Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrijos kraštutiniai dešinieji siekia rinkimų pergalės Vienoje

Europos migrantų krizė sekmadienį turėtų suteikti didelį postūmį, o galbūt – net šokiruojamą pergalę, Austrijos kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijai rinkimuose Vienos mieste.
Heinzas-Christianas Strache
Heinzas-Christianas Strache / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus 15-ai metų po to, kai velionio Joergo Haiderio vadovaujama FPOe pribloškė Europą patekdama į federalinę vyriausybę, apklausos rodo, kad ši partija Vienoje kone susilygino su centro kairės socialdemokratais (SPOe).

„Mums pasiseks, aš jaučiu“, – per ketvirtadienio mitingą sakė charizmatiškasis FPOe 46 metų lyderis Heinzas-Christianas Strache, kuris šį balsavimą pavadino „istoriniu šansu“.

Nuogąstavimai dėl to, kad šiemet į Europą jau atvyko šimtai tūkstančių migrantų, suteikė postūmį nacionalistams visame žemyne ir pergalė Austrijos sostinėje būtų didelė jų sėkmė.

Net jei H.Ch.Strache tikriausiai negalėtų suformuoti koalicijos, pirma vieta jo partijai prilygtų žemės drebėjimui Austrijos politikos scenoje.

Net jei H.Ch.Strache tikriausiai negalėtų suformuoti koalicijos, pirma vieta jo partijai prilygtų žemės drebėjimui Austrijos politikos scenoje.

SPOe 1,8 mln. gyventojų turinčią Vieną be pertraukų valdo nuo 1945-ųjų, o malonus, bet gudrus šios partijos narys Michaelis Haeuplis, kuriam – 66 metai, Vienos meras yra jau 21 metus.

Antra vieta šiame SPOe feode, pramintame „raudonąja Viena“, reikštų didelį spaudimą ne tik M.Haeupliui, bet ir partijos vadovui, kancleriui Werneriui Faymannui.

Kitų visuotinių rinkimų neplanuojama iki 2018 metų, bet FPOe pirmauja pagal populiarumą; ją remia daugiau kaip 30 proc. austrų – gerokai daugiau nei SPOe ir W.Faymanno federalinės koalicijos partnerius, centro dešinės Liaudies partiją (OeVP).

Nuo rugsėjo pradžios į Austriją atvyko daugiau kaip 200 tūkst. migrantų, kurių dauguma keliauja toliau, į Vokietiją ar Skandinaviją.

Tačiau vyriausybė vis tiek tikisi šiais metais patenkinti maždaug 85 tūkst. prašymų suteikti prieglobstį, tad ši Alpių valstybė, kurioje gyvena 8,5 mln. žmonių, tampa viena didžiausių priėmėjų Europoje remiantis skaičiais vienam gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai