Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija dėl viruso nori uždrausti protestą prieš rasizmą

Australijos policija penktadienį ėmėsi veiksmų uždrausti planuojamą protestą Sidnėjuje „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“), priežastimi nurodydama koronaviruso plitimo riziką.
Protestuotojai Sidnėjuje
Protestuotojai Sidnėjuje / „Scanpix“ nuotr.

Maždaug 10 tūkst. žmonių šeštadienį turi dalyvauti demonstracijoje Sidnėjuje ir pareikšti solidarumą su JAV protestuotojais bei reikalauti nutraukti dažnas Australijoje sulaikytų aborigenų mirtis.

Protesto išvakarėse policija, kurią parėmė garsūs vietos konservatoriai, ėmėsi teisinių veiksmų demonstracijai uždrausti dėl susirūpinimo sveikata.

Australijoje naujų COVID-19 atvejų pastaruoju metu nuolat mažėja, bet socialinio atstumo priemonės tebegalioja, masiniai susibūrimai neleidžiami.

Naujojo Pietų Velso Aukščiausiojo teismo buvo paprašyta paskelbti protestą neteisėtu.

„Pradėjome teisinius veiksmus remdamiesi tuo, jog nemanome, kad šis protestas gali vykti saugiai“, – sakė valstijos policijos komisaras Mickas Fulleris.

Jungtines Valstijas krečiantys pilietinių teisių šalininkų protestai sujaudino daug australų, kurių šalis taip pat grumiasi su rasistinės praeities palikimu.

Australijoje jau įvyko keli protestai, o Sidnėjuje planuojama demonstracija yra tarp kelių šeštadienį numatomų protestų.

Organizatoriai nori akcentuoti, kad kalinama santykinai labai daug aborigenų ir kad labai daug jų būdami sulaikyti miršta. Tokių mirties atvejų per pastaruosius tris dešimtmečius užregistruota daugiau nei 400.

Minėti teisiniai veiksmai yra visiškas policijos pozicijos pasikeitimas; iš pradžių ji buvo leidusi Sidnėjaus renginiui vykti. Į Teismą kreiptasi po griežtos kritikos šalies konservatyviose žiniasklaidos priemonėse.

Organizatoriai buvo pasiryžę tęsti ir pasinaudoti padidėjusiu visuomenės nuomonės spaudimu dėl seniai įstrigusių reformų.

„Rytoj žygiuosime, patinka jiems tai ar ne, nes tai mūsų žemė ir niekas nė vieno iš mūsų nesustabdys“, – sakė Latona Dungay, kurios sūnus Davidas 2015 metais mirė kalėjime.

Žaliųjų partijos parlamentaras Davidas Shoebridge'as teisinius veiksmus pavadino griežtais ir paragino policiją užimti lankstesnę poziciją.

„Reikia ne to. Tam reikia bendradarbiavimo ir supratimo, ne jėgos“, – sakė D.Shoebridge'as.

Protestuotojai Melburne panašiai buvo perspėti, kad jiems gresia baudos už dalyvavimą mitinge šiame mieste, kurio pareigūnai ragina žmones likti namie.

Anksčiau penktadienį šimtai protestuotojų susirinko šalies sostinėje Kanberoje, nors ministras pirmininkas Scottas Morrisonas ragino žmones neiti iš namų.

„Scanpix“/AP nuotr./Scottas Morrisonas
„Scanpix“/AP nuotr./Scottas Morrisonas

„Raskime geresnį ir kitokį būdą šiems jausmams išreikšti, nerizikuojant jūsų pačių sveikata“, – sakė S.Morrisonas.

Jis pripažino, kad reikia nuveikti daugiau sprendžiant nelygybės klausimą, bet atmetė palyginimus su Jungtinėmis Valstijomis.

„Australija nėra kitos vietos, tad spręskime tai kaip australai ir šiuo metu nepriskirkime savo šaliai to, kas vyksta kitose šalyse“, – sakė ministras pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas