Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azerbaidžanas sako įkūręs patikros punktą Lačino koridoriuje

Azerbaidžanas pranešė, kad sekmadienį įkūrė patikros punktą Lačino koridoriuje – vienintelėje sausumos jungtyje tarp Armėnijos ir ginčijamo Kalnų Karabacho anklavo.
Azerbaidžano kariai
Azerbaidžano kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šios dvi Kaukazo šalys yra kariavusios du karus dėl Azerbaidžanui priklausančio Kalnų Karabacho regiono, kuriame daugumą sudaro armėnai.

Sekmadienį atidarytas kontrolės punktas yra pirmasis Azerbaidžano įrengtas po to, kai 2020 metų karas baigėsi tarpininkaujant Rusijai sudarytomis paliaubomis.

„Azerbaidžano pasienio tarnybos padaliniai įkūrė pasienio kontrolės punktą suverenioje Azerbaidžano teritorijoje, prie įvažiavimo į kelią Lačinas-Chankendis“, – nurodė valstybinė pasienio tarnyba ir pridūrė, kad tai yra atsakas į panašų Armėnijos žingsnį.

Baku ir Jerevanas dėl Kalnų Karabacho kariavo praėjusio amžiaus 10-e dešimtmetyje ir 2020-aisiais.

Pagal paliaubas, kuriomis baigėsi vėliausias konfliktas, Azerbaidžanas privalo užtikrinti saugų judėjimą Lačino koridoriumi, kuriame patruliuoja Rusijos taikdariai.

Tačiau Azerbaidžanas pareiškė, kad sekmadienį 12 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku atidarė kontrolės postą, „kad užkirstų kelią neteisėtam darbo jėgos, ginklų, minų gabenimui“.

Užsienio reikalų ministerija apkaltino Jerevaną, kad šis koridorius naudojamas kariuomenės personalo rotacijai, „ginklų ir amunicijos pervežimui, teroristų įvežimui, taip pat neteisėtam gamtos išteklių ir kultūros vertybių gabenimui“.

Ji teigė šeštadienį užfiksavusi į Azerbaidžano teritoriją įvažiuojančius karinius konvojus ir „karinės infrastruktūros statybą... arčiausiai Azerbaidžano teritorijos esančiame taške“.

Patikros punktas buvo įkurtas „atsižvelgiant į šias grėsmes ir provokacijas“ ir „įgyvendinamas sąveikaujant su Rusijos taikos palaikymo pajėgomis“, tvirtinama ministerijos pareiškime.

Įtampa aplink Lačino koridorių tvyro nuo praėjusių metų.

Gruodį azerbaidžaniečių aktyvistai blokavo Lačino koridorių protestuodami prieš, jų teigimu, neteisėtą kasybą.

Jerevanas apkaltino Baku surengus demonstracijas ir sukėlus humanitarinę krizę kalnuotame anklave.

Armėnija taip pat apkaltino Rusiją, pernai vasarį pradėjusią plataus masto karą Ukrainoje, kad ji nesugebėjo užkirsti kelio blokadai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas