Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atakos Niujorke vykdytojas – uzbekas, bendradarbiavęs su „Uber“

Išpuolį Niujorke, kuris nusinešė 8 žmonių gyvybes, įvykdžiusio Saifulos Sajipovo portretas tik pradeda ryškėti. Jo pažįstami vyrą apibūdino kaip ramų ir darbštų, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas šį uzbeką pavadino „nesveiku ir išprotėjusiu“. Kas žinoma apie S.Sajipovą?
S.Sajipovas
S.Sajipovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Niujorko pareigūnai jau patvirtino, kad užpuolikas – būtent S.Sajipovas. Po atakos pašautas ir į ligoninę kritinės būklės nuvežtas įtariamasis – 29 metų uzbekas, į JAV iš Uzbekijos sostinės Taškento atvykęs prieš 7 metus.

Išlipęs iš pikapo, kuriuo lėkė dviračių taku ir traiškė žmones, vyras ėmė mojuoti dažasvydžio pistoletu ir šratiniu šautuvu bei, regis, bandė bėgti, tačiau tuomet jį į pilvą pašovė policininkas.

Skelbiama, kad iššokęs iš mašinos S.Sajipovas ėmė šaukti žodžius „Allahu Akbar“ („Dievas yra didis“, – arabų k.). Iš mašinos išlipęs vyras buvo užfiksuotas liudininkų.

Pikape taip pat rastas raštelis, kuriame teigiama, kad ataką jis įvykdė džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ vardu.

Kaip rašo naujienų agentūra AP, į Ameriką S.Sajipovas atsikraustė legaliai – jam nusišypsojo laimė Žaliosios kortos loterijoje. Manoma, kad vos atvykęs tuo metu jaunas vyras gyveno Ohajo valstijoje.

Beveik nemokėjo angliškai

Jo pažįstama Dilnoza Abdusamatova teigė, kad S.Sajipovas imigravęs į JAV kurį laiką buvo apsistojęs jos šeimoje, kuri gyvena Sinsinačio priemiestyje: „Jis nuolat dirbo. Jis neidavo į vakarėlius. Grįždavo namo, pailsėdavo ir vėl keliaudavo dirbti.“

„Mano tėvas mums tiesiog pasakė, kas jis toks, kad jis į Jungtines Valstijas atvyko pirmą kartą ir kad jis su mumis gyvens“, – pridūrė 22-ejų Bechzodas Abdusamatovas.

„Scanpix“/AP nuotr./S.Sajipovas
„Scanpix“/AP nuotr./S.Sajipovas

Pirmąsias dienas Amerikoje S.Sajipovas, kuris beveik nemokėjo anglų kalbos, praleido intensyviai ieškodamas darbo ir tobulindamas kalbinius įgūdžius. Pažįstamų teigimu, jaunas vyras mėgdavo ilgai pamiegoti.

Pirmąsias dienas Amerikoje S.Sajipovas, kuris beveik nemokėjo anglų kalbos, praleido intensyviai ieškodamas darbo ir tobulindamas kalbinius įgūdžius.

Daug kas dar neaišku, bet jau žinoma, kad vienu metu S.Sajipovas, kuris dirbo sunkvežimių vairuotoju, atsidūrė Floridoje, Fort Majerso mieste.

Būtent šioje valstijoje jam buvo išduotas vairuotojo pažymėjimas ir būtent Floridoje S.Sajipovas susipažino su dar vienu imigrantu iš Uzbekijos – 37 metų Kobilžonu Matkarovu.

„Kai aš su juo bendravau, jis buvo geras žmogus. Jam patiko Amerikoje, man buvo panašu, kad jis džiaugėsi savo sėkme, buvo laimingas ir kalbėjo taip, lyg viskas būtų gerai. Jis neatrodė kaip teroristas, bet gerai jo nepažinojau“, – „The New York Times“ teigė K.Matkarovas.

Patersone – daug musulmonų

S.Sajipovas, kuris Ohajo valstijoje dirbo krovininių sunkvežimių vairuotojų, vėliau paliko ir Floridą, kur ilgiau gyveno Tampos mieste.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Įėjimas į daugiabutį Floridoje, Tampos mieste, kuriame gyveno S.Sajipovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Įėjimas į daugiabutį Floridoje, Tampos mieste, kuriame gyveno S.Sajipovas

Uzbekas išvyko į Patersono miestą Naujojo Džersio valstijoje. Čia vyras, praėjęs reikalingus patikrinimus, pradėjo bendradarbiauti su pavežėjimo paslaugas teikiančioje technologijų bendrovėje „Uber“.

S.Sajipovas „Uber“ dirbo šešis mėnesius ir keleivius pavežė daugiau nei 1,4 tūkst. kartų.

Kad S.Sajipovas buvo „Uber“ partneris, kompanija jau patvirtino – kaip ir tai, kad bendrovė bendradarbiauja su Federaliniu tyrimų biuru.

„Esame sukrėsti tokio žiauraus prievartos akto, – sakoma „Uber“ pranešime. – Savo širdimis esame kartu su šios tragedijos aukomis ir jų artimaisiais. Mes palaikome ryšį su teisėsauga, esame pasirengę teikti bet kokią pagalbą.“

Gyvendamas Naujajame Džersyje, apie 40 km į šiaurės vakarus nuo antradienio išpuolio vietos, S.Sajipovas su „Uber“ bendradarbiavo šešis mėnesius ir keleivius pavežė daugiau nei 1,4 tūkst. kartų.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Policija Patersono miesto rajone, kuriame gyveno S.Sajipovas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Policija Patersono miesto rajone, kuriame gyveno S.Sajipovas

Patersone kadaise klestėjo pramonė, bet dabar šis miestas, kuriame gyvena apie apie 150 tūkst. žmonių, sunykęs. Mieste gyvena daug imigrantų, manoma, kad vien musulmonų – 25-30 tūkst.

Prieš puspenktų metų vedė

Kriminalinių nusikaltimų S.Sajipovas nebuvo padaręs, bet keliskart yra baustas ar įspėtas dėl eismo taisyklių pažeidimų.

Pavyzdžiui, 2016 metų balandį buvo išduotas orderis jį suimti. S.Sajipovas tuomet neatvyko į teismo posėdį, per kurį jam buvo skirta bauda už netinkamus stabdžius jo automobilyje. Tų pačių metų lapkritį jis pripažino kaltę ir 200 JAV dolerių baudą susimokėjo paštu.

2013 metų balandžio 12 dieną Ohajo valstijoje S.Sajipovas vedė Nozimą Odilovą.

Užpuoliko pėdsakų socialiniuose tinkluose ir apskritai internete beveik nėra. Tiesa, yra duomenų, kad 2013 metų balandžio 12 dieną Ohajo valstijoje S.Sajipovas vedė Nozimą Odilovą.

Dokumente parašyta, kad S.Sajipova žmona jaunesnė už jį šešeriais metais. Abu jaunavedžiai tuomet pažymėjo Uzbekistano sostinę Taškentą kaip savo gimtąjį miestą. Neaišku, ar N.Odilova keliavo su vyru į Floridą, tuomet – į Naująjį Džersį.

Manoma, kad S.Sajipovas ligoninėje atsigaus, o tuomet tyrėjai galės jį apklausti ir išsiaiškinti atakos motyvus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Manhatane sunkvežimis rėžėsi į žmones
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Manhatane sunkvežimis rėžėsi į žmones

Vis dėlto jau dabar teigiama, kad uzbekas greičiausiai buvo vadinamasis „vienišas vilkas“ – esą jį „Islamo valstybė“ ne buvo tiesiogiai užverbavusi, o „įkvėpė“.

„Atrodo, kad tai tikrai yra „Islamo valstybės“ ar „Al Qaeda“ įkvėpta ataka. Kadangi „kalifatas“ jau griuvo, turime neabejoti, kad džihadistai bandys parodyti, jog vis dar yra mirtini ir pavojingi, bei stiprins virtualųjį kalifatą“, – antradienio vakarą teigė JAV Atstovų rūmų narys Adamas Schiffas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?