Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atostogų stovyklos, iš kurių negrįžtama – kaip ukrainiečių vaikai tampa „rusais“

Rugpjūčio mėnesį vaikai iš Balaklijos miesto Ukrainoje išvyko į nemokamą vasaros stovyklą, kuriai lėšų skyrė rusų okupantai. Vaikus suviliojo dovanėlės ir saugus prieglobstis nuo nuolatinių apšaudymų.
Raketomis apšaudytas Kyjivas
Raketomis apšaudytas Kyjivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Rusai pažadėjo, kad praeis dvi-trys savaitės ir tada vaikai sugrįš“, – pasakojo 29 metų Nadija Borysenko. Jos 12-metė dukra Darija buvo viena iš 25 vaikų iš šio miesto Ukrainos šiaurės rytuose, kurie įsėdę į autobusą išvyko stovyklauti.

Tačiau Rusija jų atgal neparvežė. Darija ir kiti vaikai dabar yra už sienos, Rusijoje, o Maskva labai apsunkina šeimų mėginimus susigrąžinti vaikus.

Šie mažieji ukrainiečiai yra vieni daugybės tūkstančių ukrainiečių vaikų, kuriuos Rusija paėmė iš Ukrainos ir kai kuriais atvejais atidavė įvaikinti.

Ukrainos vyriausybės duomenimis, į Rusiją ar Rusijos kontroliuojamas teritorijas be šeimų buvo išvežtas 11 461 vaikas. Prezidentas Volodymyras Zelenskis G20 viršūnių susitikime sakė, kad yra dar „dešimtys tūkstančių“, apie kuriuos žinoma tik netiesiogiai arba su mažiau detalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas