Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Australijoje tūkstančiai moterų dalyvavo eitynėse prieš seksualinį smurtą ir nelygybę

Australijoje pirmadienį dešimtys tūkstančių moterų dalyvavo protesto eitynėse prieš seksualinį smurtą ir lyčių nelygybę, šalyje neslopstant pykčio bangai dėl kaltinimų išprievartavimu, supurčiusių konservatorių vyriausybę.
Moterų eitynės Australijoje
Moterų eitynės Australijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Eitynės už teisingumą (#March4Justice) vyko daugiau nei 40-yje Australijos miestų ir miestelių, įskaitant sostinę Kanberą. Eitynės surengtos reaguojant į vienos moters pareiškimą, kad ji patyrė seksualinį smurtą šalies parlamente.

Protesto akcijos dalyvės, kurių dauguma vilkėjo juodos spalvos drabužiais, susirinko prie parlamento rūmų laikydamos plakatus su užrašais „Jūs nesiklausote“, „Kiek aukų žinote?“ ir „Aš ja tikiu“.

Protestuotoja Kathryn Jamieson, į eitynes atvykusi iš Melburno, sakė „kunkuliuojanti pykčiu“.

„Norėjau pati dalyvauti, man viso to jau gana, – sakė ji naujienų agentūrai AFP. – Mums reikia skubių pokyčių – jau koktu matyti, kaip netikima moterimis.“

Praėjusį mėnesį buvusi valstybės tarnautoja Brittany Higgins viešai pareiškė, kad 2019 metais ministro biure ją išžagino kolega.

Be to, anksčiau šį mėnesį generalinis prokuroras Christianas Porteris griežtai paneigė pasirodžiusius kaltinimus, kad jis 1988 metais išprievartavo 16-metę, su kuria kartu mokėsi.

Ši kontroversija tapo rimtu galvos skausmu ministrui pirmininkui Scottui Morrisonui – kritikai jį pliekia už neryžtingą ir padriką vyriausybės atsaką į šiuos skandalus.

Pirmadienį jis dar šliūkštelėjo alyvos į ugnį, kai parlamente pareiškė: „Netoli nuo čia tokios eitynės, netgi dabar, pasitinkamos kulkomis – bet ne čia, ne šioje šalyje.“ Šis S.Morrisono pasisakymas sulaukė audringos reakcijos iš opozicijos ir piktų komentarų internete.

„Ministras pirmininkas mano, jog moterys turėtų būti dėkingos už tai, kad į mus nešaudoma, kai mitinguojame dėl savo saugumo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė žaliųjų senatorė Sarah Hanson-Young.

Nepalankų visuomenės požiūrį į S.Morrisono vyriausybę atspindi ir pirmadienį paskelbti naujausio sociologinio tyrimo rezultatai. Remiantis jais, rinkėjų parama vyriausybei smuko iki žemiausio lygio per dvejus metus. 2019 metais pasipiktinimą visuomenėje išprovokavo S.Morrisono sprendimas išvykti atostogų į Havajus, šalį siaubiant didžiuliams krūmynų gaisrams.

Vyriausybė pavedė atlikti nepriklausomą tyrimą dėl organizacinės kultūros parlamente ir įdiegė naujas paramos personalui paslaugas, tačiau aktyvistai sako, jog reikalingi sisteminiai pokyčiai – ne tik politikoje, bet visoje Australijos visuomenėje.

B.Higgins kreipdamasi į minią Kanberoje sakė, kad jos istorija yra „skausmingas priminimas moterims, kad tai gali nutikti parlamente, iš tiesų – gali nutikti bet kur“.

„Iš esmės pripažįstame, kad sistema sugedusi, „stiklinės lubos“ tebeegzistuoja“, – sakė ji.

„Esame čia, nes nesuvokiama, kad vis dar turime tęsti šią seną kovą“, – pridūrė B.Higgins.

„Toksiška“ darbo aplinka

Pirmadienio demonstracijose niekas iš vyriausybės aukšto rango ministrų nedalyvavo. Eitynių organizatoriai atmetė S.Morrisono siūlymą susitikti privačiai, nurodę, kad susitikimas už uždarų durų būtų „nepagarba“ nukentėjusioms moterims.

„Manau, jei ministrui pirmininkui iš tiesų rūpėtų moterys, iš tiesų rūpėtų mūsų balsai... jis atvertų duris, išeitų į lauką ir išklausytų mus“, – visuomeniniam transliuotojui ABC sakė organizatorių atstovė Janine Hendry.

Melburne į demonstraciją susirinko apie 10 tūkst. žmonių. Tūkstantinės minios dalyvavo eitynėse ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose, įskaitant Kanberą, Sidnėjų ir Brisbaną. Sekmadienį keli tūkstančiai mitinguotojų susirinko ir generalinio prokuroro Ch.Porterio gimtajame Perto mieste.

„Blogis tarpsta tyloje“, – sakė aktyvistė, seksualinio smurto auka Grace Tame, šįmet pelniusi „Metų australo“ apdovanojimą.

„Nekalbėti apie elgesį, jį ignoruoti – reiškia jam pritarti“, – sakė ji, kreipdamasi į minią Tasmanijos valstijos sostinėje Hobarte.

Eitynių už teisingumą dalyviai reikalauja virtinės priemonių, įskaitant raginimus nepriklausomai ištirti visus smurto lyties pagrindu atvejus, padidinti valstybės finansavimą prevencijai ir įgyvendinti rekomendacijas, paskelbtas po pernai atlikto tyrimo dėl seksualinio priekabiavimo darbe.

Australijos parlamentas ne kartą sulaukė kritikos dėl „toksiškos“ darbo aplinkos, įskaitant plačiai paplitusias patyčias, bauginimą ir seksualinį priekabiavimą.

Valdančioji koalicija kaltinama nesistengianti palaikyti moterų partiečių. Ši kritika sustiprėjo, kai prieš 2019 metų rinkimus virtinė moterų pasitraukė iš parlamento, o kelios jų savo sprendimą motyvavo darbe patiriamu priekabiavimu.

Vietos žiniasklaida taip pat pranešė, kad opozicinės Leiboristų partijos narės neseniai sukūrė „Facebook“ puslapį, kuriame pasakoja apie bendrapartiečių ir kitų politikų seksualinį priekabiavimą.

Grupė nepriklausomų ir nedidelėms partijoms priklausančių politikių pirmadienį paskelbė, kad mėgins taisyti įstatymų „spragą“, apsaugančią parlamento narius ir teisėjus nuo atsakomybės už seksualinį priekabiavimą darbe.

„Absurdiška, kad 2021-aisiais turime teikti įstatymų pataisas, kurių reikia siekiant užtikrinti, kad visos darbovietės Australijoje būtų saugios, kad jose vyrautų pagarbi atmosfera“, – sakė nepriklausoma parlamentarė Zali Steggall.

Pirmadienį Ch.Porteris ėmėsi teisinių žingsnių prieš visuomeninį transliuotoją ABC dėl šmeižto. ABC pirmasis paviešino kaltinimus neįvardytam aukšto rango ministrui. Ch.Porterio advokatai tvirtina, kad straipsnyje generalinis prokuroras „nesunkiai atpažįstamas“, o po jo pasirodymo žiniasklaida jam surengė „teismą“.

Ch.Porteris yra paėmęs nedarbingumo pažymėjimą, kaip ir gynybos ministrė Linda Reynolds, viešai pavadinusi savo buvusią darbuotoją B.Higgins „meluojančia karve“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas