Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

B.al Assado priešininkas Kataras teigia nenormalizuosiantis santykių su Sirija

Kataras, atviras prezidento Basharo al Assado priešininkas, sekmadienį pareiškė, kad nenormalizuos santykių su Sirijos vyriausybe, nepaisant to, kad ji vėl priimta į Arabų Lygą.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Persijos įlankos šalys ilgą laiką pasisakė prieš ryšių su Sirija atnaujinimą, tačiau per Arabų lygos užsienio reikalų ministrų susitikimą Kaire šį sekmadienį vieningai sutarė nutraukti daugiau nei dešimtmetį trukusį Sirijos narystės sustabdymą.

Kataro pozicija dėl „santykių su Sirijos režimu normalizavimo nepasikeitė“, sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Majidas bin Muhammadas al Ansari.

Valstybinei Kataro naujienų agentūrai jis teigė, kad vyriausybė nebus kliūtis šiam žingsniui, tačiau bet kokia individuali normalizacija bus siejama su politine pažanga, kuri „patenkins broliškų Sirijos žmonių siekius“.

B.al Assado vyriausybė turi „spręsti krizę, dėl kurios buvo paskelbtas jos boikotas, ir imtis teigiamų veiksmų Sirijos žmonių problemoms spręsti“, pridūrė atstovas.

Sirijos narystė Arabų lygoje buvo sustabdyta 2011 metais B.al Assadui įsakius žiauriai numalšinti demokratijos šalininkų sukilimą, kuris peraugo į konfliktą, per kurį žuvo daugiau kaip 500 000 žmonių, milijonai buvo priversti palikti savo namus ir į kurį įsitraukė užsienio jėgos.

Nors Sirijos fronto linijos iš esmės nurimo, didelės šalies šiaurinės dalies vis dar nekontroliuoja vyriausybė, o 12 metų trunkančio konflikto politinis sprendimas dar nepasiektas.

22 nares turinčios Arabų lygos vadovas Ahmedas Aboul Gheitas teigė, kad Sirijos grįžimas į šią organizaciją yra „šio klausimo pradžia,.. ne pabaiga“, ir pridūrė, kad pačios šalys turi nuspręsti, ar atnaujinti ryšius su Damasku.

Kataras yra išreiškęs didelę paramą Sirijos opozicijos grupėms, kurios užėmė Sirijos ambasadą Dohoje.

Net ir tuo metu, kai kitos arabų šalys siekė atnaujinti ryšius su B. al Assado vyriausybe, Kataro atstovas šalies žiniasklaidai pasmerkė tai, ką jis pavadino Damasko vyriausybės nusikaltimais, ir pridūrė, kad „mums reikia, kad Sirijos žmonėms būtų sumokėta reali kaina“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas