad kaip tik atakos išvakarėse „Ukrposhta“ („Ukrainos paštas“) pristatė ir paleido į apyvartą naująjį pašto ženklą, kuriame įamžintas netrukus nuskendęs kreiseris.

Pašto ženkle nupieštas ant žemės stovintis ginkluotas karys su iškeltu dešinės rankos viduriniuoju pirštu. Jis rodomas laivui – kaip galima suprasti iš silueto ir ant korpuso užrašyto numerio „121“, tai yra būtent „Moskva“. Gelsvai rusva žemės ir mėlyna dangaus bei jūros spalvos simbolizuoja Ukrainos vėliavą.

Taip pat skaitykite: Karo laivo „Moskva“ praradimas Rusijos laivynui – didžiulis smūgis

Piešinyje įamžintas vienas labiausiai aptarinėjamų šio karo įvykių – pačią pirmą dieną įvykęs incidentas. Tuomet prie nedidelės Gyvačių salos, esančios už maždaug 300 km nuo Krymo, netoli sienos su Rumunija, kreiseriu priartėję Rusijos kariai pareikalavo joje esančius Ukrainos pasieniečius sudėti ginklus.

Su laivu radijo ryšiu bendravęs pasienietis ne tik atsisakė, bet ir necenzūrine rusų kalba pasiuntė užpuolikus velniop: „Rusų karini laive, eik n…!“

Iškart buvo pranešta, esą visi 13 saloje buvusių pasieniečių buvo nukauti, bet vėliau paaiškėjo, kad jie (net dar didesnė grupė) atsidūrė nelaisvėje, o galiausiai buvo išmainyti į Rusijos karius.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rusijos karo laivas „Moskva“
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rusijos karo laivas „Moskva“

Kaip tik ta frazė įkvėpė iš Krymo kilusį dailininką Borisą Grochą sukurti piešinį. Jis laimėjo „Ukrainos pašto“ kovo pradžioje paskelbtą konkursą pašto ženklui, kuris atspindėtų ukrainiečių tautos stiprybę ir „patrolintų“ (paerzintų) Rusiją. Daugelyje atsiųstų eskizų buvo užuominų į Gyvatės salos užpuolimą, vienas autorius nupiešė ir skęstantį laivą, tiesa, Kremliaus formos.

Konkurso nugalėtojas buvo išrinktas jau kovo pirmoje pusėje per balsavimą socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“.

„Pirmosios dienos“ ceremoniją „Ukrainos paštas“ tuo pačiu metu surengė ne tik Kijeve, bet ir visuose šalies regionuose.

Ekrano nuotr. iš ukrposhta.ua/Ant keleto vokų su pašto ženklu bei specialiu antspaudu pasirašė „Ukrainos pašto“ vadovas Ihoris Smylianskis ir rusų laivą pasiuntęs Gyvačių salos gynėjas Romanas Grybovas
Ekrano nuotr. iš ukrposhta.ua/Ant keleto vokų su pašto ženklu bei specialiu antspaudu pasirašė „Ukrainos pašto“ vadovas Ihoris Smylianskis ir rusų laivą pasiuntęs Gyvačių salos gynėjas Romanas Grybovas

Sostinėje vykusiame renginyje dalyvavo ir ant keleto vokų su pašto ženklu bei specialiu antspaudu pasirašė ne tik bendrovės vadovas Ihoris Smylianskis, bet ir garsiąją frazę ištaręs Gyvačių salos gynėjas Romanas Grybovas.

Lvive vykusioje ceremonijoje dalyvavo ir piešinio autorius B.Grochas. Jis iki 2014 m. gyveno Eupatorijoje (Krymas), bet, Rusijai okupavus pusiasalį, buvo priverstas pasitraukti – pirmiausia į Kijevą, paskui persikėlė į Lvivą.

Ekrano nuotr. iš ukrposhta.ua/Vokai su naujuoju pašto ženklu ir specialiu antspaudu
Ekrano nuotr. iš ukrposhta.ua/Vokai su naujuoju pašto ženklu ir specialiu antspaudu

Karį laivo fone jis nupiešė net nežinodamas apie konkursą, tiesiog norėdamas sustiprinti žmonių kovinę dvasią ir patraukti jo darbus internete sekančių užsieniečių dėmesį. Tik tuomet dailininkas sužinojo apie konkursą, tad teliko pateikti savo kūrinį.

Pristatymo dieną prezidentas V.Zelenskis nusifotografavo su pluoštu pašto ženklų ir pora vokų.

Prie šios nuotraukos paskyroje „Instagram“ jis pridėjo trumpą komentarą: „Frazė, tapusi Ukrainos gynėjų tvirtumo simboliu, dabar – ir ant pašto ženklų. Naudokite ir atminkite, kad „Rusijos karo laivas“ visada turi tik vieną kryptį.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus