Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Azerbaidžanas atmeta kaltinimus dėl Kalnų Karabacho blokados

Azerbaidžanas ketvirtadienį paneigė, kad blokuoja vienintelį kelią, jungiantį jo armėnų gyvenamą separatistinį regioną su Armėnija, po to, kai Jerevanas apkaltino jį sukėlus humanitarinę krizę kalnuotame anklave.
Azerbaidžano kariai
Azerbaidžano kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaukazo kaimynės, kurios 2020 metų rudenį kariavo dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, pastarosiomis dienomis ginčijosi dėl pagrindinio kelio.

Azerbaidžano užsienio reikalų ministerijos atstovas Ayhanas Hadjizadeh sakė, kad „civilinis transportas gali laisvai judėti abejomis kryptimis“ tarp Armėnijos ir Kalnų Karabacho.

„Azerbaidžanas yra pasirengęs užtikrinti Azerbaidžano (etninių) armėnų populiacijos humanitarinius poreikius“, – pridūrė jis.

Azerbaidžano aktyvistai nuo pirmadienio užblokavo pagrindinį kelią, protestuodami prieš, jų teigimu, neteisėtą kasybą, kuri daro žalą gamtai.

Baku tvirtina, kad protestai buvo spontaniški, tačiau Jerevanas apkaltino jį rengus demonstracijas.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas ketvirtadienį pasmerkė, anot jo, „humanitarinę krizę Karabache“.

Jis sakė, kad Baku „užblokavo Lačino koridorių“, turėdamas omenyje vienintelę sausumos jungtį tarp Armėnijos ir anklavo, kurią saugo Rusijos taikdariai.

Naujienų agentūros AFP korespondentas trečiadienio vakarą matė keliu važiuojantį Rusijos karinį transportą, tačiau nepastebėjo jokio civilinio transporto judėjimo iš arba į Armėniją.

Armėnijos parlamentas trečiadienį priėmė rezoliuciją, kurioje Azerbaidžanas kaltinamas „Kalnų Karabacho atkirtimu nuo išorinio pasaulio“.

Pranešime teigiama, kad žmonėms buvo „atimta teisė laisvai judėti“ ir kad regione trūksta maisto produktų, vaistų ir degalų.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as įspėjo, kad Lačino koridoriaus uždarymas „turi rimtų humanitarinių pasekmių ir stabdo abiejų šalių taikos procesą“.

2020-ųjų rudenį Armėnija ir Azerbaidžanas kariavo šešių savaičių karą.

Kovos nusinešė daugiau nei 6 500 gyvybių ir baigėsi tarpininkaujant Rusijai sudarytomis paliaubomis, pagal kurias Jerevanas atidavė dešimtmečius kontroliuotas teritorijas.

Maskva dislokavo taikdarius tose Karabacho dalyse, kurias tebekontroliuoja armėnų separatistai, įskaitant Lačino koridorių.

1991-aisiais žlugus Sovietų Sąjungai, etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano. Kilęs konfliktas nusinešė apie 30 tūkst. gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas