Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Augant įtampai Artimuosiuose Rytuose Jordanijos diplomatijos vadovas surengė derybas Irane

Jordanijos užsienio reikalų ministras Aymanas Safadi (Aimanas Safadis) sekmadienį surengė derybas su Irano pareigūnais, po „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijės) nužudymo augant būgštavimams dėl galimos eskalacijos tarp Teherano ir Izraelio.
- / AFP
- / AFP

Palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ politinis vadovas buvo nužudytas anksti trečiadienį Teherane, kur viešėjo Irano prezidento Masoudo Pezeshkiano (Masudo Pezeškiano) prisaikdinimo proga.

Iranas ir „Hamas“ kovotojai, kuriuos Teheranas remia, dėl smūgio apkaltino Izraelį ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų. Pats Izraelis atsisakė komentuoti šį klausimą.

Naujienų agentūra ISNA pranešė, kad atvykęs į Teheraną reto vizito A. Safadi „susitiko ir konsultavosi“ su užsienio reikalų ministro pareigas einančiu Ali Bagheri (Ali Bageriu).

Anksčiau oficialioji naujienų agentūra IRNA pranešė, kad A. Safadi vizito Teherane metu „pasikeis nuomonėmis su Irano pareigūnais regioniniais ir tarptautiniais klausimais“ ir susitiks su A. Bagheri.

Jordanijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad A. Safadi Irano prezidentui perduos karaliaus Abdullah II (Abdulos II) pranešimą apie „padėtį regione ir dvišalius santykius“.

Tuo metu karališkieji rūmai Amane pranešė, kad karalius telefonu pasikalbėjo su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu) ir „aptarė pavojingą padėtį regione“.

Abdullah II paragino „toliau dėti tarptautines pastangas, kad būtų pasiekta visapusiška ramybė ir užkirstas kelias konflikto išplitimui regione“, sakoma pareiškime.

Po I. Haniyeh nužudymo Iranas surengė derybas su keliomis arabų šalimis, įskaitant Jordaniją, Egiptą, Omaną ir Katarą.

Teheranas ne kartą kalbėjo apie savo „prigimtinę teisę“ imtis veiksmų prieš Izraelį.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) teigia, kad jo šalis yra „labai gerai pasirengusi“ bet kokiam scenarijui – „gynybiniam ir puolamajam“.

I. Haniyeh nukautas praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelis nukovė Teherano remiamos Libano kovotojų grupuotės „Hezbollah“ aukšto rango vadą Fuadą Shukrą (Fuadą Šukrą). Jį Izraelis kaltino dėl ankstesnį savaitgalį Izraelio aneksuotose Golano aukštumose surengto mirtino raketų smūgio.

Irano revoliucinė gvardija teigė, kad I. Haniyeh žuvo nuo „trumpojo nuotolio sviedinio“ Teherano šiaurėje.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari anksčiau žurnalistams sakė, kad tą naktį, kai Libane buvo nužudytas F. Shukras, „nebuvo jokios kitos Izraelio oro atakos (...) visuose Artimuosiuose Rytuose“.

Šios žūtys yra naujausi iš kelių didelių incidentų, kurie pakurstė regioninę įtampą Gazos Ruože tebesitęsiant Izraelio ir „Hamas“ karui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas