Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auditoriai kritikuoja ES finansavimą Turkijos narystės procesui

Didžiulis Europos Sąjungos finansavimas siekiant padėti įstrigusiam procesui dėl Turkijos narystės „vos sprendė“ svarbias demokratijos ir žiniasklaidos problemas, trečiadienį nurodė bloko išlaidų priežiūros institucija.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Briuselis nuo 2007 metų atidėjo daugiau kaip 9 mlrd. eurų, kad padėtų Turkijai pasirengti atitikti bloko standartus itin svarbiose valdymo srityse, nurodė Europos Audito Rūmai (ECA).

Tačiau ši priežiūros institucija sukritikavo Europos Komisiją nesusiejus su šiomis lėšomis sąlygų, ypač po 2016 metų nesėkmingo bandymo Turkijoje įvykdyti perversmą, kai prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ėmė masiškai taikyti griežtas atsakomąsias priemones.

„ES finansinė pagalba Turkijai turėjo tik ribotą poveikį, – sakoma ataskaitoje. – Išleistomis lėšomis virtinė esminių poreikių buvo vos sprendžiama.“

ECA nurodė, kad išlaidų rezultatai „gali nebūti tvarūs dėl sunkumų leidžiant šias lėšas ir reformų atsisakymo“.

Turkija įstoti į ES siekia jau daugiau kaip pusę amžiaus, bet derybos dėl narystės prasidėjo 2005 metų spalį. Tuomet Briuselis ėmė siųsti Ankarai vadinamąsias lėšas iki stojimo.

ES savo dabartiniame 2014–2020 metų biudžete skyrė 4,5 mlrd. eurų, kad Ankara parengtų šalį narystei. 2007–2013 metais buvo skirta 4,6 mlrd. eurų.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pernai susiginčijo su R.T.Erdoganu, palyginusiu Vokietijos lyderius su naciais.

J.-C.Junckeris taip pat pasmerkė Europos žiniasklaidos darbuotojų areštus Turkijoje, vykdant plataus masto vajų, kuris, pasak jo, panaikino Turkijos narystės „artimoje ateityje“ galimybę.

Ataskaitą parengusi Bettina Jakobsen sakė, kad nors bendra programa buvo „gerai parengta“, finansavimas buvo ypač neveiksmingas kalbant apie teismų sistemos nepriklausomybę, kovą su korupcija ir žiniasklaidos laisvę.

Tai „sritys, kuriose būtinos reformos Turkijoje vėluoja“, sakė ji ir pridūrė, kad ES finansavimas ateityje turėtų būti nukreiptas į šias sritis.

Pasak B.Jakobsen, Europos Komisija „retai naudodavosi proga perimti“ vadovavimą iš Turkijos, kai pinigai neduodavo gerų rezultatų.

ECA taip pat kritikavo Turkiją. Vėlavimą aiškino tinkamų darbuotojų svarbiose ministerijose trūkumu ir per didele kaita kontraktų padalinyje, tvarkančiame daugumą ES lėšų.

B.Jakobsen skundėsi, kad valdant R.T.Erdoganui, kuris Europoje vis labiau kritikuojamas dėl autoritariško stiliaus, „trūksta politinės valios“.

Turkijoje dėl įtariamų ryšių su nepavykusio perversmo sąmokslininkais buvo atleista arba suspenduota daugiau kaip 140 tūkst. žmonių.

ECA ataskaita bus nusiųsta Europos Parlamento biudžeto kontrolės komitetui, o šis tikriausiai pateiks klausimų Komisijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas