Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Australijos lyderis vyks į Prancūziją taisyti pašlijusių santykių

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is ketvirtadienį pareiškė, kad kitą savaitę jis susitiks su prezidentu Emmanueliu Macronu taisyti dvišalių santykių, kuriems pakenkė buvusios australų vyriausybės sprendimas atšaukti sutartį dėl povandeninių laivų pirkimo.
Anthony Albanese'is
Anthony Albanese'is / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Albanese'is sakė, kad E.Macronas pakvietė jį apsilankyti Prancūzijoje, kai jis vyks į Europą dalyvauti NATO viršūnių susitikime Ispanijoje.

„Mums reikia atnaujinti (santykius). Jau turėjome labai konstruktyvių diskusijų. Užbaigėme susitarimus, kurie buvo sudaryti dėl povandeninių laivų“, – A.Albanese'is nurodė Australijos transliuotojui „Australian Broadcasting Corp“.

Prancūzija audringai sureagavo, kai 2021 metų rugsėjį tuometis Australijos premjeras Scottas Morrisonas netikėtai nutraukė seniai sudarytą 90 mlrd. Australijos dolerių (59 mlrd. eurų) vertės sutartį su valstybės kontroliuojama „Naval Group“ dėl 12 dyzelinių-elektrinių povandeninių laivų statybos.

Vietoje jos Australija susitarė su JAV ir Jungtine Karalyste dėl atominių povandeninių laivų, sukurtų pagal amerikiečių technologiją, įsigijimo.

Prancūzija laikinai buvo atšaukusi savo ambasadorius iš JAV ir Australijos. E.Macronas apkaltino S. Morrisoną jam melavus dėl atšaukto 2016 metų povandeninių laivų susitarimo. S. Morrisonas kaltinimus neigia.

Po kelių savaičių Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas E.Macronui pripažino, kad JAV „nerangiai“ pasielgė užsitikrindamos sutartį dėl povandeninių laivų su Australija už Paryžiaus nugaros. J.Bidenas sakė manęs, kad E.Macronas apie tai buvo informuotas gerokai anksčiau, nei buvo paskelbta apie susitarimą.

A.Albanese’io Leiboristų partija į valdžią atėjo po gegužės 21 dienos rinkimų. Jo vyriausybė prieš dvi savaites pranešė sumokėsianti 555 mln. eurų kompensaciją Prancūzijos povandeninių laivų statytojai „Naval Group“, užbaigdama ginčą dėl sutarties nutraukimo.

Buvusios Australijos administracijos atstovai parlamente priekaištavo, kad naujoji vyriausybė moka per daug.

Tačiau A.Albanese'is atkreipė dėmesį į skaičiavimus, kurie buvo pateikti prieš balandžio mėnesį vykusį Senato posėdį, kad sutarties nutraukimas turėtų kainuoti 5,5 mlrd. Australijos dolerių (3,6 mlrd. eurų).

Pasak premjero, jo administracija, bendradarbiaudama su E.Macronu ir Prancūzijos vyriausybe, šias išlaidas sumažino iki 3,4 mlrd. Australijos dolerių (2,2 mlrd. eurų).

„Svarbu, kad įvyktų šis (santykių) atnaujinimas. Prancūzija, žinoma, yra centrinė Europos galia. Tačiau ji taip pat yra svarbi galia Ramiojo vandenyno regione, taip pat ir mūsų regione“, – sakė A.Albanese'is.

„Tai tik viena iš priežasčių, kodėl šie santykiai turi būti puoselėjami, o ne gadinami. Mes įsipareigojame tai daryti. Ir kitos savaitės vizitas yra labai konkretus jau atlikto (santykių) gerinimo ženklas“, – pridūrė A.Albanese'is.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas