Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsargos pulkininkas G.Bagdonas: Ukrainos fronte – didžiulis pozityvus virsmas

„Okupantai jau puikiai pajuto, kas yra šiuolaikinė artilerija. Jie neturės saugaus užnugario niekur mūsų žemėje“, – pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Ukrainiečiai naudodami amerikiečių raketų sistemas HIMARS jau sunaikino daugiau kaip 20 stambių Rusijos amunicijos sandėlių ir vadaviečių, kurios anksčiau buvo per toli pasiekti tradicine artilerija. Atsargos pulkininkas Gintaras Bagdonas sako, kad fronte matomas pozityvus virsmas ukrainiečių naudai, tačiau persilaužimui pasiekti Vakarai turi plėsti ginklų tiekimą.
Gintaras Bagdonas
Gintaras Bagdonas / Vida Press ir 15min nuotr.

„Svarbiausia įtaka – ukrainiečiai naikina logistinius centrus ir vadavietes, kurie yra užnugaryje. Istoriškai Rusijos logistikos pajėgumai, lyginant su Vakarų šalimis, yra tris ar keturis kartus mažesni, Rusijos kariuomenei yra sudėtingiau atgabenti aprūpinimą, o logistika yra kone pagrindinis dalykas šiuolaikiniame kare“ , – 15min laidoje „Kas naujo fronte“ kalbėjo G.Bagdonas, buvęs Lietuvos karinės žvalgybos vadas ir Rytų Europos studijų centro asocijuotas ekspertas.

JAV Ukrainai perduotų HIMARS sistemų veikimo nuotolis gali siekti apie 80 kilometrų, raketos taikinius atakuoja itin tiksliai, jos skrenda per žemai ir per greitai rusų oro gynybos sistemai.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“

Viešų šaltinių duomenimis, ukrainiečiai šiuo metu turi apie 12 tokių sistemų.

Anot G.Bagdono, reaguodama į sėkmingus ukrainiečių toliašaudės artilerijos smūgius, Rusijos kariuomenė bus priversta savo amunicijos sandėlius ir kitus pajėgumus dislokuoti toliau nuo fronto linijos, o tai gerokai apsunkins rusų logistiką, jiems reikės daugiau sunkvežimių.

Naujų sandėlių arti fronto rusams nuo Vakarų žvalgybos paslėpti nepavyks, o vakariečiai dalijasi žvalgybos informacija su ukrainiečiais.

„Rusai bus priversti (atitraukti) bent 90 kilometrų nuo kontakto linijos – tai labai apsunkins Rusijos kariuomenės puolimą. Šimtą kilometrų gabenti artilerijos sviedinius, amuniciją, maistą, vandenį, degalus, išvežti sužeistus – tam reikės labai daug logistinių pajėgumų, kurių rusai neturi“, – teigė G.Bagdonas.

Visgi atsargos karininkas pabrėžia – dabartinės Vakarų paramos dar nepakanka perlaužti karo eigą.

Ukraina spaudžia Vašingtoną tiekti iš HIMARS paleidžiamas ATACMS raketas, kurios galėtų skrieti toliau – iki 300 kilometrų.

Amerikiečiai iki šiol atsisakė tiekti ginklus, kuriais Ukraina galėtų atakuoti taikinius Rusijos gilumoje, argumentuodama nuogąstavimu, kad tai gali įtraukti JAV ir NATO į tiesioginį karą su Rusija.

G.Bagdonas mano, kad tai yra klaida – ukrainiečiai turi gauti ilgesnio nuotolio ginkluotę, o Vakarai privalo padėti sustiprinti aviaciją ir oro gynybos sistemas, parengti daugiau karių, kad Ukraina galėtų pereiti į plataus masto kontrpuolimą.

Šiuo metu ukrainiečiai tęsia kontratakas šalies pietuose – Chersono apylinkėse, tačiau plataus masto kontrpuolimui jie dar nėra pasirengę, sako G.Bagdonas.

„Man būtų sunku tikėti, kad Ukraina artimiausiu metu galėtų pradėti plataus masto kontrpuolimą. Ukraina dar turi per mažai ginkluotės tą puolimą vystyti. Be to, dar reikia kariuomenę paruošti, kad jos vadovybė galėtų atlikti sąveiką tarp didesnių dalinių, kad galėtų sąveikauti brigados ir divizijos, kad turėtų efektyvią oro priedangą ir aviaciją, priešlėktuvinę gynybą, elektronines kovos priemones, logistines sistemas“, – teigė atsargos karininkas.

VIDEO: Fronte – naujas ukrainiečių ginklas: kaip rusų amunicijos naikinimas keis karo eigą?

Naujas puolimas rytuose

Kalbėdamas apie tolesnius karo veiksmus, G.Bagdonas teigė, kad Rusija šiuo metu bando sutelkti karių atnaujinti puolimą rytuose, siekdama visiškai užimti Luhansko sritį ir vystyti puolimą Donecko srityje.

„Rusijos Federacijoje iš esmės vykdoma mobilizacija jos nepaskelbus. Tariamai savanoriškai kiekvienas Rusijos Federacijos subjektas turi surinkti po vieną batalioną (...). Per visą Rusijos Federaciją papildymas siektų 35 tūkst. karių“, – kalbėjo G.Bagdonas.

Ukrainos žemėlapis
Ukrainos žemėlapis

Jo skaičiavimais, Rusijos pajėgose iš rikiuotės jau išvesta apie 100 tūkst. karių, skaičiuojant žuvusius, sužeistuosius, paimtus į nelaisvę ar dingusius be žinios.

G.Bagdonas atkreipė dėmesį, kad Rusijos pergalių užimant Sjevjerodonecką ir Lysyčanską rytuose nereikia pervertinti, žvelgiant į visą karo vaizdą.

„Nuo balandžio pradžios Rusija įstengė užgrobti Ukrainos teritorijos 20-25 kilometrus Luhansko regione. Kitur – nieko arba atvirkščiai, ukrainiečiai nedidelėmis kontratakomis pietuose išvadavo keliasdešimt kaimų“, – pažymėjo G.Bagdonas.

Šiauriniame flange prie Charkivo pastaruoju metu didesnių pokyčių neįvyko – čia ukrainiečiai norėtų atkirsti rusų kariuomenės aprūpinimo kelius, bet Rusijos kariams pavyko sustabdyti jų puolimą ir pastarosiomis savaitėmis kontaktinė linija nebesikeičia.

Karas Ukrainoje jaučiamas ne tik ties fronto linija. Civiliai nuo rusų raketų smūgių nuolat žūva ir kitose Ukrainos teritorijose – ketvirtadienį Vinycios mieste rusai pražudė 23 žmones, įskaitant vaikus.

G.Bagdonas sakė esąs tikras, kad Maskva sąmoningai užsiima terorizmu, nes ataka Vinycios centre surengta naudojant tiksliąją ginkluotę – „Kalibr“ raketas.

„Net neabejokime – Rusija sąmoningai, ciniškai ir nuosekliai pradėjo naikinti Ukrainos civilinę infrastruktūrą“, – sakė G.Bagdonas.

„Matome šio kovos metodo naikinti civilinius objektus nuoseklumą. Kažkas panašaus įvyksta kas savaitę. Tai – terorizmas prieš Ukrainos tautą, tai siekis parklupdyti Ukrainą. Bet tai ukrainiečius tik dar labiau telkia. Po civilių ir vaikų žūties, kas gali pagalvoti, kad ukrainiečių politinė vadovybė sės prie derybų stalo? Net jei karas bus sekinantis, o Vakarai rems nepakankamai, pergalė bus ukrainiečių, tik karas užtruks ilgai, ne vienus metus“, – sakė G.Bagdonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas