Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 11 /15:52

Azerbaidžanas laikinai uždarė patikros punktą Lačino koridoriuje

Azerbaidžanas antradienį laikinai uždarė patikros punktą prie vienintelio kelio, jungiančio separatistinį Kalnų Karabacho regioną su Armėnija, ir apkaltino Raudonojo Kryžiaus Armėnijos skyrių kontrabanda.
Azerbaidžiano kariai prie punkto Lačino koridoriuje
Azerbaidžiano kariai prie punkto Lačino koridoriuje / „AFP“/„Scanpix“

Regionas, kuriame įsitvirtinę armėnai, yra dešimtmečius besitęsiančio Kaukazo priešininkių teritorinio ginčo centre.

Sprendimas uždaryti patikros punktą priimtas prieš liepą vyksiančias Europos Sąjungos tarpininkaujamas šių buvusių sovietinių šalių vadovų derybas ir tuo metu, kai Vašingtono, Briuselio ir Maskvos dėmesį atitraukia Lietuvoje vykstantis NATO aukščiausiojo lygio susitikimas.

„Laikinai uždarytas važiavimas per valstybės sienos Lačino patikros punktą“, kol bus atliktas tyrimas dėl Raudonojo Kryžiaus medicininių automobilių naudojimo kontrabandai, pranešė Azerbaidžano valstybės sienos apsaugos tarnyba.

Ji teigė, kad sprendimas buvo priimtas po to, kai Raudonasis Kryžius nesiėmė būtinų priemonių užkirsti kelią neteisėtiems veiksmams, pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų kontrabandai iš Armėnijos į Kalnų Karabachą, naudojant organizacijos gydytojų transporto priemones.

Balandį Azerbaidžanas įrengė pasienio punktą prie įvažiavimo į Lačino koridorių, o tai dar labiau pakurstė Armėnijos kaltinimus dėl Kalnų Karabacho blokados.

Birželio pabaigoje Armėnijos Raudonojo Kryžiaus skyrius pareiškė, kad Azerbaidžanas blokuoja įvažiavimą į Kalnų Karabachą, didėjant susirūpinimui dėl humanitarinės padėties neramiame regione.

Po kelių dienų Azerbaidžano valstybinė pasienio tarnyba pranešė, kad eismas Lačino koridoriumi, kurį prižiūri Rusijos taikdariai, atnaujintas.

Raudonasis Kryžius atmeta kaltinimus

Raudonasis Kryžius pareiškė, kad organizacijos transporto priemonėse nebuvo rasta jokių neleistinų dalykų.

„Jokių neleistinų medžiagų nerasta jokioje TRKK (Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui) priklausančioje transporto priemonėje. Tačiau apgailestaujame, kad mums nežinant keturi pasamdyti vairuotojai bandė vežti tam tikrų komercinių prekių savo pačių automobiliais, ant kurių laikinai buvo TRKK emblema“, – sakoma TRKK pareiškime.

„Laikinai uždarytas važiavimas per valstybės sienos Lačino patikros punktą“, kol bus atliktas tyrimas dėl Raudonojo Kryžiaus medicininių automobilių naudojimo kontrabandai, anksčiau paskelbė Azerbaidžano valstybės sienos apsaugos tarnyba.

Ji teigė, kad sprendimas buvo priimtas po to, kai Raudonasis Kryžius nesiėmė būtinų priemonių užkirsti kelią neteisėtiems veiksmams, pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų kontrabandai iš Armėnijos į Kalnų Karabachą, naudojant organizacijos gydytojų transporto priemones.

„Etninis valymas“

Naujausi įvykiai rutuliojosi po kelis mėnesius trukusios Azerbaidžano aplinkosaugos aktyvistų kelių blokados, dėl kurios, Jerevano teigimu, kalnuotame anklave, kuriame trūko maisto ir degalų, kilo humanitarinė krizė.

Azerbaidžanas tvirtino, kad civilinis transportas netrukdomai važiuoja Lačino koridoriumi.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas pareiškė, kad praėjusį mėnesį humanitarinė padėtis Kalnų Karabache labai pablogėjo.

Jis sakė, kad „maisto tiekimas į Karabachą praktiškai nutrauktas, o pacientų neleidžiama vežti į Armėnijos ligonines gydytis“.

Baku veiksmai įrodo, kad Azerbaidžanas Kalnų Karabache vykdo etninio valymo politiką, teigė jis.

Vasarį Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) – aukščiausia Jungtinių Tautų teisminė institucija – nurodė Azerbaidžanui užtikrinti laisvą judėjimą minimu keliu.

Tuo metu žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ teigė, kad Lačino koridoriaus blokada kelia pavojų tūkstančių žmonių gyvybei Kalnų Karabache.

Dvi buvusios sovietinės respublikos dėl Karabacho kontrolės kariavo du karus – XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ir 2020 metais.

Šešias savaites trukusios kovos 2020 metų rudenį baigėsi Rusijos remiamomis paliaubomis, po kurių Armėnija atsisakė daug dešimtmečius kontroliuotų teritorijų.

Pagal susitarimą penkių kilometrų pločio Lačino koridoriuje budi Rusijos taikdariai, turintys užtikrinti laisvą judėjimą tarp Armėnijos ir Kalnų Karabacho.

Nepaisant vykstančių taikos derybų tarp Baku ir Jerevano, kurioms tarpininkauja Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos, prie bendros sienos dažnai įvyksta susirėmimų.

1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai, etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano. Kilęs konfliktas nusinešė apie 30 000 gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas